Asuminen

Tietoa asunto- ja vuokramarkkinoiden kehityksestä koko Suomessa

Tältä sivulta löydät kootusti tietoa ajankohtaisista asuntomarkkinatutkimuksistamme, ennusteet sekä uusimmat asumisaiheiset blogit!

PTT:n asuntomarkkinatutkimukselle keskeistä on vahva alueellisuus. Tarkastelemme sekä suurimpien kaupunkikeskusten että koko maan asunto- ja vuokramarkkinoiden kehitystä ja sekä vapaarahoitteisia että ARA-vuokria. Selvitämme ennakkoluulottomasti myös uudenlaisia asumisen malleja kuten osuuskunta-asumista. Julkaisemme alueellisen asuntomarkkinaennusteemme kerran vuodessa.

Tutustu uusimpaan asuntomarkkinaennusteeseen

Vuosi 2022 oli hyvin poikkeuksellinen asuntomarkkinoille. Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan vaikutukset konkretisoituivat kotitalouksille syksyllä, kun korot ja energian hinnat lähtivät voimakkaaseen nousuun. Tämä sai kotitaloudet jäädyttämään asunnonostoaikomuksensa ja asuntojen hinnat kääntyivät laskuun. Epävarmuuden noustessa vuokra-asuntojen kysyntä puolestaan alkoi vahvistua. Vuonna 2023 asuntomarkkinoiden tilanne on edelleen haastava. Hintakehitys on heikkoa vielä alkuvuodesta, mutta kevään ja kesän aikana epävarmuuden hälvetessä kotitalouksien luottamus palautuu, mikä kääntää hintakehityksen nousuun. Kuitenkin vuoden keskimääräinen vanhojen kerrostaloasuntojen hintojen muutos jää negatiiviseksi. Vuokrien nousu sen sijaan kiihtyy viime vuodesta.

Lue uusin ennuste

Hintojen lasku tapahtuu alkuvuonna, ja vuoden lopulla hinnat alkavat uudelleen nousta, kun asuntomarkkinat palautuvat energiakriisin ja korkojen nousun aiheuttamasta shokista.

Asuntomarkkinoiden asiantuntijoitamme

Mitään romahdusta ei asuntomarkkinoilla ole näköpiirissä, eivätkä ne ole epävakauden lähde koko taloudelle.

Markus Lahtisen henkilökuva

Markus Lahtinen

toimitusjohtaja