Pikakommentti asuntojen hinnoista: Tammikuun sukellus loppui, mutta hinnat yhä alamaissa

Asuntojen hinnat olivat helmikuussa yhä heikolla tasolla, mutta kevään mittaan markkinoilla saatetaan nähdä vilkastumista, arvioi PTT:n vanhempi ekonomisti Veera Holappa tuoreita asuntomarkkinatilastoja. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat helmikuussa koko maassa 5,4 % edellisestä vuodesta, mutta nousivat 1,4 % tammikuusta.

”Myönteistä on, että hinnat kääntyivät kaikissa suurissa kaupungeissa nousuun tammikuuhun verrattuna. Mutta ne olivat silti useimmissa kaupungeissa alempana kuin joulukuussa”, Holappa sanoo.

Kaikissa suurissa kaupungeissa hinnat laskivat edellisvuoteen nähden. Hintojen lasku oli suurinta Vantaalla (-10,4 %), Helsingissä (-7,1 %) ja Oulussa (-6,8 %).

Veera Holapan mukaan on huomattava, että kotitalouksien arviot omasta taloudestaan ovat edelleen vaisut, mikä näkyy myös asuntomarkkinoilla: kaupoille ei ole uskallettu lähteä. Markkinoita voi myös yhä hyydyttää ensiasunnon ostajien varainsiirtoverovapauden loppuminen vuodenvaihteessa.

”Kun kotitalouksien tunnelmat kohoavat ja ensiasunnon ostajat alkavat palata markkinoille, asuntokauppaketjut lähtevät purkautumaan. Se voi jo kesää kohti vilkastuttaa markkinoita.”

Tilastokeskuksen julkaisu täällä: https://stat.fi/julkaisu/clmgauog2u7yo0avvd12a9a0q

Lisätietoja