Ruokamarkkinat

Ymmärrystä ruokamarkkinoista ja maataloudesta

Tältä sivulta löydät kootusti tietoa ajankohtaisesta maa- ja elintarviketalouden tutkimustyöstämme ja ennusteistamme sekä uusimmat ruoka-aiheiset blogit!

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuksella lisätään ymmärrystä kansainvälisten ja EU:n ruokamarkkinoiden muutoksista ja niiden vaikutuksista Suomeen sekä tuotetaan tietoa ruokamarkkinoiden toimivuuden parantamiseksi. Ryhmässä tutkitaan koko ruokaketjun toimintaa maatilayrityksistä ja tuottajaorganisaatiosta jalostavaan teollisuuteen, kauppaan ja kuluttajiin saakka.

Tutkimustoimintaa tukee kahdesti vuodessa julkaistava maatalous- ja elintarvikemarkkinoiden lyhyen aikavälin markkinaennuste.

Tutustu maa- ja elintarviketalouden uusimpaan ennusteeseen

Tuotantopanosten hinnat ja tuottajahinnat nousevat ennätyksellisen nopeasti ja korkealle tänä vuonna. Kustannusten nousu kohdistuu erityisesti kotieläintiloille. Viljatiloilla hyvä sato ja korkeat tuottajahinnat lisäävät maatalouden markkinatuloja. Maatalouden yrittäjätulo pysyy heikkona, ja tilojen väliset erot taloustilanteen osalta suurenevat. Sähkön hinnan nousu ja saatavuus lisäävät epävarmuutta ruokaketjussa. Ruuan kuluttajahintojen nousu jatkuu ensi vuoteen.

Venäjän hyökkäyssodan seurauksena energiamarkkinat ovat murroksessa, kun länsimaat pyrkivät irti Venäjä-riippuvuudesta fossiilisen energian tuonnissa. Kriittinen tekijä lähikuukausina koko ruokaketjulle on sähkön saatavuus ja hinta sekä maataloudelle lannoitteiden hintakehitys.

Lue uusin ennuste

Maa- ja elintarviketalouden tutkimusryhmä

Ruuan hinnan nousu kiihtyy kesän ja syksyn aikana, koska tuottajahintojen nousu on ollut nopeaa

Sari Forsman-Huggin henkilökuva

Sari Forsman-Hugg

tutkimusjohtaja