Ruokamarkkinat

Ymmärrystä ruokamarkkinoista ja maataloudesta

Tältä sivulta löydät kootusti tietoa ajankohtaisesta maa- ja elintarviketalouden tutkimustyöstämme ja ennusteistamme sekä uusimmat ruoka-aiheiset blogit!

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuksella lisätään ymmärrystä kansainvälisten ja EU:n ruokamarkkinoiden muutoksista ja niiden vaikutuksista Suomeen sekä tuotetaan tietoa ruokamarkkinoiden toimivuuden parantamiseksi. Ryhmässä tutkitaan koko ruokaketjun toimintaa maatilayrityksistä ja tuottajaorganisaatiosta jalostavaan teollisuuteen, kauppaan ja kuluttajiin saakka.

Tutkimustoimintaa tukee kahdesti vuodessa julkaistava maatalous- ja elintarvikemarkkinoiden lyhyen aikavälin markkinaennuste.

Tutustu maa- ja elintarviketalouden uusimpaan ennusteeseen

Ruokamarkkinat etsivät uutta tasapainoa viime vuosien markkinashokkien jälkeen. Ennusteen mukaan ruuan hinta laskee tänä vuonna 2 prosenttia, mutta niin hinnat kuin ruuantuotannon kustannuksetkin jäävät korkeammalle tasolle aiempiin vuosiin verrattuna. Maatalouden tuottajahinnat kääntyvät laskuun, ja maatalouden yrittäjätulo putoaa. Ennusteeseen tuo epävarmuutta etenkin se, alkavatko kotitaloudet kuluttaa vai säästää, kun reaalitulot nousevat.

Ruuan hintoja vetävät alaspäin muun muassa monien kustannusten aleneminen sekä lisääntynyt hintakilpailu vähittäiskaupassa. Kuitenkin kustannustaso ruuantuotannossa pysyy edelleen korkeana, ja työvoimakustannukset koko ruokaketjussa nousevat. Poikkeuksena ovat viljan tuottajahinnat, jotka ovat palautumassa kriisejä edeltävälle tasolle.

Lue uusin ennuste

Maa- ja elintarviketalouden tutkimusryhmä

Ruuan hinta nousi nopeasti parin vuoden ajan, mutta nyt uusi normaali on markkinoilla löytymässä. Hinnat laskevat tänä ja ensi vuonna maltillisesti, mutta taso jää selvästi aiempaa korkeammalle.

Sari Forsman-Huggin henkilökuva

Sari Forsman-Hugg

tutkimusjohtaja