Ruokamarkkinat

Ymmärrystä ruokamarkkinoista ja maataloudesta

Tältä sivulta löydät kootusti tietoa ajankohtaisesta maa- ja elintarviketalouden tutkimustyöstämme ja ennusteistamme sekä uusimmat ruoka-aiheiset blogit!

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuksella lisätään ymmärrystä kansainvälisten ja EU:n ruokamarkkinoiden muutoksista ja niiden vaikutuksista Suomeen sekä tuotetaan tietoa ruokamarkkinoiden toimivuuden parantamiseksi. Ryhmässä tutkitaan koko ruokaketjun toimintaa maatilayrityksistä ja tuottajaorganisaatiosta jalostavaan teollisuuteen, kauppaan ja kuluttajiin saakka.

Tutkimustoimintaa tukee kahdesti vuodessa julkaistava maatalous- ja elintarvikemarkkinoiden lyhyen aikavälin markkinaennuste.

Tutustu maa- ja elintarviketalouden uusimpaan ennusteeseen

Ruuan hinnan nousupaineet hellittävät. Ruuan hinta kääntyy ensi vuonna maltilliseen laskuun, mutta hintataso pysyy edelleen verraten korkeana. Elintarviketeollisuuden volyymi laskee edelleen tänä vuonna, ja viennin kasvunäkymä säilyy heikkona. Ruokaketjuun tuleva rahavirta kääntyy laskuun ensi vuonna. Tämä näkyy maatalouden markkinatulojen pienenemisenä heikon viljasadon vaikutusten lisäksi.

Ennusteen mukaan ruuan hinta nousee tänä vuonna keskimäärin 8,5 prosenttia verrattuna viime vuoteen. Ensi vuonna ruuan hinta laskee noin kaksi prosenttia.

Suomessa ruoka on kuitenkin nyt noin viidenneksen kalliimpaa kuin kaksi vuotta sitten nopean nousun alkaessa, eivätkä hinnat ole palaamassa aiemmalle tasolle. Kustannustaso koko ruokaketjussa pysyy korkeana, ja kustannuksia nostavat muun muassa tämän ja ensi vuoden palkkaratkaisut.

Lue uusin ennuste

Maa- ja elintarviketalouden tutkimusryhmä

Elintarvikkeiden hintojen nousu alkaa viimein laantua niin Suomessa kuin Euroopassakin. Ruuan hinnan vuosimuutos on selvästi hidastunut jo alkuvuodesta ja hidastuu yhä loppuvuonna. Tällä hetkellä ruoka ei ole enää merkittävä inflaation ajuri.

Sari Forsman-Huggin henkilökuva

Sari Forsman-Hugg

tutkimusjohtaja