Ruokamarkkinat

Ymmärrystä ruokamarkkinoista ja maataloudesta

Tältä sivulta löydät kootusti tietoa ajankohtaisesta maa- ja elintarviketalouden tutkimustyöstämme ja ennusteistamme sekä uusimmat ruoka-aiheiset blogit!

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuksella lisätään ymmärrystä kansainvälisten ja EU:n ruokamarkkinoiden muutoksista ja niiden vaikutuksista Suomeen sekä tuotetaan tietoa ruokamarkkinoiden toimivuuden parantamiseksi. Ryhmässä tutkitaan koko ruokaketjun toimintaa maatilayrityksistä ja tuottajaorganisaatiosta jalostavaan teollisuuteen, kauppaan ja kuluttajiin saakka.

Tutkimustoimintaa tukee kahdesti vuodessa julkaistava maatalous- ja elintarvikemarkkinoiden lyhyen aikavälin markkinaennuste.

Tutustu maa- ja elintarviketalouden uusimpaan ennusteeseen

Markkinoiden riskit ja epävarmuus kysynnän kehityksestä varjostavat ruoka-alan kasvunäkymiä, vaikka elintarviketeollisuuden tuotanto kasvaakin tänä vuonna ja viennissä on positiivista virettä. Elintarvikevientiin liittyvät riskit kuitenkin lisääntyvät. Tuottajahintojen lasku pienentää maatalouden yrittäjätuloa tuottajahintojen laskiessa enemmän kuin tuotantopanosten hinnat. Markkinatulojen pieneneminen kohdistuu erityisesti kotieläintuotantoon.

Tänä vuonna ruuan hinta laskee vuositasolla keskimäärin 0,3 prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Ensi vuonna ruuan hinnan ennakoidaan nousevan prosentin verran.

 

Lue uusin ennuste

Maa- ja elintarviketalouden tutkimusryhmä

Ruuan hinta nousi nopeasti parin vuoden ajan, mutta nyt uusi normaali on markkinoilla löytymässä. Hinnat laskevat tänä ja ensi vuonna maltillisesti, mutta taso jää selvästi aiempaa korkeammalle.

Sari Forsman-Huggin henkilökuva

Sari Forsman-Hugg

tutkimusjohtaja