Ruokamarkkinat

Ymmärrystä ruokamarkkinoista ja maataloudesta

Tältä sivulta löydät kootusti tietoa ajankohtaisesta maa- ja elintarviketalouden tutkimustyöstämme ja ennusteistamme sekä uusimmat ruoka-aiheiset blogit!

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuksella lisätään ymmärrystä kansainvälisten ja EU:n ruokamarkkinoiden muutoksista ja niiden vaikutuksista Suomeen sekä tuotetaan tietoa ruokamarkkinoiden toimivuuden parantamiseksi. Ryhmässä tutkitaan koko ruokaketjun toimintaa maatilayrityksistä ja tuottajaorganisaatiosta jalostavaan teollisuuteen, kauppaan ja kuluttajiin saakka.

Tutkimustoimintaa tukee kahdesti vuodessa julkaistava maatalous- ja elintarvikemarkkinoiden lyhyen aikavälin markkinaennuste.

Tutustu maa- ja elintarviketalouden uusimpaan ennusteeseen

Maatalouden tuotantopanosten hinnat laskevat, ja tuottajahintojen nousu hidastuu tänä vuonna. Korkea kustannustaso heikentää edelleen kannattavuutta erityisesti kotieläintiloilla. Hyvät sato-odotukset ja rauhoittuneet viljan maailmanmarkkinat sekä tuotantopanosten hintojen lasku painaa viljan hintoja alaspäin.

Maatalouden yrittäjätulo pysyy edelleen heikkona, ja tilojen väliset erot taloustilanteen osalta suurenevat. Energiamarkkinat tasaantuvat, ja sähkön hinnan nousupaineet väistyvät. Ruuan kuluttajahintojen nousu hidastuu asteittain tänä vuonna.

Lue uusin ennuste

Maa- ja elintarviketalouden tutkimusryhmä

Kustannusten nousu ruokaketjussa on ollut poikkeuksellisen raju, ja se näkyy viiveellä kuluttajahinnoissa, kun hintamuutoksia viedään läpi koko ruokaketjun matkalta.

Sari Forsman-Huggin henkilökuva

Sari Forsman-Hugg

tutkimusjohtaja