Ymmärrystä ruokamarkkinoista ja maataloudesta
Tältä sivulta löydät kootusti tietoa ajankohtaisesta maa- ja elintarviketalouden tutkimustyöstämme ja ennusteistamme sekä uusimmat ruoka-aiheiset blogit!
Maa- ja elintarviketalouden tutkimuksella lisätään ymmärrystä kansainvälisten ja EU:n ruokamarkkinoiden muutoksista ja niiden vaikutuksista Suomeen sekä tuotetaan tietoa ruokamarkkinoiden toimivuuden parantamiseksi. Ryhmässä tutkitaan koko ruokaketjun toimintaa maatilayrityksistä ja tuottajaorganisaatiosta jalostavaan teollisuuteen, kauppaan ja kuluttajiin saakka.
Tutkimustoimintaa tukee kahdesti vuodessa julkaistava maatalous- ja elintarvikemarkkinoiden lyhyen aikavälin markkinaennuste.

Tutustu maa- ja elintarviketalouden uusimpaan ennusteeseen
Tuotantopanosten hinnat ja tuottajahinnat nousevat ennätyksellisen nopeasti ja korkealle tänä vuonna. Kustannusten nousu kohdistuu erityisesti kotieläintiloille. Viljatiloilla hyvä sato ja korkeat tuottajahinnat lisäävät maatalouden markkinatuloja. Maatalouden yrittäjätulo pysyy heikkona, ja tilojen väliset erot taloustilanteen osalta suurenevat. Sähkön hinnan nousu ja saatavuus lisäävät epävarmuutta ruokaketjussa. Ruuan kuluttajahintojen nousu jatkuu ensi vuoteen.
Venäjän hyökkäyssodan seurauksena energiamarkkinat ovat murroksessa, kun länsimaat pyrkivät irti Venäjä-riippuvuudesta fossiilisen energian tuonnissa. Kriittinen tekijä lähikuukausina koko ruokaketjulle on sähkön saatavuus ja hinta sekä maataloudelle lannoitteiden hintakehitys.
Maa- ja elintarviketalouden tutkimusryhmä

Sari Forsman-Hugg

Päivi Kujala
vanhempi maatalousekonomisti
hallintotieteiden tohtori, maatalous- ja metsätieteiden maisteri, agronomi

Pekka Kinnunen

Elli Lemmetti
maatalousekonomisti
maatalous- ja metsätieteiden kandidaatti

Kirsi Noro

Raija Heimonen
liiketaloustutkija (virkavapaalla)
valtiotieteiden maisteri