Kansantalous

Talouden tutkimusta makrotasolta yrityksiin ja kuluttajiin asti

Suomen ja maailman talouden seuranta, ennustetyö ja tiivis vuorovaikutus elinkeinoelämän kanssa luovat kansantalouden tutkimuksen perustan. Osaamisemme ulottuu läpi koko talouden globaaleista trendeistä kansantalouden ja aluetalouden kehitykseen, ja aina yrittäjyyteen sekä liiketoimintaekosysteemeihin asti. Keskeisiä tutkimusteemoja ovat julkinen talous, aluetalous, asuntomarkkinat, työmarkkinat ja innovaatiot.

PTT on viime vuosien aikana noussut keskeiseksi käyttäytymistaloustieteen tuloksia soveltavaksi toimijaksi. Tutkimme esimerkiksi tuuppauksia eli keinoja vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen ilman pakottamista. Finanssimarkkinoiden tutkimuksessa etsimme muun muassa käytännön ratkaisuja edistää nuorten taloustaitoja, digitaitoja ja vastuullista kuluttamista.

Julkaisemme kahdesti vuodessa lyhyen aikavälin ennusteen Suomen kansantalouden kehityksestä.

Tutustu kansantalouden uusimpaan ennusteeseen

Suomen talous supistuu tänä vuonna 0,4 prosenttia ja kasvaa ensi vuonna 1,1 prosenttia. Kasvu on hitaampaa kuin euroalueella, joka kasvaa keskimäärin 0,7 prosenttia tänä vuonna ja 1,4 prosenttia ensi vuonna. Kuluttajien ostovoima on korkojen laskun ja palkankorotusten myötä elpymässä, mutta epävarmuus talouden suunnasta ja työllisyydestä hillitsee kulutusta. Rakentamisen pysähtyminen painaa investointeja edelleen, mutta ensi kesää kohti rakentamisen näkymät kirkastuvat. Vienti kääntyy kasvuun ensi vuonna, mutta talouskasvun hidastuminen keskeisillä vientimarkkinoilla jarruttaa sen elpymistä.

Lue uusin ennuste

Skenaarioita Ukrainan sodan vaikutuksista talouteen

1. Länsi rahoittaa Ukrainan voittoon:
Länsimaat lisäävät tukeaan Ukrainalle voimakkaasti, minkä ansiosta Ukraina onnistuu voittamaan sodan ja säilyttämään sotaa edeltävät alueensa. Ukrainan taloudellinen ja sotilaallinen integraatio länteen syvenee. Hävityn sodan seurauksena Venäjällä vaihdetaan presidentti, mutta suhteet länteen eivät normalisoidu vielä lähitulevaisuudessa.

2. Lännen yhtenäisyys romahtaa, Venäjä voittaa:
Venäjä onnistuu kääntämään sodan voitokseen Ukrainan kyvykkyyksien heikentyessä lännen riittämättömän tuen seurauksena. Venäjän haltuun jää täysimääräisesti ainakin sen itseensä jo aiemmin liittämät maakunnat. Kiovaan asetetaan venäjämielinen hallinto ja Ukrainan taloudellinen riippuvuussuhde Venäjään syvenee. Venäjä vahvistaa voittoisaa armeijaansa, mikä lisää turvallisuuspoliittisia jännitteitä.

3. Välirauha:
Sotatoimet loppuvat joko näennäisten rauhanneuvotteluiden tai konfliktin väliaikaisen jäätymisen seurauksena. Osapuolet käyttävät välirauhan ajan varustautuakseen sodan jatkumiseen Ukrainassa ja/tai jossakin muussa Euroopan osassa.

Lue skenaariot täältä

Kansantalouden tutkimusryhmä

Sopeutuksessa huomion pitäisi kiinnittyä väliaikaisten tekijöiden sijaan pitkäaikaisiin ongelmiin, joita ovat hyvinvointialueiden menot, turvallisuustilanteen pysyvä heikentyminen, veropohjan rapautuminen ja rakenteellisesti heikko talouskasvu.

Markus Lahtisen henkilökuva

Markus Lahtinen

toimitusjohtaja