Kansantalous

Talouden tutkimusta makrotasolta yrityksiin ja kuluttajiin asti

Suomen ja maailman talouden seuranta, ennustetyö ja tiivis vuorovaikutus elinkeinoelämän kanssa luovat kansantalouden tutkimuksen perustan. Osaamisemme ulottuu läpi koko talouden globaaleista trendeistä kansantalouden ja aluetalouden kehitykseen, ja aina yrittäjyyteen sekä liiketoimintaekosysteemeihin asti. Keskeisiä tutkimusteemoja ovat julkinen talous, aluetalous, asuntomarkkinat, työmarkkinat ja innovaatiot.

PTT on viime vuosien aikana noussut keskeiseksi käyttäytymistaloustieteen tuloksia soveltavaksi toimijaksi. Tutkimme esimerkiksi tuuppauksia eli keinoja vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen ilman pakottamista. Finanssimarkkinoiden tutkimuksessa etsimme muun muassa käytännön ratkaisuja edistää nuorten taloustaitoja, digitaitoja ja vastuullista kuluttamista.

Julkaisemme kahdesti vuodessa lyhyen aikavälin ennusteen Suomen kansantalouden kehityksestä.

Tutustu kansantalouden uusimpaan ennusteeseen

Suomen seuraava hallitus ryhtyy työhön tilanteessa, jossa talouskasvu on heikkoa, alijäämä kasvaa ja työllisyys lähtee laskuun. Suomen talous supistuu tänä vuonna 0,5 prosenttia ja kasvaa ensi vuonna yhden prosentin. Merkittävimmät tekijät talouden alamäen taustalla ovat korkojen nousua seuraava rakentamisen raju väheneminen ja yksityisen kulutuksen hiipuminen.

Inflaatiopaineet alkavat tämän vuoden mittaan hellittää, mutta kotitalouksien tilanne on silti vaikea. Julkisen talouden alijäämä kasvaa tänä vuonna heikentyvän suhdanteen ja nopeasti kasvavien sosiaali- ja terveysmenojen vuoksi. Alijäämä säilyy suurena ensi vuonnakin jopa sopeutustoimista huolimatta, ellei sotemenojen kasvua onnistuta hillitsemään.

Lue uusin ennuste

Kansantalouden tutkimusryhmä

Kaikki tarvittavat panostukset on tehtävä maanpuolustukseen ja huoltovarmuuteen sekä pakolaisten auttamiseksi. Mutta menonlisäysten pitää olla kriisiin liittyviä välttämättömiä toimenpiteitä

Markus Lahtisen henkilökuva

Markus Lahtinen

toimitusjohtaja