Kansantalous

Talouden tutkimusta makrotasolta yrityksiin ja kuluttajiin asti

Suomen ja maailman talouden seuranta, ennustetyö ja tiivis vuorovaikutus elinkeinoelämän kanssa luovat kansantalouden tutkimuksen perustan. Osaamisemme ulottuu läpi koko talouden globaaleista trendeistä kansantalouden ja aluetalouden kehitykseen, ja aina yrittäjyyteen sekä liiketoimintaekosysteemeihin asti. Keskeisiä tutkimusteemoja ovat julkinen talous, aluetalous, asuntomarkkinat, työmarkkinat ja innovaatiot.

PTT on viime vuosien aikana noussut keskeiseksi käyttäytymistaloustieteen tuloksia soveltavaksi toimijaksi. Tutkimme esimerkiksi tuuppauksia eli keinoja vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen ilman pakottamista. Finanssimarkkinoiden tutkimuksessa etsimme muun muassa käytännön ratkaisuja edistää nuorten taloustaitoja, digitaitoja ja vastuullista kuluttamista.

Julkaisemme kahdesti vuodessa lyhyen aikavälin ennusteen Suomen kansantalouden kehityksestä.

Tutustu kansantalouden uusimpaan ennusteeseen

Suomen ja Euroopan taloudet ovat vajoamassa taantumaan, mutta taantuman syvyys ja pituus riippuu hyvin paljon Ukrainan sodan tapahtumista ja seurauksista. Ennuste lähtee oletuksesta, että suhteet Venäjän kanssa pysyvät poikki ja energian hinta pysyy talven ajan korkealla tasolla. Irrottautuminen Venäjästä energian lähteenä kuitenkin etenee ja energian hinnat laskevat ensi vuoden keväällä nykyiseltä korkealta tasolta, mutta jäävät korkeammiksi kuin ennen kriisiä.

Hintojen lasku voi kuitenkin olla huomattavasti nopeampaa. Leuto ja tuulinen talvi tai uusi hallinto Moskovassa voisivat romauttaa energian hinnat, mikä johtaisi myös muiden hintojen laskuun. Tällöin hintojen lasku, jo päätetyt tukitoimet ja Ukrainan jälleenrakentamisen aloittaminen vauhdittaisivat ensi vuoden talouskasvua ja tuotannon lasku vuositasolla vältettäisiin.

Lue uusin ennuste

Kansantalouden tutkimusryhmä

Kaikki tarvittavat panostukset on tehtävä maanpuolustukseen ja huoltovarmuuteen sekä pakolaisten auttamiseksi. Mutta menonlisäysten pitää olla kriisiin liittyviä välttämättömiä toimenpiteitä

Markus Lahtisen henkilökuva

Markus Lahtinen

toimitusjohtaja