KUTSU: PTT-ennusteen julkistus Kuopiossa 25.9.: Millaiset ovat maatalouden ja elintarviketeollisuuden lähivuosien näkymät?

Tervetuloa mukaan, kun Pellervon taloustutkimus PTT julkistaa syksyn ennusteensa maa- ja elintarviketaloudesta Kuopiossa 25. syyskuuta 2025. Tilaisuudessa kuullaan myös paikallisten alan toimijoiden näkemyksiä ruokasektorin tilanteesta ja tulevaisuudesta. Lisäksi pohdimme, mitkä ovat Pohjois-Savon vahvuuksia ja millaista kehitystä alueella tapahtuu. Entä mitä muut maakunnat voisivat oppia savolaisilta?

Tilaisuus on avoin kaikille maa- ja elintarviketaloudesta kiinnostuneille! Tapahtuman järjestävät yhteistyössä PTT, Kuopion kaupunki, Valio, Savonia-ammattikorkeakoulu ja Pohjois-Savon Agri-Food klusteri.

Aika: 25.9. klo 9.00–12
Paikka: Kuopion kaupungintalo, juhlasali, Tulliportinkatu 31

Ilmoittaudu mukaan alla olevasta linkistä! Huom: voit seurata tilaisuutta myös verkkolähetyksenä, mutta keskusteluun osallistuminen ja kysymysten esittäminen on mahdollista vain paikan päällä.

Linkki: https://link.webropolsurveys.com/EP/989D88E48F9A13BE

Tilaisuus alkaa aamukahvilla ja vapaalla jutustelulla klo 9.00 ja varsinainen ohjelma 9.30.

Alustava ohjelma

Tilaisuuden avaus: Kuopion kaupunginjohtaja Soile Lahti
Osuuskunta Maitosuomen puheenvuoro: toimitusjohtaja Ilpo Lukkarinen, Osuuskunta Maitosuomi, Valioryhmä
Syksyn 2025 maa- ja elintarviketalouden ennuste: PTT:n maatalousekonomistit
Paneelikeskustelu: Maa- ja elintarviketalouden näkymät Pohjois-Savossa ennusteen valossa – teemoina mm. investoinnit, vienti, tulevaisuuden osaajat ja huoltovarmuus.
Paneelin puheenjohtajana toimii maakuntajohtaja Tytti Määttä

Tilaisuus päättyy noin klo 12.

Lisätietoja

Lisää luomua ja luonnon monimuotoisuutta tuuppausten avulla Järvi-Suomeen

”Tavoitteenamme on tehdä luomuun siirtymisestä ja muista luonnon monimuotoisuutta edistävistä toimenpiteistä helpompia ja houkuttelevampia maatalousyrittäjille sekä ruokapalveluille”, summaa hankkeen vetäjä, ekonomisti Tuuli Sen PTT:stä.

Luontokato näkyy eliölajien ja niiden elinympäristöjen heikkenemisenä. Luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen on uhka myös ruoantuotannolle, sillä luonnon tarjoamat ekosysteemipalvelut, kuten pölytys, tuholaisten torjunta ja ravinteiden kierto hyödyttävät maataloustuotantoa. Maatalousluonnon monimuotoisuutta voidaan vahvistaa pelloilla tehtävillä toimilla, jotka kytkeytyvät maankäyttöön, torjunta-aineisiin ja lannoitteisiin sekä viljelykasveihin.

Pellolla tehtävien monimuotoisuustoimien ohella hankkeessa pyritään vaikuttamaan maatalousyrittäjien mahdollisuuksiin siirtyä luomutuotantoon lisäämällä luomun kysyntää ruokapalveluissa. Tuuppaamisesta jaetaan myös tietoa alueen kehitysorganisaatioille sekä yrityksille, jotta yhä useampi voisi käyttää niitä omassa toiminnassaan.

Tuuppausten toteuttaminen alkaa loppuvuodesta

Tuuppausten odotetaan lisäävän helpoiten omaksuttavien monimuotoisuustoimien toteuttamista jo lyhyellä aikavälillä ja vaikuttavan myönteisesti työläämpien toimien hyväksyttävyyteen sekä luomutuotantoaikomuksiin.

“Tuuppaamalla julkisia ruokapalveluita kohti luomun käyttöä vahvistetaan luomutuotteiden markkinoita ja lisätään ymmärrystä ruokavalintojen vaikutuksista luonnon monimuotoisuuteen. Tuuppaukset tukevat myös kansallisia tavoitteita: 25 % sekä Suomen peltoalasta että julkisten ruokapalveluiden raaka-aineista tulisi olla luomua vuoteen 2030 mennessä”, sanoo Pro Luomun toiminnanjohtaja Aura Lamminparras.

LuMoTu-hankkeen toteutusalueella Järvi-Suomessa luomuun suhtaudutaan muuta maata positiivisemmin, ja etenkin Kaakkois-Suomi ja Etelä-Savo tunnetaan vahvasta luomutuotannosta. Hanke on käynnistynyt tänä keväänä, ja ensimmäisiä tuuppauksia ryhdytään toteuttamaan vuoden lopulla.

Mitä tuuppaukset ovat?

Tuuppaus on käyttäytymistieteelliseen tietoon perustuva muutos tavassa, jolla eri vaihtoehdot esitetään ihmiselle, kun hän tekee päätöksiä. Tekemällä joistakin vaihtoehdoista helpompia, ajankohtaisempia ja houkuttelevampia, voidaan ihmisiä saada valitsemaan niitä ilman, että heidän valinnanvapauttaan rajoitetaan.

”Tuuppauksilla voidaan vaikuttaa esimerkiksi maatalousyrittäjien ja ruokapalvelujen tiedoista, taidoista ja asenteista kumpuaviin valmiuksiin toteuttaa luonnon monimuotoisuutta edistäviä toimenpiteitä. Lisäksi voidaan vaikuttaa käsitykseen ympäristötoimien hyväksyttävyydestä omien verrokkien keskuudessa tai käsitykseen kuluttajien arvostuksesta alueella tuotettuun luomuruokaan”, sanoo Tuuli Sen.

LuMoTu-hankkeen toteuttavat yhteistyössä PTT ja Pro Luomu ry vuosina 2025–2027. Hanke on saanut EU:n maaseuturahoitusta.

Lisätietoja

Tuuli Sen, ekonomisti, Pellervon taloustutkimus PTT, 040 729 8448, tuuli.sen@ptt.fi

Aura Lamminparras, toiminnanjohtaja, Pro Luomu ry, 040 556 8097, aura.lamminparras@proluomu.fi

Hankkeesta lisää Maaseutuverkoston sivuilla: https://maaseutuverkosto.fi/hankkeet/lumotu-luonnon-monimuotoisuustuuppaukset-ruokaketjuun-jarvi-suomessa/

Kutsu webinaariin: Mikä toimii ruuan eri tarjontaketjuissa – mitkä ovat keskeiset ongelmat?

Tarkastelussa pureudutaan yhtäältä siihen, mikä ketjuissa toimii ja toisaalta mitkä ovat keskeiset ongelmat. Markkinoiden toimivuutta tarkastellaan niin alkutuotannon, teollisuuden kuin lisäarvon kasvattamisen näkökulmasta. Samalla julkaistaan neljä toimialakatsausta, joissa avataan mm. eri tarjontaketjujen rakenteita, raaka-aine- ja rahavirtoja sekä tuottajien yhteistoimintaa.

Aika: 9.6. klo 10-11.30
Paikka: Webinaari Teams-alustalla

Ilmoittaudu tästä: https://link.webropol.com/ep/ruokaketjukesa25

Lähetämme sinulle linkin webinaariin tilaisuuden alla.

Ohjelma

Tilaisuuden avaus, tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg, PTT

Mikä tarjontaketjuissa toimii, mitkä ovat keskeiset ongelmat: Toimialakatsausten esittely

  • Maitosektori, maatalousekonomisti Kyösti Arovuori, REINU econ
  • Lihasektori, erikoistutkija Csaba Jansik, Luke
  • Viljasektori, maatalousekonomisti Mauri Yli-Liipola, PTT
  • Vihannes- ja hedelmäsektori, Csaba Jansik, Luke

Kysymyksiä ja keskustelua

Tilaisuus on osa ”Ruokaketjun toimivuus ja arvonmuodostus” -hanketta (2023–2026), jota toteuttavat PTT, Luonnonvarakeskus ja REINU econ. Hankkeen päärahoittajana on Maatilatalouden kehittämisrahasto Makera. Lisäksi hanketta rahoittavat Elintarviketeollisuusliitto ry, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry ja Päivittäistavarakauppa ry.

Lisätietoja

Kutsu: Aamiaistilaisuus 22.5. metsäalan toimista luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi

Milloin? 22.5.2025 klo 8.00–10.00

Missä? Musiikkitalo, Kansalaistori 2, Helsinki

Tilaisuudessa esitellään Pellervon taloustutkimuksen tutkimushankkeen Luonnon monimuotoisuustoimet Suomen metsätaloudessa 1990-luvulta alkaen keskeiset tulokset. Lisäksi esitellään metsäalan toimijoiden omia esimerkkejä ajankohtaisista monimuotoisuustoimista.

Ilmoittaudu viimeistään 15.5. tästä. Tilaisuuteen on rajallisesti paikkoja, joten toimithan nopeasti.

8.00–8.30 Aamiaista tarjolla
8.30 Avaussanat, Suomen Metsäsäätiön hallituksen puheenjohtaja Juha Jumppanen

Hanke-esittely: Talousmetsien monimuotoisuustoimet 90-luvulta tähän päivään
Metsäekonomisti Matti Valonen, Pellervon taloustutkimus PTT

Kommenttipuheenvuoro
Erikoistutkija Minna Räty, Luonnonvarakeskus

Mitä tehdään nyt? Metsäalan toimijoiden tekoja talousmetsien monimuotoisuuden hyväksi 
Metsä Group
Metsähallitus
MTK ja metsänhoitoyhdistykset
Stora Enso
UPM

Keskustelua

Yhteenveto, Suomen Metsäsäätiön toimitusjohtaja Martta Fredrikson
10.00                 Tilaisuus päättyy

Yleiskatsaus

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta voisimme tarjota kävijöille mahdollisimman hyvän käyttökokemuksen. Verkkoselaimeen tallentuvat evästeet tunnistavat palaavat kävijät ja heidän kielensä. Lisäksi evästeet antavat meille tärkeää tietoa mm. siitä, mitkä sivut kiinnostavat kävijöitä.

Välttämättömät evästeet

Välttämättömien evästeiden tulisi aina olla käytössä, jotta voimme tallentaa toiveesi kielestä ja evästeiden asetuksista.

Kolmansien osapuolien evästeet

Tämä sivusto käyttää Google Analyticsia kerätäkseen tietoa sivuston käytöstä, kuten kävijöiden määrästä ja suosituimmista sivuista. Pitämällä tämän evästeen käytössä autat meitä parantamaan sivustoa.