Lisää luomua ja luonnon monimuotoisuutta tuuppausten avulla Järvi-Suomeen

”Tavoitteenamme on tehdä luomuun siirtymisestä ja muista luonnon monimuotoisuutta edistävistä toimenpiteistä helpompia ja houkuttelevampia maatalousyrittäjille sekä ruokapalveluille”, summaa hankkeen vetäjä, ekonomisti Tuuli Sen PTT:stä.

Luontokato näkyy eliölajien ja niiden elinympäristöjen heikkenemisenä. Luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen on uhka myös ruoantuotannolle, sillä luonnon tarjoamat ekosysteemipalvelut, kuten pölytys, tuholaisten torjunta ja ravinteiden kierto hyödyttävät maataloustuotantoa. Maatalousluonnon monimuotoisuutta voidaan vahvistaa pelloilla tehtävillä toimilla, jotka kytkeytyvät maankäyttöön, torjunta-aineisiin ja lannoitteisiin sekä viljelykasveihin.

Pellolla tehtävien monimuotoisuustoimien ohella hankkeessa pyritään vaikuttamaan maatalousyrittäjien mahdollisuuksiin siirtyä luomutuotantoon lisäämällä luomun kysyntää ruokapalveluissa. Tuuppaamisesta jaetaan myös tietoa alueen kehitysorganisaatioille sekä yrityksille, jotta yhä useampi voisi käyttää niitä omassa toiminnassaan.

Tuuppausten toteuttaminen alkaa loppuvuodesta

Tuuppausten odotetaan lisäävän helpoiten omaksuttavien monimuotoisuustoimien toteuttamista jo lyhyellä aikavälillä ja vaikuttavan myönteisesti työläämpien toimien hyväksyttävyyteen sekä luomutuotantoaikomuksiin.

“Tuuppaamalla julkisia ruokapalveluita kohti luomun käyttöä vahvistetaan luomutuotteiden markkinoita ja lisätään ymmärrystä ruokavalintojen vaikutuksista luonnon monimuotoisuuteen. Tuuppaukset tukevat myös kansallisia tavoitteita: 25 % sekä Suomen peltoalasta että julkisten ruokapalveluiden raaka-aineista tulisi olla luomua vuoteen 2030 mennessä”, sanoo Pro Luomun toiminnanjohtaja Aura Lamminparras.

LuMoTu-hankkeen toteutusalueella Järvi-Suomessa luomuun suhtaudutaan muuta maata positiivisemmin, ja etenkin Kaakkois-Suomi ja Etelä-Savo tunnetaan vahvasta luomutuotannosta. Hanke on käynnistynyt tänä keväänä, ja ensimmäisiä tuuppauksia ryhdytään toteuttamaan vuoden lopulla.

Mitä tuuppaukset ovat?

Tuuppaus on käyttäytymistieteelliseen tietoon perustuva muutos tavassa, jolla eri vaihtoehdot esitetään ihmiselle, kun hän tekee päätöksiä. Tekemällä joistakin vaihtoehdoista helpompia, ajankohtaisempia ja houkuttelevampia, voidaan ihmisiä saada valitsemaan niitä ilman, että heidän valinnanvapauttaan rajoitetaan.

”Tuuppauksilla voidaan vaikuttaa esimerkiksi maatalousyrittäjien ja ruokapalvelujen tiedoista, taidoista ja asenteista kumpuaviin valmiuksiin toteuttaa luonnon monimuotoisuutta edistäviä toimenpiteitä. Lisäksi voidaan vaikuttaa käsitykseen ympäristötoimien hyväksyttävyydestä omien verrokkien keskuudessa tai käsitykseen kuluttajien arvostuksesta alueella tuotettuun luomuruokaan”, sanoo Tuuli Sen.

LuMoTu-hankkeen toteuttavat yhteistyössä PTT ja Pro Luomu ry vuosina 2025–2027. Hanke on saanut EU:n maaseuturahoitusta.

Lisätietoja

Tuuli Sen, ekonomisti, Pellervon taloustutkimus PTT, 040 729 8448, tuuli.sen@ptt.fi

Aura Lamminparras, toiminnanjohtaja, Pro Luomu ry, 040 556 8097, aura.lamminparras@proluomu.fi

Hankkeesta lisää Maaseutuverkoston sivuilla: https://maaseutuverkosto.fi/hankkeet/lumotu-luonnon-monimuotoisuustuuppaukset-ruokaketjuun-jarvi-suomessa/

Kutsu webinaariin: Mikä toimii ruuan eri tarjontaketjuissa – mitkä ovat keskeiset ongelmat?

Tarkastelussa pureudutaan yhtäältä siihen, mikä ketjuissa toimii ja toisaalta mitkä ovat keskeiset ongelmat. Markkinoiden toimivuutta tarkastellaan niin alkutuotannon, teollisuuden kuin lisäarvon kasvattamisen näkökulmasta. Samalla julkaistaan neljä toimialakatsausta, joissa avataan mm. eri tarjontaketjujen rakenteita, raaka-aine- ja rahavirtoja sekä tuottajien yhteistoimintaa.

Aika: 9.6. klo 10-11.30
Paikka: Webinaari Teams-alustalla

Ilmoittaudu tästä: https://link.webropol.com/ep/ruokaketjukesa25

Lähetämme sinulle linkin webinaariin tilaisuuden alla.

Ohjelma

Tilaisuuden avaus, tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg, PTT

Mikä tarjontaketjuissa toimii, mitkä ovat keskeiset ongelmat: Toimialakatsausten esittely

  • Maitosektori, maatalousekonomisti Kyösti Arovuori, REINU econ
  • Lihasektori, erikoistutkija Csaba Jansik, Luke
  • Viljasektori, maatalousekonomisti Mauri Yli-Liipola, PTT
  • Vihannes- ja hedelmäsektori, Csaba Jansik, Luke

Kysymyksiä ja keskustelua

Tilaisuus on osa ”Ruokaketjun toimivuus ja arvonmuodostus” -hanketta (2023–2026), jota toteuttavat PTT, Luonnonvarakeskus ja REINU econ. Hankkeen päärahoittajana on Maatilatalouden kehittämisrahasto Makera. Lisäksi hanketta rahoittavat Elintarviketeollisuusliitto ry, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry ja Päivittäistavarakauppa ry.

Lisätietoja

Kutsu: Aamiaistilaisuus 22.5. metsäalan toimista luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi

Milloin? 22.5.2025 klo 8.00–10.00

Missä? Musiikkitalo, Kansalaistori 2, Helsinki

Tilaisuudessa esitellään Pellervon taloustutkimuksen tutkimushankkeen Luonnon monimuotoisuustoimet Suomen metsätaloudessa 1990-luvulta alkaen keskeiset tulokset. Lisäksi esitellään metsäalan toimijoiden omia esimerkkejä ajankohtaisista monimuotoisuustoimista.

Ilmoittaudu viimeistään 15.5. tästä. Tilaisuuteen on rajallisesti paikkoja, joten toimithan nopeasti.

8.00–8.30 Aamiaista tarjolla
8.30 Avaussanat, Suomen Metsäsäätiön hallituksen puheenjohtaja Juha Jumppanen

Hanke-esittely: Talousmetsien monimuotoisuustoimet 90-luvulta tähän päivään
Metsäekonomisti Matti Valonen, Pellervon taloustutkimus PTT

Kommenttipuheenvuoro
Erikoistutkija Minna Räty, Luonnonvarakeskus

Mitä tehdään nyt? Metsäalan toimijoiden tekoja talousmetsien monimuotoisuuden hyväksi 
Metsä Group
Metsähallitus
MTK ja metsänhoitoyhdistykset
Stora Enso
UPM

Keskustelua

Yhteenveto, Suomen Metsäsäätiön toimitusjohtaja Martta Fredrikson
10.00                 Tilaisuus päättyy

Lisääntyvä tuotanto pitää kotimaisen puun kysynnän vahvana – kantorahatulot uuteen ennätykseen

Puun tarve kasvaa tänä ja ensi vuonna metsäteollisuudessa, mikä pitää kotimaisen puun kysynnän vahvana. Tämän vuoksi sekä hakkuumäärät että puun hinnat nousevat, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n metsäalan ennuste. Kuitupuun hintakehitys kuitenkin tasaantuu uudessa markkinatasapainossa. Yksityismetsien bruttokantorahatulot kohoavat uusiin ennätyslukemiin, selvästi yli kolmeen miljardiin euroon.

”Parin viime vuoden aikana koettu murros puumarkkinoilla on nyt takanapäin, puun hinnat tasoittuvat ja kuitupuumarkkina on löytänyt uuden tasapainon”, tiivistää metsäekonomisti Olli Korhonen.

Tänä vuonna kapasiteetin muutokset ja tuotannon käyminen ilman pitkäkestoisia laiterikkoja lisäävät massateollisuuden puun tarvetta, ja metsäteollisuuden puukäyttö kasvaa kaikkiaan noin kaksi prosenttia. Ensi vuonna puunkäyttö lisääntyy edelleen noin neljä prosenttia, kun tuotanto kasvaa sekä puutuote- että massateollisuudessa. Puun tuonti on lisääntynyt erityisesti Latviasta, mutta se ei riittäne kattamaan kysyntää.

Tämän seurauksena kotimaisen puun tarve pysyy vahvana. Tänä vuonna hakkuumäärä nousee noin viisi prosenttia, kun teollisuuden puun tarve kasvaa ja ulkomaisen puun saatavuus on rajallista. Ensi vuonna hakkuumäärä lisääntyy yhä noin kahdella prosentilla.

Puukauppojen määrä kasvaa koko vuonna 2025 noin kaksi prosenttia viime vuodesta. Kauppamäärä kehittyy suunnilleen samassa suhteessa sekä tukki- että kuitupuussa. Ensi vuonna puukauppojen määrä kasvaa edelleen noin kaksi prosenttia.

Kuitupuun markkina on löytänyt uuden tasapainon

Tänä vuonna tukkipuun vuotuinen keskihinta nousee pystykaupoissa viime vuotta maltillisemmin, hieman alle neljä prosenttia. Kuusitukin keskihinnan nimellinen muutos on viime vuosista poiketen hieman mäntytukkia korkeampi. Koivutukin keskihinta nousee hienoisesti viime vuodesta. Ensi vuonna tukkipuun hintakehitys jatkuu ja tukkipuun nimellinen keskihinta nousee noin kaksi prosenttia.

”Kuitupuun hintakehitys tasaantuu selvästi viime vuosiin verrattuna, mikä kertoo uuden markkinatasapainon löytymisestä. Pystykaupoissa kuitupuun vuotuinen keskihinta nousee tänä vuonna noin neljällä prosentilla ja ensi vuonna suunnilleen kaksi prosenttia”, sanoo tutkimusjohtaja Paula Horne.

Yksityisten metsänomistajien puunmyyntitulot kohoavat huippulukemiin

Kotimaisen puun kysyntä on heijastunut myös puunmyyntituloihin, jotka hipovat reaalisia ennätyslukemia. Yksityismetsien nimelliset bruttokantorahatulot nousivat viime vuonna kymmenyksellä vajaaseen 2,9 miljardiin euroon puun keskihinnan ja kauppamäärien noustessa. Reaalisesti tulot jäivät hieman alle ennätysvuoden 2007. Tänä ja ensi vuonna metsänomistajien puunmyyntitulot nousevat edelleen, kun hakkuut lisääntyvät ja hinnat ja kaupat nousevat maltillisesti. Tulot yltävät myös reaalisesti ennätykseen.

Tänä vuonna puunmyyntitulot kasvavat kymmenyksellä noin 3,2 miljardiin euroon. Ensi vuonna tulot kasvavat edelleen kahdeksan prosenttia noin 3,4 miljardiin euroon.

Koko ennuste on julkaistu PTT:n verkkosivuilla osoitteessa https://www.ptt.fi/ennusteet/metsaala-kevat-2025/

Lisätietoja

Olli Korhonen, 040 481 9279, olli.korhonen@ptt.fi

Paula Horne, 040 592 6820, paula.horne@ptt.fi

Vientimarkkinat2025e2026ePuumarkkinat2025e2026e
Paperimäärä-1 %2 %Metsäteollisuuden puun käyttö2 %4 %
hinta-2 %1 %
Kartonkimäärä6 %7 %Markkinahakkuut5 %2 %
hinta2 %3 %
Massa¹määrä7 %5 %Yksityismetsien puukaupat1 %2 %
hinta2 %5 %Puun nimellishinta²
Sahatavaramäärä2 %3 %tukki4 %2 %
hinta4 %2 %kuitu4 %2 %
Vanerimäärä2 %3 %Bruttokantorahatulot yksityismetsistä10 %8 %
hinta-2 %-1 %
¹pääosin sellua²pystykaupat, vuotuinen keskihinta

Metsäteollisuuden viennin arvo kasvaa– tullit sekoittavat markkinoita

Suomen metsäteollisuuden viennin arvo kasvaa sekä tänä että ensi vuonna, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n metsäalan ennuste. Veturina on etenkin kartonki. Myös sahatavaran vienti kasvaa, kun rakentaminen ei enää Euroopassa vähene ja sahatavaran tarjonta globaalisti on rajallista. Yhdysvaltain tullit kuitenkin sekoittavat maailmankauppaa, haittaavat vientiä ja voivat lisätä kilpailua Suomelle tärkeillä markkina-alueilla.

”Tulleista huolimatta metsäteollisuustuotteiden vienti Yhdysvaltoihin jatkuu, koska maa tarvitsee niitä. Tullit kuitenkin nostavat tuotteiden hintoja ja vähentävät niiden kulutusta. Siksi suomalaisen metsäteollisuuden vienti Yhdysvaltoihin jossain määrin vähenee. Joskin näkymät ovat hyvin epävarmat”, sanoo metsäekonomisti Marjo Maidell.

Tulleilla voi olla myös merkittäviä vaikutuksia metsäteollisuustuotteiden maailmanlaajuisiin kauppavirtoihin. Esimerkiksi Kanada, joka on yksi maailman tärkeimmistä havusellun ja sahatavaran tuottajista, on vienyt merkittävän osan tuotannostaan Yhdysvaltoihin.

Suomen metsäteollisuuden viennin arvo kasvaa kuluvana vuonna viisi prosenttia. Kaikkien päätuotteiden viennin arvo kasvaa paperia ja vaneria lukuun ottamatta. Tänä vuonna viennin arvoa kasvattaa eritoten kartonki, kun Stora Enson Oulun kuluttajapakkauskartonkilinja käynnistyy.

Ensi vuonna metsäteollisuuden viennin arvo kasvaa seitsemän prosenttia ja kasvua nähdään kaikissa päätuotteissa. Tosin metsäteollisuustuotteiden kysynnän kehitykseen liittyy ensi vuonna kansainvälisen kaupan jännitteiden vuoksi merkittävää epävarmuutta.

Tullit iskevät etenkin paperin vientiin

Kartonkimarkkinoita kiusaa vaisu talouskehitys ja ylikapasiteetti monilla markkina-alueilla. Tuonti ja vienti kasvavat silti, ja ajurina on Stora Enson tuotantolinjan käynnistyminen. Yhdysvaltain tuontitullit kolhaisevat Suomen vientiä, koska viime vuonna Yhdysvaltojen osuus kartonkien viennistä oli vajaan kymmenyksen. Tämän vuoksi kartonkikoneiden lomautuksia todennäköisesti jatketaan tänä vuonna.

Papereissa Euroopan heikko talouskehitys ja tasaisesti vähenevä kulutus pitävät kysynnän vaisuna tänä vuonna. Tullit tuovat omat vaikeutensa, sillä viime vuonna Yhdysvallat vastasi lähes viidennestä Suomen papereiden kokonaisviennin arvosta. Jos kanadalaista paperia alkaa ohjautua Yhdysvaltojen sijasta Eurooppaan, se kasvattaa entisestään tarjontaa.

Tänä vuonna vienti vähenee, mutta ensi vuonna nähdään hienoista kasvua Euroopan virkistyvän taloustilanteen johdosta. Myös paperin keskimääräinen vientihinta jatkaa laskuaan, koska Yhdysvaltoihin viety paperi on ollut keskimääräistä arvokkaampaa.

Massan vientiä kasvattaa tänä vuonna uuden kapasiteetin käynnistyminen ja oletus siitä, että viime vuonna koettuja pitkäkestoisia laiterikkoja ei tapahtuisi. Ensi vuonna massan näkymä paranee, kun talous piristyy. Epävarmuutta markkinoille kuitenkin tuo Yhdysvaltojen ja Kanadan kauppasota, joka sekoittaa havusellun kauppavirtoja. Uhkana on, että kanadalaista sellua ohjautuu enemmän Yhdysvaltojen sijasta esimerkiksi Kiinaan, joka on suomalaisen sellun tärkein vientimaa.

Niukka tarjonta vauhdittaa sahatavaran vientiä ja hintoja

Ohjauskoron laskut ovat vaikuttaneet Euroopassa asuntojen kysyntään myönteisesti, minkä ansiosta rakentamisen väheneminen on pysähtymässä. Yhdysvaltojen tullipäätösten takia tänä vuonna ei Euroopassa kasvua silti vielä nähdä, joten sahatavaran kysyntä ei juuri lisäänny. Myös Kiinassa kiinteistösektorin vaikeudet jatkuvat, ja Yhdysvalloissa tullien takia rakentamisen kasvu pysähtyy.

Tällä hetkellä sahatavaran tarjonta on rajallinen globaalisti. Ruotsissa sahat kärsivät puupulasta, ja Keski-Euroopassa puun saatavuus on heikentynyt, kun tuhopuuta tulee markkinoille aiempaa vähemmän. Lisäksi metsätuhot ovat vähentäneet Keski-Euroopan ja Kanadan hakkuumahdollisuuksia. Suomen sahatavaran vienti kasvaa kuluvana vuonna kaksi prosenttia ja vientihinta nousee neljä prosenttia.

”Sahatavaran näkymiin vaikuttavat odotettavissa olevat tullit, jotka vähentävät jossain määrin vientiä Yhdysvaltoihin. Niiden seurauksena sahatavaran tarjonta Euroopassa voi lisääntyä, mikä pitää hinnannousun maltillisena. Lisäksi kanadalaisen sahatavaran vienti Aasiaan voi kasvaa, mikä kiristäisi kilpailua tällä Suomelle tärkeällä markkina-alueella”, sanoo metsäekonomisti Matti Valonen.

Tänä vuonna vanerin vienti kasvaa kaksi prosenttia, kun rakentamisen väheneminen viimein pysähtyy Euroopassa. Tuontitullit vanerille leikkaavat Suomen vientiä, sillä viime vuonna suomalaisesta vanerista yhdeksän prosenttia vietiin Yhdysvaltoihin. Näin ollen vanerille joudutaan etsimään uusia markkinoita.

Koko ennuste on julkaistu PTT:n verkkosivuilla osoitteessa https://www.ptt.fi/ennusteet/metsaala-kevat-2025/

Lisätietoja

Paperi-, kartonki- ja selluteollisuus: Marjo Maidell, 040 164 8139, marjo.maidell@ptt.fi

Saha- ja vaneriteollisuus: Matti Valonen, 040 164 8151, matti.valonen@ptt.fi

Vientimarkkinat2025e2026ePuumarkkinat2025e2026e
Paperimäärä-1 %2 %Metsäteollisuuden puun käyttö2 %4 %
hinta-2 %1 %
Kartonkimäärä6 %7 %Markkinahakkuut5 %2 %
hinta2 %3 %
Massa¹määrä7 %5 %Yksityismetsien puukaupat1 %2 %
hinta2 %5 %Puun nimellishinta²
Sahatavaramäärä2 %3 %tukki4 %2 %
hinta4 %2 %kuitu4 %2 %
Vanerimäärä2 %3 %Bruttokantorahatulot yksityismetsistä10 %8 %
hinta-2 %-1 %
¹pääosin sellua²pystykaupat, vuotuinen keskihinta

Ruuan hinta lähtee maltilliseen nousuun – kansainväliset jännitteet tuovat epävarmuutta ruokamarkkinoille

”Ennusteeseen tuo suurta epävarmuutta kansainvälisten jännitteiden lisääntyminen ja etenkin Yhdysvaltain tullipolitiikka. Tullit ja vastatullit ovat kansainvälisen kaupan kannalta kielteinen asia ja hidastavat kasvua myös maa- ja elintarviketaloudessa”, sanoo maatalousekonomisti Pekka Kinnunen.

Suomessa Yhdysvaltojen tullien vaikutukset olisivat enimmäkseen välillisiä ja tulisivat EU:n markkinoiden kautta. Yhdysvaltoihin viedään Suomesta pääasiassa juustoja sekä alkoholia ja tuodaan muun muassa hedelmiä ja juomia. Sen sijaan koko EU:lle Yhdysvallat on maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden viennissä toiseksi tärkein kumppani.

Elintarvikeviennin kasvu jatkuu kuitenkin tänä vuonna, mutta hitaammin kuin hallitusohjelmassa tavoiteltu viennin kaksinkertaistaminen edellyttäisi. Viennin vahva veturi on maitosektori.

Ruuan hinta nousee tänä ja ensi vuonna

Ruuan hinta nousee tänä vuonna 2,5 prosenttia, eli hieman yleistä inflaatiota nopeammin. Ensi vuonna nousua kertyy hieman vähemmän. Hintoja nostavat elintarviketeollisuuden kustannusten nousu ja kuluttajien ostovoiman elpyminen.

Varsinkin alkuvuonna inflaatiota on ylläpitänyt kahvin ja suklaan hintojen nousu. Nousua on vuoden aikana odotettavissa myös maitotuotteissa, ja lihoissa naudanlihan kysynnän lisääntyminen luo nousupaineita. Toisaalta hintojen nousua hillitsee kauppojen hintakampanjointi.

”Suomessa ruuan hinnannousu on hitaampaa kuin EU:ssa keskimäärin. Muissa Pohjoismaissa nousu on kiihtynyt alkuvuodesta. Esimerkiksi Ruotsissa ruuan hinta nousi helmikuussa lähes 4 ja Tanskassa lähes 6 prosenttia vuoden takaisesta”, sanoo tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg.

Maidon vahva kysyntä nostaa tuottajahintaa Suomessa

Maidon kysyntä maailmalla jatkaa kasvuaan, erityisesti Etelä- ja Itä-Aasiassa. EU:ssa kysyntä säilyy vakaana, kun maitojalosteiden kasvava kulutus kompensoi nestemäisten maitojen kulutuksen laskua.

”Vahva kysyntä näkyy myös tuottajahinnoissa. Suomessa maidon tuottajahinta kääntyi nousuun viime syksyn aikana, ja tuottajahinnan nousu on tänä vuonna merkittävä viime vuoden keskimääräiseen hintaan verrattuna”, sanoo vanhempi maatalousekonomisti Päivi Kujala.

Tullit tuovat näkymiin epävarmuutta, sillä Yhdysvallat on EU:lle tärkeä juustojen vientikohde.

Naudanlihan kulutus Suomessa on lisääntynyt, koska se on jo pidempään ollut suhteellisesti edullisempaa muihin lihalajeihin verrattuna. Kasvuun on onnistuttu vastaamaan väliaikaisesti, mutta pidemmän aikavälin eläinmäärien väheneminen näkyy niukkuutena naudanlihamarkkinoilla.

”Niukkuudesta huolimatta naudanlihan tuottajahinta nousee tänä vuonna vain vähän, sillä naudanlihan tuotannon vahva kytkös maitosektoriin hillitsee hintakehitystä. Vain pieni osa tarjonnasta tulee lihakarjasta”, sanoo maatalousekonomisti Mauri Yli-Liipola.

Viljojen hintakehityksestä odotetaan rauhallista, mutta niiden kohdalla iso epävarmuustekijä on Venäjän hyökkäyssota. Isot käänteet konfliktissa näkyisivät välittömästi viljojen hinnoissa.

Yrittäjätulo nousee kotieläinsektorin vetämänä

Maatalouden yrittäjätulo nousee tänä vuonna jonkin verran viime vuoteen verrattuna, ja on lähellä viiden viimeisen vuoden keskiarvoa.

Tänä vuonna maidon tuottajahinnan nousu kasvattaa markkinatuottoja erityisesti kotieläinsektorilla. Samaan aikaan tuotantopanosten kustannukset kokonaisuudessaan hieman laskevat, etenkin rehujen osalta.

Koko ennuste on julkaistu PTT:n verkkosivuilla osoitteessa https://www.ptt.fi/ennusteet/maa-ja-elintarviketalous-kevat-2025/

Yleiskatsaus

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta voisimme tarjota kävijöille mahdollisimman hyvän käyttökokemuksen. Verkkoselaimeen tallentuvat evästeet tunnistavat palaavat kävijät ja heidän kielensä. Lisäksi evästeet antavat meille tärkeää tietoa mm. siitä, mitkä sivut kiinnostavat kävijöitä.

Välttämättömät evästeet

Välttämättömien evästeiden tulisi aina olla käytössä, jotta voimme tallentaa toiveesi kielestä ja evästeiden asetuksista.

Kolmansien osapuolien evästeet

Tämä sivusto käyttää Google Analyticsia kerätäkseen tietoa sivuston käytöstä, kuten kävijöiden määrästä ja suosituimmista sivuista. Pitämällä tämän evästeen käytössä autat meitä parantamaan sivustoa.