Ymmärrystä ruokamarkkinoista ja maataloudesta
Tältä sivulta löydät kootusti tietoa ajankohtaisesta maa- ja elintarviketalouden tutkimustyöstämme ja ennusteistamme sekä uusimmat ruoka-aiheiset blogit!
Maa- ja elintarviketalouden tutkimuksella lisätään ymmärrystä kansainvälisten ja EU:n ruokamarkkinoiden muutoksista ja niiden vaikutuksista Suomeen sekä tuotetaan tietoa ruokamarkkinoiden toimivuuden parantamiseksi. Ryhmässä tutkitaan koko ruokaketjun toimintaa maatilayrityksistä ja tuottajaorganisaatiosta jalostavaan teollisuuteen, kauppaan ja kuluttajiin saakka.
Tutkimustoimintaa tukee kahdesti vuodessa julkaistava maatalous- ja elintarvikemarkkinoiden lyhyen aikavälin markkinaennuste.

Tutustu maa- ja elintarviketalouden uusimpaan ennusteeseen
Vahva kysyntä nostaa maidon tuottajahintaa Suomessa. Tämä vahvistaa myös maatalouden yrittäjätuloa tänä vuonna. Ruuan hinnassa on maltillista nousupainetta. Trumpin hallinnon arvaamaton tullipolitiikka voi tuoda epäsuoria vaikutuksia alalle, mutta niiden mittakaavaa on vaikea ennakoida.
Ruuan hinnan arvioidaan nousevan tänä vuonna 2,5 prosenttia, hieman yleistä inflaatiota nopeammin. Ruuan hinnan nousun taustalla on kysyntätekijät ja elintarviketeollisuuden kustannusten nousu. Maidon tuottajahinnan nousu ja vahva kysyntä kääntävät maitotuotteiden hinnat nousuun viiveellä. Lihatuoteryhmässä nousu on maltillisempaa, mutta esimerkiksi naudanlihan kysynnän vahvistuminen luo paineita hinnan nousulle kysynnän ja tarjonnan tasapainottamiseksi. Leipä ja viljatuotteet -kategoriassa hintojen nousu jää vähäisemmäksi. Myös ensi vuonna elintarvikkeiden hinnat nousevat, mutta hieman vähemmän kuin tänä vuonna.
Maa- ja elintarviketalouden tutkimusryhmä

Sari Forsman-Hugg

Päivi Kujala
vanhempi maatalousekonomisti
hallintotieteiden tohtori, maatalous- ja metsätieteiden maisteri, agronomi

Pekka Kinnunen

Raija Heimonen

Mauri Yli-Liipola
maatalousekonomisti
maatalous- ja metsätieteiden maisteri, agronomi
