Sellu ja sahatavara porskuttavat kun talous kipuaa koronasta – paperi pysyy alamaissa

Suomen metsäteollisuus ponkaisee tänä ja ensi vuonna ylös koronakuopasta, kun maailman maiden taloudet avautuvat sulkutiloista, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n metsäalan ennuste. Sellun ja sahatavaran vientimäärä ja hinta ovat vahvassa kasvussa. Paperin vienti kuitenkin laskee edelleen nopeasti, joten viennin arvo jää koronaa edeltävää aikaa pienemmäksi.

Suomen metsäteollisuus ponkaisee tänä ja ensi vuonna ylös koronakuopasta, kun maailman maiden taloudet avautuvat sulkutiloista, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n metsäalan ennuste. Sellun ja sahatavaran vientimäärä ja hinta ovat vahvassa kasvussa. Paperin vienti kuitenkin laskee edelleen nopeasti, joten viennin arvo jää koronaa edeltävää aikaa pienemmäksi.

”Tänä vuonna Suomen metsäteollisuuden viennin arvo palautuu seitsemän prosenttia vuodesta 2020, ja ensi vuonnakin kasvua nähdään noin neljä prosenttia. Varsinkin sellun hinta on voimakkaassa nousussa. Toipuminen kuitenkin riippuu maailmantalouden kasvusta”, sanoo PTT:n metsäekonomisti Matti Valonen.

Viennin arvo jää reilusti pienemmäksi kuin pandemiaa edeltävänä aikana 2019, sillä muiden tuotteiden kasvu ei riitä kompensoimaan graafisen paperin alamäen tuottamaa aukkoa. Paperin vienti koki 2020 ennennäkemättömän noin neljänneksen romahduksen, ja lasku jatkuu edelleen tänä vuonna nopeana, koska tuotantokapasiteettia on purettu.

Graafisen paperin kysyntä elpyy hieman, kun koronarajoitukset hellittävät ja ihmiset palaavat työpaikoilleen, mutta laskeva trendi ei taitu, eikä koronaa edeltävään tilanteeseen ole paluuta.

Sellun hinnat voimakkaassa nousussa

Markkinasellujen hintakehitys on ollut viime kuukausina vahvaa. Merkittävä tekijä on Kiina, jossa talouskasvu on taas vahvaa, ja kartonkien ja pehmopapereiden käyttö kasvaa. Sen myötä lisääntyy raaka-aineeksi sopivan pitkäkuituisen sellun kysyntä. Myös lyhytkuituisen sellun hinnat ovat nousussa. Markkinasellun hinnannousu iskee sitä käyttävien paperintuottajien jo ennestään heikkoon kannattavuuteen ja asettaa nostopaineita paperien toimitushintoihin. 

“Alkuvuoden aikana pitkäkuituisen markkinasellun dollarihinta on Kiinassa noussut jopa 40 prosenttia ja Euroopassakin noin neljänneksen. Euroopassa ollaan siis lähestymässä vuoden 2018 huippuhintoja”, toteaa metsäekonomisti Marjo Maidell. 

Lähitulevaisuuteen liittyy sellun osalta silti kysymysmerkkejä. Vaikka markkinasellun kysyntä kartonkien ja pehmopapereiden tuotantoon vahvistuu, on epävarmaa, miten sellun käyttö paino- ja kirjoituspapereiden valmistuksessa kehittyy tämän ja ensi vuoden aikana.

Rakentaminen palautuu ja sahatavaran kysyntä kasvaa

Elvytys, yhteiskuntien avautuminen ja asuntomarkkinoiden hyvä vire vauhdittavat rakentamista ja sahatavaran kysyntää. Toisaalta koronan aikana voimakkaasti lisääntynyt tee-se-itse-rakentaminen palautuu tavanomaiselle tasolleen, kun kuluttajat pääsevät taas palveluiden makuun.

“Tänä vuonna sahatavaran viennissä ja hinnoissa koetaan jopa piikki, kun tuotteiden kysyntä kasvaa voimakkaasti ja varastot ovat paikoin jopa ennätysmäisen tyhjiä”, sanoo Matti Valonen.

Suomen viennille tärkeän Pohjois-Afrikan tilannetta heikentää jo yli vuoden jatkunut matkailun pysähtyminen. Lisäksi sahatavaran markkinoihin vaikuttavat merkittävästi Keski-Euroopan viime vuosien myrsky- ja hyönteistuhot: tuhopuuta on yhä runsaasti saatavilla. Vuonna 2022 Suomen tuotantomäärissä alkaa näkyä Metsä Groupin Rauman sahan käynnistyminen, vaikka täyteen vauhtiinsa se pääsee vasta vuonna 2023.

Kartongin ja vanerin vienti kasvaa selvästi

Kartongin vientiin lähivuosina vaikuttaa eniten Oulussa käynnistynyt Stora Enson aaltopahvin pintamateriaalia eli kraftlineria valmistava kone. Se vetää kartongin viennin yli kymmenen prosentin kasvuun tänä vuonna.

Myös vanerin vienti elpyy selvästi. Korona-aikana vanerin vientiä jarrutti muun muassa huonekalujen sekä auto- ja kuljetusvälineteollisuuden vähentynyt tuotanto. Tilannetta helpotti, että vanerin tärkeällä vientialueella Euroopassa rakentaminen säilyi pandemian aikanakin vireänä.

Koko metsäalan ennuste on luettavissa PTT:n sivuilla osoitteessa www.ptt.fi/ennusteet/metsaala.html

Lisätietoja:
kemiallinen metsäteollisuus: Marjo Maidell, 040 164 8139, marjo.maidell@ptt.fi
mekaaninen metsäteollisuus: Matti Valonen, 040 164 8151, matti.valonen@ptt.fi