Pikakommentti työllisyydestä: Työllisyys heikkenee edelleen – olosuhteet huomioiden tilanne kohtalainen

Huonot uutiset työmarkkinoilla jatkuvat, eli työllisyysaste laskee ja työttömyys pahenee yhä, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n vanhempi ekonomisti Henna Busk aamun työllisyystilastoja. Talouden yleinen heikko tilanne huomioiden luvut ovat kuitenkin kohtalaisia.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan 15–74-vuotiaita työllisiä oli vuoden 2024 huhtikuussa 17 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömiä oli 41 000 enemmän vuoden takaiseen verrattuna.

”Talouden selkeästä käänteestä ei ainakaan näissä työllisyysluvuissa näy vielä merkkejä. Toisaalta työmarkkinat reagoivat aina viiveellä, joten työllisyyden paraneminen nähtäisiin joka tapauksessa vasta jonkun ajan kuluttua talouskasvun alkamisesta”, Henna Busk sanoo.

Pitkäaikaistyöttömyys on hieman kasvanut, mutta tämä on Buskin mukaan odotettavaa työllisyyden muun kehityksen perusteella. Nousu ei onneksi ole kovin jyrkkää.

Lomautusten nousu on kuitenkin pysähtynyt, mikä saattaa olla merkki työmarkkinoiden vakautumisesta, mutta tämä nähdään vasta tulevien kuukausien aikana.

Tilastokeskuksen julkistus täällä: https://stat.fi/julkaisu/clmj3ip7e6ivo0bw3gi94210q

Lisätietoja