Miten ruoan hinta muodostuu?

Tuottajan saama osuus erilaisten tuotteiden kuluttajahinnasta mietityttää. Kuinka suuri on alkutuotannon osuus perunarieskan hinnasta? Entäpä grillimakkarasta? Myös kaupan rohmuamasta osuudesta puhutaan, ja usein syystäkin varsin kielteiseen sävyyn.

Kirjoittaja on PTT:n maatalousekonomisti Johannes Piipponen /// Twitter @jpiippon

 

 

Tuottajan saama osuus erilaisten tuotteiden kuluttajahinnasta mietityttää. Kuinka suuri on alkutuotannon osuus perunarieskan hinnasta? Entäpä grillimakkarasta? Myös kaupan rohmuamasta osuudesta puhutaan, ja usein syystäkin varsin kielteiseen sävyyn.

Tuotteen hinta kaupassa, eli kuluttajahinta, jakautuu alkutuotannon, teollisuuden, kaupan ja valtion kesken. Kauppa ostaa tuotteen teollisuudelta, joka puolestaan ostaa raaka-aineen tuottajalta. Arvonlisäveron osuus on sisällytetty tuotteen myyntihintaan ja jää kuluttajan maksettavaksi. Kukin osapuoli haluaa saada tuottoa tekemälleen työlle.

Tuottajan saaman osuuden määrittäminen onkin mutkikkaampi juttu. Dallaspullan tuottajahintaa näkee harvemmin missään, joten tuottajan osuuden laskemisessa täytyy huomioida raaka-aineen hinnan lisäksi muutakin. PTT:n laskelmissa alkutuotannon osuus perustuu maitotuotteissa valkuaisen ja rasvan määrään. Lihatuotteilla niukemmat lihan osat, kuten sisäfileet, ovat arvokkaampia kuin vaikkapa jauheliha. Viljatuotteilla alkutuotannon osuuteen vaikuttaa tuotteen sisältämien viljalajien osuudet tuotteen painosta.

Kun eri vuosien välisiä hintarakenteita vertaillaan, on tärkeää huomioida elintarvikkeiden hintakehitys ja toimijoiden saamat euromääräiset osuudet prosenttiosuuksien lisäksi. Tarkastellaan esimerkkivuotta 2012 ja tuoteryhmänä juustoja. Teollisuuden osuus tuotteen myyntihinnasta oli prosentteina tuolloin noin kolmanneksen. Oletetaan nyt, että tämä osuus on pysynyt samana tähän päivään saakka. Mitä prosenttiluku siis kertoo? Onko teollisuus pitänyt tuottonsa vakiona ja mikään ei ole muuttunut?

Vastaus riippuu ennen muuta juustojen hintakehityksestä. Jos juustot ovat nyt aiempaa halvempia, teollisuudelle on todennäköisesti tullut lunta tupaan. Kolmannes kymmenestä eurosta on enemmän kuin kolmannes kahdeksasta. Toisin sanoen, teollisuus ei ole pystynyt pitämään tuottojaan vakiona muuttuneessa markkinatilanteessa.

Uudenkarhea hintarakennetutkimus on tarkoitus julkaista vielä tänä vuonna. Tulosten tulkinnassa huomio tulisi kiinnittää nimenomaan siihen, kuinka kukin toimija on pärjännyt muista riippumatta.

Keskimäärin alkutuotannon osuus pienenee tuotteen jalostusasteen kasvaessa. Sopii kuitenkin toivoa, että euromääräinen osuus voisi kasvaa ruuan hinnannousun vanavedessä. Ainakin tällä hetkellä ruuan hinta on nousussa, mikä näkyy toivottavasti myös tuottajan kukkarossa.

 

Kirjoitus on julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 12.11.2018