Kutsu: Miten ruuan hinnan nousu vaikuttaa kuluttajien käyttäytymiseen ja miten raha kiertää Suomen ruokaketjussa?

Tervetuloa kuulemaan ensimmäisiä tuloksia Pellervon taloustutkimus PTT:n, Luonnonvarakeskus Luken ja REINU econin tutkimushankkeesta, jossa selvitetään suomalaisen ruokaketjun arvonmuodostusta sekä markkinahäiriöiden vaikutusta. Samalla etsitään ratkaisuja markkinoiden toimivuuden parantamiseksi. Tilaisuudessa kuullaan myös esittely Kilpailu- ja kuluttajavirastossa (KKV) meneillään olevasta aihepiiriä käsittelevästä tutkimuksesta.

Aika: tiistai 21.11. klo 08.30–11.30
Paikka: Lasipalatsi/Palmuhuone, Mannerheimintie 22–24 Helsinki TAI verkkolähetys
Ilmoittaudu tästä: https://link.webropol.com/ep/ruokaketju2023

Alustava ohjelma:

Aamukahvi 08.30–9.00, jonka jälkeen nostoja tuloksista ja yhteistä keskustelua:

  • Mitä kuluttajat ajattelevat viime vuosina rajusti nousseista hinnoista ja miten ne vaikuttavat heidän toimintaansa? – Tuloksia tuoreesta kuluttajakyselystä ja kysyntäjoustojen analyysistä
  • Millainen on yleiskuva suomalaisen elintarvikeketjun rahavirroista tuottajien, teollisuuden ja kaupan välillä? Mitkä ovat viljojen hintasiirtymät?
  • KKV:n ajatuksia aihepiiristä ja sen tutkimisesta

Lähitilaisuuteen paikan päälle mahtuu 50 ensin ilmoittautunutta. Tarjolla on kevyt aamiainen. Esityksiä voi seurata verkkolähetyksenä, mutta huomaathan, että keskusteluun osallistuminen ja kysymysten esittäminen on mahdollista vain lähitilaisuudessa. Lähetämme linkin verkkolähetykseen tilaisuutta edeltävänä päivänä.

Taustaa tutkimuksesta

Ruuan hinta ja rahan jakautuminen ruokaketjun toimijoiden kesken on kestoaihe julkisessa keskustelussa. Keväällä 2023 alkoi PTT:n, Luken ja REINU econin tutkimushanke, joka tarjoaa tuoretta tutkimustietoa ruokaketjun kokonaisvaltaisesta arvonmuodostuksesta ja markkinahäiriöiden vaikutuksista. Tutkimus perustuu laajaan tilastoaineistoon, ja käytössä on myös ei-julkista tilastotietoa ruokaketjun sisältä.

Hanke päättyy loppuvuodesta 2025, ja tuloksia julkaistaan säännöllisesti hankkeen aikana. Päärahoittajana on Maatilatalouden kehittämisrahasto Makera, lisäksi rahoittajina toimivat Elintarviketeollisuusliitto ETL, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja Päivittäistavarakauppa PTY ry.

Tutkimuksesta tarkempaa tietoa täällä: https://www.ptt.fi/hankkeet/ruokaketjun-toimivuus-ja-arvonmuodostus-ruokaketju/

Lisätietoja:

Sari Forsman-Hugg, PTT, sari.forsman-hugg@ptt.fi, 0400 639 450
Jyrki Niemi, Luonnonvarakeskus, jyrki.niemi@luke.fi, 0295 326390
Kyösti Arovuori, REINU econ, kyosti.arovuori@reinuecon.fi, 040 515 8953