Harkkarista ekonomistiksi – miten Johannan ja Marjon taival PTT:llä on soljunut?

Moni Pellervon taloustutkimuksen ekonomisti on aikanaan ollut talossa myös kesäharjoittelijana. Taskuun kertyi kokemusta ja osaamista, jotka ovat auttaneet opinnoissa ja työuralla. Maatalousekonomisti Johanna Auer ja metsäekonomisti Marjo Maidell kertovat, miten he päätyivät ensin harjoitteluun ja sittemmin töihin meille. Kesärekrymme on parhaillaan käynnissä!

Metsäekonomisti Marjo Maidell (vas.) ja maatalousekonomisti Johanna Auer

Moni Pellervon taloustutkimuksen ekonomisti on aikanaan ollut talossa myös kesäharjoittelijana. Taskuun kertyi kokemusta ja osaamista, jotka ovat auttaneet opinnoissa ja työuralla. Maatalousekonomisti Johanna Auer ja metsäekonomisti Marjo Maidell kertovat, miten he päätyivät ensin harjoitteluun ja sittemmin töihin meille.

 

Millaista oli kesätyö PTT:llä, Marjo?

"Tulin taloon kesäharjoittelijaksi opiskelijana vuonna 2007. Muistaakseni sain tiedon avoimesta paikasta yliopiston kautta. Hienoa oli, että pääsin heti harjoittelun alussa mukaan hankkeisiin, käyttämään SPSS:ää ja kirjoittamaan raportteja. Niiden parissa työt jatkuivat osa-aikaisesti kesän jälkeen seuraavaan kevääseen, kunnes siirryin muualle tekemään gradua. Kokonaisuudessaan kesäharjoittelu oli hyödyllinen työkokemus ja hyvä väylä metsäsektorin työtehtäviin."

 

Miksi hait juuri PTT:lle, Johanna?

“Hain PTT:lle, koska minua kiinnosti päästä työskentelemään maatalouspolitiikan parissa ja PTT:llä oli ja on edelleen käynnissä mielenkiintoisia hankkeita maatalousalan aihepiireistä. Lisäksi olin kuullut paljon hyvää PTT:stä muutamilta tutuilta, ja sen takia pidin silmällä kesätyönhaun alkamista. Tulin taloon tutkimusharjoittelijaksi koronakesänä 2020 sen jälkeen olen jatkanut töitä osa-aikaisena, jotta voin suorittaa samalla opintojani.”

 

Millaisia töitä nyt teette?

Marjo: "Nykyisin työskentelen metsäekonomistina PTT:n metsä- ja ympäristötalouden tutkimusryhmässä. Tehtävät vaihtelevat paljon hankkeesta toiseen, mutta monia kiinnostavia teemoja on tälläkin hetkellä työpöydällä mm. metsänomistajien neuvontaan, ilmastotuuppauksiin, metsäammattilaisten työhyvinvointiin ja luonnon monimuotoisuutta edistäviin keinoihin liittyen. 

Johanna: ”Työtehtävät vaihtelevat, mutta kantavana teemana on tiedon kerääminen ja kokoaminen mitä erilaisimmista lähteistä ja aiheista. Työ on pääosin hyvin itsenäistä, mutta tutkimuspalaverejakin on melko paljon ja ne tuovat mukavaa vastapainoa. Tähänastisessa tutkimustyössäni olen pureutunut mm. eurooppalaisiin maankäyttösektorin hiilikompensaatiohankkeisiin, suomalaisen maatalouden rakennekehitykseen, vilja-alan tuottajaorganisaatioiden ja -osuuskuntien toimintaan eri maissa ja pohjoisen tuen vaikuttavuuteen.

 

Miten työ on sujunut näin korona-aikana?

Marjo: ”Luonnollisesti moni asia on PTT:llä muuttunut sen reilun 10 vuoden aikana, kun olin töissä muualla. On ollut hauska kuitenkin huomata, että tietyt asiat, kuten joustavuus ja työkavereiden halu auttaa, ovat säilyneet.”

Johanna: ”Meillä on tosi kannustava työyhteisö ja tuntuu, että oma osaaminen on mennyt lyhyessä ajassa valovuosia eteenpäin. Viime vuosi oli monella tapaa poikkeuksellinen. En ole nähnyt työkavereita kovinkaan montaa kertaa livenä, mutta voin kuitenkin kokemuksella sanoa, että tutustuminen ja yhdessä työskentely onnistuu kyllä Teamsinkin välityksellä. 

 

Vinkkinne hakijoille?

Marjo: ”Hankkeissa oppii paljon uutta ja uteliaisuus onkin tulevalle kesäharkkarille hyvä ominaisuus!"

Johanna: ”Hakekaa rohkeasti, taustasta riippumatta. Tärkeintä on oma kiinnostus ja motivaatio alaa kohtaan.”

 

PTT:n kesärekry on käynnissä vielä 4.2.2021 asti osoitteessa www.ptt.fi/rekry