- Kansantalous
Työttömyysturvan seuraamusjärjestelmän vaikutuksista ja toimivuudesta Suomessa ei ole tällä hetkellä saatavilla ajantasaista ja kattavaa tutkimustietoa. Empiirisiä tutkimuksia työttömyysturvan seuraamusjärjestelmään liittyen on tehty viime vuosina vähän. Tietoa esimerkiksi sanktioiden uhkavaikutuksesta, pitkän aikavälin työllisyysvaikutuksista ja vaikutuksista sanktion jälkeisen työsuhteen laatuun puuttuu kokonaan. Työttömyysturvan seuraamusjärjestelmällä on moninaisia ja merkittäviä seurauksia niin yksilöille, työmarkkinoille kuin yhteiskunnallekin. Tutkimus täyttää olemassa olevia tietopuutteita ja kartoittaa seuraamusjärjestelmän toimivuutta eri näkökulmista. Tulokset auttavat poliittisia päätöksentekijöitä työttömyysturvan seuraamusjärjestelmän kehittämisessä.
Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa päätöksenteon tueksi tietoa työttömyysturvan seuraamusten vaikutuksista, toimivuudesta ja kehittämistarpeista. Hyödynnämme hankkeessa monipuolisesti sekä määrällisiä että laadullisia tutkimusmenetelmiä: kattavia yksilötason rekisteriaineistoja, työttömyysturvan ja työllisyyspalveluiden asiantuntijoille sekä asiakkaille suunnattuja kyselyjä sekä kohdennettuja haastatteluja. Lisäksi laadullista aineistoa kerätään sähköisellä kyselyllä, joka kohdennetaan keskeisille sidosryhmätoimijoille (työnantajat, työttömyyskassat ja Kansaneläkelaitos). Syvennämme ja täydennämme havaintoja tutkimuskirjallisuuden avulla.
Tutkimushanke koostuu kolmesta toisiaan tukevasta työpaketista:
- Seuraamusten kohdentuminen ja vaikutukset
- Seuraamusjärjestelmän toimivuus eri näkökulmista
- Yhteenveto ja suositukset
Tutkimuksessa selvitetään, onko työttömyysturvan sanktioilla tai niiden uhalla kannustinvaikutuksia ja vaikuttaako virkailijoiden harkinta niiden asettamiseen. Lisäksi selvitetään sanktioiden vaikutuksia työsuhteen laatuun, julkiseen talouteen ja järjestelmän toimivuuteen kokonaisuutena, mukaan lukien palveluprosessi, viestintä ja asiakasymmärrys. Tutkimus tarkastelee myös, miten järjestelmä koetaan sekä asiakkaiden että asiantuntijoiden näkökulmasta. Tutkimuksen havaintojen ja johtopäätösten pohjalta esitetään koonti seuraamusjärjestelmän nykytilasta ja suosituksia järjestelmän kehittämiseksi.