Vuosi ekonomistin etätöitä: työmatka lyheni mutta kahvitauoista tuli tylsiä

Jo vuosi koronaelämää on takana, ja muutos on tuonut työelämään haasteiden lisäksi positiivisiakin asioita. Moni on kokenut, että yöunet ovat parantuneet ja joka-aamuiset töihinlähtöstressit hävinneet. Toisaalta työyhteisö on hajallaan ympäri maata tai jopa maailmaa. Miten sujuu ekonomistin etätyöarki?

Kirjoittaja on PTT:n henkilöstöpäällikkö

Jo vuosi koronaelämää on takana, ja muutos on tuonut työelämään haasteiden lisäksi positiivisiakin asioita. Moni on kokenut, että yöunet ovat parantuneet ja joka-aamuiset töihinlähtöstressit hävinneet. Työn ja vapaa-ajan yhdistäminen on helpompaa, kun päivän voi rytmittää joustavammin.

Töitä tehdään nyt monenlaisissa toimistosta poikkeavissa olosuhteissa: kotona tai mökiltä sohvalla, lattialla, sängyllä, keittiössä, saunassa. Tärkeintä on pitää riittävästi taukoja ja vaihtaa työpisteitä, jotta keho ei kuormittuisi ei-niin-hyvästä ergonomiasta.

PTT:llä etätyötä on tehty jo vuosia, mutta koko työyhteisön siirtyminen virtuaaliympäristöön on vaatinut ponnisteluja kaikilta. Yhteyttä pitäisi pitää työtovereihin ja esihenkilöihin, jotta luottamus rakentuisi ja yksintekemisen haasteet eivät olisi liian kuormittavia. Nämä vaativat toimistolla työskentelyyn nähden etätyöläiseltä huomattavasti enemmän vaivaa..

Suomen taloutta voi ennustaa Italiastakin

Ennustepäällikkömme Janne Huovari on ollut PTT:n leivissä yli 20 vuotta ja etätyöskentely on hänelle tuttua. Hän ei ole vuoden aikana käynyt toimistolla montaa kertaa. Ennustetyö ja sen julkistuskin sujuivat kätevästi verkon välityksellä. 

“Etätyötä PTT:ssä on harrastettu jo iät ja ajat. Itse olen ollut myös aikaisemmin pidempiä aikoja pelkällä etätyöllä, kun on tullut työskenneltyä Italiasta käsin”, pohtii Huovari. 

Huovarin perhe on viettänyt säännöllisesti jo pitkään osan vuodesta Italiassa, josta on tullut heille kuin toinen koti.

“Myös viime keväänä oli tarkoitus lähteä Italiaan, mutta toisin kävi. Etätöihin siirryttiin ensin Helsinkiin ja sitten Ikkalaan. Syksyllä päätettiin, että siirrytään Italiaan, kun tässä kuitenkin ollaan etänä ja autolla pääsee siirtymään turvallisesti”, toteaa Huovari. 

Korona-aikana myös radiohaastattelut ja eduskunnan kuulemiset ovat hoituneet Italiasta. Tällä hetkellä Huovarin vetämällä ennusteryhmällä on työn alla kevään ennusteet.

Henkilökuva: Janne Huovari

Kuka olet ja mitä tutkit?

Olen PTT:n ennustepäällikkö Janne Huovari. Tulin PTT:lle kesätöihin muistaakseni kesällä 1998. Ensimmäisenä kesänä kehitin ennustetyöhön työkaluja, jotka ovat edelleen käytössä, ja tutkin mm. kiinteistöveroa ja investointeja.

Vuosien varrella on pienessä tutkimuslaitoksessa saanut tehdä tutkimusta laidasta laitaan. Talouskasvuun liittyvät kysymykset ovat kuitenkin olleet lähinnä sydäntä. Niihin on saanut pureutua myös vähintään kaksi kertaa ennusteiden parissa. Reilun kahdenkymmenen vuoden aikana taitaa yksi ennustekierros jäänyt väliin perhevapaan aikana.

Miten työskentelet?

Etätöihin jäätiin noin vuosi sitten. Sen jälkeen en ole toimistolla, tyhjällä sellaisella, montaakaan kertaa käynyt. Tällä hetkellä teen etätöitä Italiasta.

Etätyön plussat?

Lyhyt työmatka ja tarvittaessa kokouksen aikana on mahdollista tehdä muita töitä.

Miinukset?

Tylsemmät kahvitauot

Lue kevään kansantalousennuste täältä (linkki).

Metsäalan ennuste julkistetaan 15.4. – ilmoittaudu webinaariin täältä (linkki).