Vuoden 2023 tarkimman talousennustajan palkinto Pellervon taloustutkimukselle

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu asetti jälleen Suomen talouden ennustajat paremmuusjärjestykseen. Vuoden 2023 tarkimman talousennustajan palkinnon sai Pellervon taloustutkimus, PTT, Taloustutkijoiden 40. kesäseminaarissa Jyväskylässä. Tämä on viides kerta, kun PTT voittaa vuodesta 1998 asti pidetyn talousennustajakilpailun.

Kilpailussa tarkasteltiin ennusteiden keskimääräistä osumatarkkuutta vuoden 2023 talouskehityksestä. Mukana oli kymmenen tutkimuslaitosta ja pankkia: Elinkeinoelämän tutkimuslaitos, Labore, Pellervon taloustutkimus, Valtiovarainministeriö, Suomen Pankki, OP Ryhmä, Nordea, Danske Bank, Handelsbanken ja Hypo.

Ennustetarkkuus arvioitiin erikseen mm. talouskasvusta, työttömyydestä, inflaatiosta, vaihtotaseesta, investoinneista ja kulutuksesta. Yhteensä arvioitavia muuttujia oli 9 kolmelta eri ennusteajankohdalta, vuoden 2022 keväältä ja syksyltä sekä vuoden 2023 keväältä. OECD:n ja Euroopan Komission Suomen talouden ennusteet eivät pärjänneet tarkkuudessa suomalaisille talousennustajille.

Ennustekilpailun on voittanut viisi kertaa Pellervon taloustutkimus (PTT) ja Suomen Pankki. Nordealla on neljä voittoa, Danske Bank, OP ryhmä sekä ETLA ovat voittaneet kolmesti. Kahdesti talousennustajapalkinnon on saanut VM.

Lue koko tiedote täältä: https://www.sttinfo.fi/tiedote/70285011/vuoden-2023-talousennustajapalkinto-pellervon-taloustutkimukselle?publisherId=69817172&lang=fi