”Veronalennuksista talouden piristystä” Petri Mäki-Fränti, 26.1.2009

                                                MAASEUDUN TULEVAISUUS / PTT:N TALOUSTUTKA

Suomen talouden tulisi kasvaa noin kaksi prosenttia vuodessa, jotta työllisyystilanne säilyisi ennallaan. Optimististenkin ennusteiden mukaan kansantuote voi kuitenkin supistua prosentin verran sekä tänä että ensi vuonna, jolloin työttömyys kasvaisi jopa sadalla tuhannella hengellä.

Paljon syvempikin taantuma on mahdollinen. Suomalaisille tavaroille, palveluille ja työlle pitäisi löytää lisää kysyntää, mutta vientimarkkinoiltamme sitä on turha etsiä vielä pitkään aikaan. Kotimaassa puolestaan investoinnit, varsinkin rakentaminen, ovat pahasti jäissä. Talouden alamäkeä voidaan loiventaa vain elvyttämällä ja tukemalla yksityistä kulutusta. Oppositio on vaatinut jopa parin miljardin euron elvytyspakettia, ja hallitus lupaa muutamaa sataa miljoonaa.

Elvytyspaketin suuruuden lisäksi kiistellään elvytyskohteista. Erilaiset rakennushankkeet näyttävät olevan sekä hallituksen että opposition suosiossa. Liikennehankkeiden tukeminen ja varsinkin energiahuoltoon tehtävät investoinnit eivät olekaan hukkaan heitettyä rahaa.

Vetoavat päätöksentekijät sitten perusteluissaan 1950-luvun alun Urho Kekkoseen tai tämän päivän Barack Obamaan, hankkeissa on sama taka-ajatus. Paitsi että julkisen vallan rahalla saadaan kasvatetuksi talouden kokonaiskysyntää, sillä saadaan kasvatetuksi talouden tuottavuutta. Korkeampi tuottavuus auttaa maksamaan pois nyt otetut syömävelat. Suurten ikäluokkien eläkkeistäkin selvitään vain suuremmalla tuottavuudella, ei suuremmilla säästöillä.

Talouden elvytys tulisi kuitenkin aloittaa mahdollisimman pian, sillä yritysten lomautukset alkavat kääntyä massairtisanomisiksi viimeistään syksyllä. Kokemuksen perusteella työllisyys heikkenee nopeasti, mutta paranee hitaasti ja varsinkin teollisuudessa on vaarana että kerran Suomessa menetetty työpaikka luodaan myöhemmin uudelleen johonkin halvemman palkkatason maahan. Vientiteollisuuden ongelmia ei voi kotimaisin konstein korjata, mutta palveluiden ja kotimarkkinateollisuuden eteen on jotain tehtävissä.

Varsinkin rakennushankkeet tahtovat päästä verkkaisesti käyntiin ja ne auttavat tilannetta aikaisintaan ensi vuonna. Opposition vaatimukset julkisten kulutusmenojen kasvattamisesta voisivat toimia nopeammin, mutta ongelmana on, että tilapäisiksi tarkoitetuista menojen lisäyksistä tulee helposti pysyviä. Sama ongelma koskee veronalennuksia.

Yksi keino talouden elvytykseen olisivat tuloveron kevennykset, jotka alusta pitäen säädettäisiin tilapäisiksi. Veronalennuksissa voisi lisäksi suosia pienituloisia, jotka kuluttavat suuremman osan tuloistaan. Vuoden tai parin kestoisista tuloveronalennuksista tulisi pitkospuut pahimman taantuman yli ennen kuin vienti aikaisintaan ensi vuoden lopulla alkaa taas elpyä.

petri.maki-franti@ptt.fi