”Venäjä ei halua jäädä puuvarastoksi”, Niko Suhonen, 25.6.2008

                                                 MAASEUDUN TULEVAISUUS / PTT:N TALOUSTUTKA

Venäjä on suunnitellut asettavansa 50 euron vientimaksun raakapuukuutiolle vuoden 2009 alussa. Käytännössä tämä lopettaisi puuntuonnin Venäjältä Suomeen.

Meihin suomalaisiin tämä uudistus kirpaisisi melkoisesti, sillä toimme puuta Venäjältä vuonna 2007 lähes 12 miljoonaa kuutiota. Vientimaksu uhkaa metsäteollisuuden puuhuoltoa ja täten suomalaisten työpaikkoja. Meidän mielestämme Venäjän asettama maksu on kohtuuton ja epäoikeudenmukainen.

Katsotaan kuitenkin asiaa hieman venäläisten näkökulmasta. Suomalaiset tuovat puuta Venäjältä ja jalostavat sen väli- tai lopputuotteeksi. Tuotteet myydään maailmalle tai kenties takaisin Venäjälle korkeampaan hintaan. Raakapuun jalostuksesta saatu hyöty eli esimerkiksi työpaikat ja verotulot jäävät Suomeen. Venäjä saa maksun raaka-aineesta, mutta ostaessaan jalostetun tuotteen takaisin, maksaa raakapuustaan korkeamman hinnan.

Jalostuksen hyödyt raaka-ainevaroista eivät jää venäläisille. Tämä ei luultavasti tunnu venäläisistä kohtuulliselta tai oikeudenmukaiselta.

Venäjän tavoite on yksinkertainen ja ymmärrettävä: raakapuun jalostusasteen kohottaminen siten, että hyöty sen jalostamisesta kohdistuu yhä enemmässä määrin venäläisten kukkaroon.

Venäjä ei halua olla tulevaisuudessa vain puuvarasto, vaan lopputuotteiden valmistaja.

Vientimaksun asettaminen on toki vapaan kaupankäynnin rajoittamista, joten se voidaan helposti tuomita vanhoilliseksi ja markkinatalouden vastaiseksi toiminnaksi. Toisaalta, jos se auttaisi pidemmällä aikavälillä huomattavasti köyhempiä venäläisiä, en menisi syyttämään sitäkään vääräksi.

Sekasortoinen tilanne ja korruptio jarruttavat ulkomaisia investointeja Venäjälle. Vientimaksu on yksi tapa ”kannustaa” länsimaisia yrityksiä investoimaan itään. Ja vientimaksun asettaminen raakapuulle on verrattain nopeampi keino kuin korruption poistaminen. Tämän tietävät venäläiset päättäjätkin.

Venäläiset voittivat euroviisut ja jääkiekon maailmanmestaruuden.

Jääkiekkojoukkue oli henkisesti päättäväinen, yhtenäinen ja kurinalainen, toisin kuin viime vuosina olemme tottuneet näkemään.

Tämä kaikki huokui pelaajien olemuksesta: he olivat ylpeitä maastaan ja kansakunnastaan. Venäjä puskee läpi sekasorron ja on tullut jäädäkseen myös maailman talouden suureksi peluriksi.

Älkää luulko, että he luopuvat vientitulleista pienen painostuksen alaisena.

niko.suhonen@ptt.fi