Vanheneva Suomi tarvitsee lisää työperäistä maahanmuuttoa talouskasvun ylläpitämiseksi

Tuore Akava Works -selvitys arvioi työperäisen maahanmuuton vaikutusta Suomen kansantalouden kehitykseen. Selvitys esittää mallinnuksen pohjalta neljä vaihtoehtoista tulevaisuudennäkymää. Pellervon taloustutkimus ja Merit Economics tekivät selvityksen Akava Worksin toimeksiannosta.

”Keskeinen johtopäätös on, että muiden tekijöiden pysyessä samana laajalla työperäisen maahanmuuton kasvattamisella on myönteinen vaikutus tulevaisuuden talouskehitykseen. Vähäisen työperäisen maahanmuuton ja vähenevän työvoiman vaihtoehdon toteutuessa näkymänä on talouskasvun hiipuminen. Väestö sekä ikääntyy että köyhtyy”, sanoo Pellervon taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Olli-Pekka Ruuskanen.

Työikäisen väestön määrän säilyttäminen nykyisellä tasolla vaatii noin viiden tuhannen henkilön vuosittaista lisäkasvua työperäiseen maahanmuuttoon. Jos siinä onnistutaan, talous kasvaa pääoman lisääntymisen ja teknologisen kehityksen kautta. Jos talouskasvua halutaan vauhdittaa, se vaatii tätäkin suurempaa työperäistä maahanmuuttoa. Lue koko tiedote ja raportti Akavan sivuilta täällä (linkki).

Lisätietoja

Olli-Pekka Ruuskanen
tutkimusjohtaja, Pellervon taloustutkimus
puh. 040 641 5732
olli-pekka.ruuskanen@ptt.fi

Sture Fjäder
Akavan puheenjohtaja
puh. 0400 609 717
sture.fjader@akava.fi