Uutta tietoa asumisesta -katso suora lähetys tiedotustilaisuudesta täällä!

Maanantaina ja tiistaina julkistetaan kolme tutkimusraporttia, joita PTT kumppaneineen on valmistellut. Aiheina ovat kaupunkilaisten asumisen mieltymykset, aluetalous sekä maatalouden rahoitus. Lue lisää!

Maanantai ja tiistai 3.-4.6. tarjoavat roppakaupalla uutta tutkittua tietoa taloudesta. Kahden päivän aikana PTT kumppaneineen julkaisee kolme tutkimusta, jotka käsittelevät alueellista taloustietoa, kaupunkilaisten asumistarpeita sekä maatalouden rahoitusta. Voit seurata julkistuksia päivien aikana kotisivuiltamme, Twitteristä ja myös suorana verkkolähetyksenä.

 

Suora lähetys asumispreferenssitutkimuksesta täällä: https://www.youtube.com/c/PttFi/live

 

Maanantai 3.6. – aluetaloutta ja rahoituskysymyksiä

Iltapäivällä julkaistaan valtioneuvoston kanslian selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarjassa laaja tutkimusraportti "Alueellisen taloustiedon tietokanta". Tutkimuksella vastataan Suomen aluetaloutta vaivanneeseen tietovajeeseen. Tällä vuosituhannella Suomen kansantalouteen on kohdistunut suuria muutospaineita, ja talous on myös keskittynyt entistä selvemmin muutaman kasvukeskuksen ympärille. Tilannekuvan ja toimintavaihtoehtojen arvioimiseksi tarvitaan aluetalouden rakennetta kuvaavaa tietoa.

Tällaista tuotos- ja panosrakennetta kuvaavaa, julkista tilastotietoa ei kuitenkaan ole tuotettu yli vuosikymmeneen. THL:n ja PTT:n tutkimushankkeessa on nyt paikattu tilannetta tuottamalla päätöksentekoa ja tutkimusta tukevat, aluetalouden rakennetta kuvaavat tarjonta-, käyttö- ja panos-tuotostaulukot. Ne tukevat sekä perinteistä panos-tuotos-analyysiä että laskennallisin simulointimallein tehtävää tutkimusta.

Tutkimuksesta järjestetään tiedotustilaisuus 3.6. klo 13-14 PTT:n toimistolla Helsingin Eerikinkatu 28 A, 4. krs, jossa hankkeen tutkijat esittelevät tuloksia ja aineistoja. Tilaisuuteen on vapaa pääsy!

Samaan aikaan julkaistaan Luonnonvarakeskus Luken ja PTT:n tutkimus maatalouden rahoituksesta. Miten nykyiset rahoituksen keinot ja välineet vastaavat tulevaisuuden tarpeisiin, kun tilakoko kasvaa, investoinnit suurenevat ja sukupolvenvaihdoksiin tulee aina vain suurempia tiloja?

Tutkimuksessa rakennetaan myös kokonaiskuva suomalaisten maatalousyrittäjien rahoitusoloista, pankkirahoituksen saatavuudesta ja riittävyydestä Suomessa. Tutkimus ja siihen perustuva policy brief julkaistaan maanantaina PTT:n kotisivuilla.

Tiistai 4.6. – miten kaupunkilainen oikeastaan haluaa asua?

Suomalaisten asumistoiveita on selvitetty aiemminkin, mutta nyt PTT on tutkinut asiaa ensi kertaa Suomessa valintakoemenetelmän avulla. Siinä vastaaja joutuu punnitsemaan erilaisten tekijöiden välillä ja valitsemaan, mitä painottaa ja mistä on valmis maksamaan. Tutkimuksessa selvitettiin kaupunkilaisten asumismieltymyksiä 21 kaupungissa: painottuuko valinnoissa  esimerkiksi asuinalue, hinta, asunnon koko, talotyyppi vai jokin muu tekijä?

Tutkimuksessa löydettiin erilaisia asukasprofiileja, joiden valinnat ja mieltymykset eroavat toisistaan. Myös eri ikäryhmissä painottuivat erilaiset asumisen tekijät. Tutkimustietoa tarvitaan, kun tulevasiuuden kaupunkien asumista suunnitellan ja rakennetaan.

Tutkimus julkaistaan 4.6. kello 9.00, ja raportti, policy brief sekä tutkimustiedote tulevat samaan aikaan luettavaksi PTT:n kotisivuille. Infotilaisuutta voi myös seurata suorana verkkolähetyksenä osoitteessa https://www.youtube.com/c/PttFi/live

Tule mukaan taloustutkimuksen superpäiville – voit seurata julkistuksia kotisivujemme lisäksi Twitterissä: @PTTfi