Uusi vuosi, uudet kojeet

Vuosi vaihtui, muuttuuko mikään suomalaisessa metsäteollisuudessa? Kuten ennen, paperikoneita suljetaan tänäkin vuonna. Niin tehtiin viime vuonna, sitä edellisenä ja lukemattomina aiempina vuosina. Nyt suljettavia suurempia paperikoneita on ainakin kolme.

Uutta on kuitenkin se, että yksi näistä koneista jatkaa muutostöiden jälkeen elämäänsä – nyt kartonkikoneena.

Tuo kone on Stora Enson Varkauden-tehtaan hienopaperikone ja sen uusi tuleminen kuvaa erinomaisesti metsäteollisuuden muutosta. Pakkauskartongin kysyntä vahvistuu ja paperin kysyntä pienenee. Vastaavan tapaisesta tuotantosuunnan muutoksesta ilmoitti joulukuussa myös Metsä Group, joka lopettaa Ruotsin Husumissa paperintuotannon ja siirtyy tehtaalla täysin kartonkien tekoon. Tuotantoa pyritään suuntaamaan kysynnän mukaan.

Kartongin kysyntää lisää esimerkiksi nettikaupan lisääntyminen. Myös tarve korvata öljyyn pohjautuvia tuotteita kuten muovia uusiutuvista luonnonvaroista valmistetuilla tuotteilla lisää puukuidusta valmistettujen pakkausmateriaalien kysyntää.

Uutta Suomessa tänä vuonna on sekin, että enää paperikoneiden lakkautukset eivät ole kaiken keskiössä. Nyt puhutaan myös uusista investoinneista: sellu- ja sahakapasiteetin laajentamisista, kartongista, Metsä Groupin mahdollisesta suurinvestoinnista Äänekoskelle ja metsäteollisuuden tuoterepertuaarin kasvamisesta.

Esimerkki uudenlaisesta tuotantolaitoksesta on mäntyöljyä käyttävä UPM:n Lappeenrannan biodieseltehdas, jonka kaupallinen tuotanto juuri käynnistyi. Uudenlaisten tuotteiden tuotantoa tulisi jossain vaiheessa myös Äänekosken uudelle sellutehtaalle, joka toteutuessaan käynnistyisi vuonna 2017.

Suomen metsäteollisuudessa muutos jatkuu tänäkin vuonna niin hyvässä kuin pahassa. Vielä ei vaikutus kokonaistuotantoon ole uuden osalta silmiinpistävä. Vaikka Varkauden kartonkikone käynnistynee tämän vuoden puolella samoin kuin osa sellukapasiteetin laajennuksista, täysimääräisinä näiden investointien vaikutukset näkyvät vasta ensi vuonna.

Muutos on kuitenkin meneillään – niin koneiden kuin kujeiden osalta.

Taloustutka on julkaistu myös Maaseudun Tulevaisuuden PTT:n taloustutka -palstalla 19.1.2015