- Blogit
- Kansantalous
Eurokriisin jälkeen taloudessa on eletty odottavissa tunnelmissa. Kasvu ei ole lähtenyt kunnolla käyntiin, mutta pää on kuitenkin pysynyt pinnalla. Viime vuoden loppupuoli ja odotettavissa olevat tapahtumat enteilevät kuitenkin, että tasaisen vaisu kehitys ei välttämättä enää jatku.
Hyvä uutinen on ollut raakaöljyn hinnan lasku. Hinta puoliintui viime vuoden loppupuoliskolla, eikä lasku ole vieläkään pysähtynyt. Kuluttajat ovat jo nähneet hyödyn bensapumpulla. Lisää hyötyjä on tulossa, sillä öljyn hinnan laskulla on merkittävä positiivinen vaikutus maailmantalouden kasvuun. Kasvu nopeutuu noin 1-2 prosenttia, jos öljyn hinta säilyy nykyisellä tasolla.
Suomi ei valitettavasti saa laskusta koko hyötyjä, sillä öljyntuottaja Venäjän talous sakkaa hinnan laskun seurauksena. Eikä öljy ole edes Venäjän ainut ongelma. Venäjä onkin merkittävä epävakauden lähde Suomen taloudelle, vaikka suoraan Venäjän talousongelmien vaikutus on melko pieni.
Paljon suurempi vaikutus olisi euroalueen ongelmien pahenemisella. Euroalueen kasvu on uudelleen hidastunut ja Kreikan tulevat vaalit ovat nostaneet keskusteluun uudelleen Kreikan eron eurosta. Kaikkein vähiten euroalue kaipaisi uutta poliittista epävarmuutta ja markkinoiden halvaantumista.
Kreikan euroero tuskin nähdään, mutta mahdollinen Syriza-puolueen vaalivoitto Kreikassa ja Podemos-puolueen Espanjassa myöhemmin keväällä haastavat euroalueen nykyisen politiikan. On hyvä, että haastetaan. Velkataakka on Kreikalla kestämätön ja sitä pitäisi ilman muuta keventää. Nykyinen politiikka ei myöskään ole saanut euroalueen kasvua käyntiin. Riskinä on kuitenkin, että Euroopan poliitikot eivät löydä järkevää yhteisymmärrystä ja poliittinen kriisi suistaa talouden alamäkeen.
Kykyä poliittisesti vaikeisiin päätöksiin tarvitaan myös Suomessa vaalien jälkeen uudelta hallitukselta. Työttömyys ja julkisen sektorin taloudellinen tilanne pahenevat koko ajan ellei talouskasvua saada nykyistä nopeammaksi. Helppoja ja nopeita ratkaisuja ei ole valitettavasti tarjolla. Uusi vuosi onkin tuomassa tiukkoja tilanteita myös Suomen talouspolitiikkaan.
Taloustutka on julkaistu myös Maaseudun Tulevaisuuden PTT:n taloustutka -palstalla 12.1.2015