Maaseudun Tulevaisuus / PTT:n taloustutka 4.10.2010
Kaikilla on tuoreessa muistissa kolmen vuoden takainen ruokakriisi. Silloin kriisi sai alkunsa, kun viljojen hinnat nousivat lyhyessä ajassa hurjasti.
Viime kuukausina on hinnat ovat kivunneet lähes yhtä nopeasti. Sen takia maailmalla on kasvanut huoli siitä, tuleeko parin vuoden tauon jälkeen uusi ruokakriisi.
Ensisilmäyksellä tilanne näyttää hyvin samanlaiselta. Edellisen ruokakriisin tapaan muutamat maailman suurista viljan viejämaista ovat saaneet heikkoja satoja huonojen olosuhteiden takia. Heikkojen satojen takia viejät ovat ottaneet käyttöön tai pohtineet vientikieltoja.
Uutisista olemme jo saaneet lukea ensimmäisistä ruokamellakoistakin.
Vaikka nykytilanteessa on paljon yhtäläisyyksiä vuoden 2007 tilanteeseen, eroja on vielä enemmän. Ja ennen kaikkea, ne ovat paljon painavampia.
Koko maailman viljasato pienenee tänä vuonna viimevuotiseen huippuun verrattuna ja paikoin sadot jäävät varsin huonoiksi. Viljasato on kuitenkin kaikkien aikojen kolmanneksi suurin ja selvästi edellisen ruokakriisin aikaista satoa suurempi.
Kun vielä muistetaan, että varastoihin kertyneet viljat, jotka pitivät pari vuotta hintoja alhaalla, ovat lähes kokonaan vielä varastoissa, on selvää, ettei viljasta maailmassa tällä hetkellä ole pulaa.
FAO:n ruuan hintaa kuvaavan indeksin elokuinen 5 prosentin nousu korkeimmalle sitten syyskuun 2008 uutisoitiin näyttävästi. Se jäi kuitenkin usein kertomatta, että tammikuuhun 2010 verrattuna tämä tuore huippulukema oli vain reilun prosentin korkeampi. Mistään huimasta ruuan hintojen noususta ei siis ole kysymys.
Mitä taas tulee Mosambikin ruokamellakoihin, niissäkään ei ole kyse samasta asiasta kuin kolmen vuoden takaisissa mellakoissa. Uutisissa kerrottiin, että ihmiset ovat lähteneet kaduille, koska hallitus oli nostanut leivän hintaa neljänneksellä.
Tosiasiassa Mosambikissa protestoitiin sitä vastaan, että kuluttajahinnat yleensä olivat nousseet. Maan valuutta metical on heikentynyt Etelä-Afrikan randiin verrattuna ja varsin suuri osa Mosambikissa myytävistä kulutustavaroista tuodaan rajan takaa Etelä-Afrikasta. Ruokamellakoista puhuminen olikin tässä valossa vähintään hieman erikoista.
Vaikuttaa vähän siltä, että joillekin medioille ruokakriisistä puhuminen ja siihen liittyvän paniikin lietsominen on syystä tai toisesta mieluinen aihe. Oli siihen sitten perusteita tai ei.
Tällä kertaa monet tekijät puhuvat sen puolesta, että kolmen vuoden takaiseen tilanteeseen ei olla joutumassa. Soisi, etteivät mediat omilla toimillaan edesauttaisi ruuan hintojen nousua. Nälkä on kuitenkin isolle osalle maailman ihmisistä todellinen ongelma, eikä ruuan kallistuminen mitenkään helpota nälänhätää.
Tapani Yrjölä
|