Tiedote: PTT-ennuste: Ruuan hinnan lasku pysähtyy

Ruuan hintataso Suomessa laskee vielä tänä vuonna. Loppuvuodesta nähdään silti nousevia hintoja, kertoo Pellervon taloustutkimuksen PTT:n maa- ja elintarviketalouden ennuste. Ensi vuonna ruuan hintaan on odotettavissa hienoista nousua. Syynä muutokseen on muun muassa ketjun kustannusten nousu. Elintarviketeollisuutta rasittaa yhä kireä hintakilpailu.

Ruuan hintatason muutos vuodesta 2016 vuoteen 2017 on -0,5 prosenttia, eli edelleen laskeva. Loppuvuotta 2017 kohti joidenkin tuotteiden kohdalla hinnat alkavat jo nousta. Kyse on siitä, että suuret hintamuutokset tapahtuivat alkuvuonna 2016, ja sen jälkeen ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia, kertoo tutkimusjohtaja Kyösti Arovuori.

Muutoksen taustalla on ketjun kustannusten nousu: tuottajahinnat ja esimerkiksi energian hinta nousevat sekä yleinen inflaatiokehitys vauhdittuu. Mahdolliset syksyn liittokierroksen palkankorotukset voivat tuoda oman lisänsä. Hintoja nostaa myös kysynnän elpyminen ostovoiman kasvaessa.

Yksittäisten tuoteryhmien välillä on kuitenkin eroja. Viljatuotteiden ja leipien hintatason muutos on käytännössä nollassa. Sen sijaan lihan ja maitotuotteiden hintataso laskee, joskin hidastuen. Hintojen nousua hillitsee myös makeisveron poisto.

Huomioitavaa ruuan hintamuutoksissa on, että Suomen ja Euroopan hintakehitys on eriytymässä. Muualla Euroopassa ruuan hinnan lasku päättyi vuonna 2016, ja nyt hinnat nousevat jo nopeammin kuin yleensä.

Kasvisruokabuumi ei näy lihankulutuksessa: lihan kokonaiskulutus kasvaa myös tänä ja ensi vuonna. Varsinkin siipikarjanlihan kulutus on edelleen hyvin voimakkaassa kasvussa.

Tuonti- ja vientihintojen nousu avittaa elintarviketeollisuutta

Suomen elintarviketeollisuutta rasittaa yhä kireä hintakilpailu, ja liikevaihdon kehittyminen on takkuista. Myös nousevat tuottajahinnat nostavat kustannuksia, ja koska kuluttajahinnat eivät vielä nouse, kustannuksia ei voida täysimääräisesti siirtää ketjussa eteenpäin.

Toisaalta tilannetta helpottaa sekä tuonti- että vientihintojen nousu maailmanmarkkinoiden kehityksen mukana. Tuontihintojen nousu vähentää hintakilpailua ja vientihintojen nousu mahdollistaa lisätulojen hankkimisen ulkomailta.

PTT:n maa- ja elintarviketalouden ennuste kevät 2017 on kokonaisuudessaan luettavissa kotisivuiltamme http://www.ptt.fi/ennuste/maa-ja-elintarviketalous.html 4.4. klo 10.00.

Lisätietoja:

tutkimusjohtaja Kyösti Arovuori, p. 040 164 8191, sposti kyosti.arovuori@ptt.fi