Tiedote: PTT-ennuste: Pohja nähty tuottajahinnoissa – maatalouden yrittäjätulo kasvussa

Maatalouden tuottajahinnat ovat lievässä kasvussa, ja sen myötä maatalouden yrittäjätulo lähtee tänä vuonna nousuun, kertoo Pellervon taloustutkimuksen PTT:n maa- ja elintarviketalouden ennuste. Tänä vuonna tulokehitystä auttaa myös tuotantopanosten hintojen laskun jatkuminen.

Käänne on odotettua vaisumpi, mutta pohja on näillä näkymin nähty, tiivistää maatalousekonomisti Heini Toikkanen.

Maatalouden yrittäjätulo on viime vuosina laskenut erittäin paljon, ja se on enää vain kolmannes viiden vuoden takaisesta. Ennusteen mukaan tuottajahintojen lasku on kuitenkin pysähtynyt ja maltillinen nousu alkanut. Toinen tilanteeseen vaikuttava tekijä on se, että tuotantopanosten hinnat ovat viime vuosina nekin laskeneet, ja lasku jatkuu hidastuen vielä tänä vuonna.

Näiden muutosten seurauksena maatalouden yrittäjätulo kasvaa tänä vuonna, mutta tulon taso on edelleen matalalla.

Maataloustuotannossa ei isoja markkinamuutoksia

Suomen maataloustuotannossa ei ennustekaudella ole odotettavissa isoja markkinamuutoksia. Viljantuotanto on sekä kotimaassa että maailmalla korkealla tasolla suhteellisen matalista hinnoista huolimatta. Maitomarkkinat tasaantuvat myrskyisten vuosien jälkeen.

Maatalouden rakennemuutos etenee maltillisesti. Tilamäärä pienenee, mutta tuotantomäärissä ei tapahdu muutoksia. Luopuvien tilojen tuotanto korvautuu investointien ansiosta.

PTT:n maa- ja elintarviketalouden ennuste kevät 2017 on kokonaisuudessaan luettavissa kotisivuiltamme http://www.ptt.fi/ennuste/maa-ja-elintarviketalous.html 4.4. klo 10.00.

Lisätietoja:

tutkimusjohtaja Kyösti Arovuori, p. 040 164 8191, sposti kyosti.arovuori@ptt.fi