Tiedote: Maidon markkinakäänne myöhässä – tuottajahintojen nousu kuitenkin alkamassa

PTT:n maa- ja elintarviketalouden ennuste syksy 2016:

Maidon markkinakäänne myöhässä – tuottajahintojen nousu kuitenkin alkamassa

Maidon tuottajahinnat ovat kääntymässä varovaiseen nousuun sekä Euroopassa että Suomessa, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT. Markkinakäänne on myöhässä, sillä maidon tuotanto on kasvanut matalasta tuottajahinnasta huolimatta. Kasvu on hidastunut, ja tuotanto kääntyy Suomessa ensi vuonna loivaan laskuun.

”Suurin tuotantopiikki maailmalla on jo ohitettu, ja eurooppalaisen maidon hinta alkaa toipua tuotannon tasaantuessa”, kertoo maatalousekonomisti Tapani Yrjölä.

Euroopan maitomarkkinat ovat reagoineet muuttuneeseen tilanteeseen hitaasti. Maidon tuottajahinta on laskenut EU:ssa koko alkuvuoden. Nyt lasku on pysähtynyt, ja loppuvuoden aikana tuottajahinnat kääntyvät varovaiseen nousuun. Suomi seuraa muun Euroopan vanavedessä.

Yrittäjätulo nousee, mutta ahdinko ei poistu

Maatalouden yrittäjätulon osalta kolme vuotta kestänyt syöksykierre katkeaa. Yrittäjätulo kääntyy nousuun.

”Yrittäjätulo nousee prosenteissa reippaasti, mutta lähtötaso on niin matala, että vuosikymmenen vaihteen tasosta jäädään silti alle kolmannekseen. Yrittäjätulon nousu ei siis poista tuottajien ahdinkoa”, sanoo Yrjölä.

Yrittäjätulon nousun taustalla ovat etenkin energian ja lannoitteiden hintojen lasku sekä kotieläintuotteiden markkinoiden piristyminen. Sen sijaan viljan hinnat laskevat edelleen.

Pellervon taloustutkimuksen maa- ja elintarviketalouden ennuste on kokonaisuudessaan luettavissa PTT:n kotisivuilta http://www.ptt.fi/tutkimushankkeet/uutiset/maa-ja-elintarviketalous-2016-syksy.html

Lisätietoja:

maatalousekonomisti Tapani Yrjölä, p. 040 164 8042 sähköposti: tapani.yrjola(at)ptt.fi