- Blogit
- Kansantalous
Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi on nostanut odotuksia talouskasvun nopeutumisesta lähivuosina. Suuri julkisten investointien kasvu, veronalennukset sekä yrityksille että kotitalouksille ja yrityksiin kohdistuvan sääntelyn vähentäminen lisäävät varmasti talouskasvua.
Kuinka suuria vaikutukset ovat? Se on vielä vaikea sanoa. Vaalilupaukset ehtivät vielä muuttua. Epäselvää on myös, miten kongressin ja edustajainhuoneen republikaanit suhtautuvat lupausten toteuttamisesta seuraavaan valtiontalouden alijäämän kasvuun. Vastaavat leikkaukset muusta julkisesta taloudesta vesittäisivät kasvuvaikutusta.
Taloutta elvyttävien toimien ajoitus ei ole paras mahdollinen, sillä Yhdysvaltain bruttokansantuote on yli kolmen prosentin kasvuvauhdissa ja työttömyysaste on alle viisi prosenttia. Tästä huolimatta vähän ylikuumentunut sikäläinen talous tekisi ihan hyvää heikolle tuottavuuden kasvulle, alhaiselle työllisyysasteelle ja Euroopan kasvulle.
Trumpin talouspolitiikassa on kuitenkin huolestuttavampiakin piirteitä kuin finanssipolitiikan ajoitus. Yksi näistä on kauppapolitiikka. Retoriikka kauppasopimuksia vastaan on ollut melko kovaa. Pyrkimyksenä on myös suosia yhdysvaltalaisia tuotteita tuontituotteiden kustannuksella.
Maailmanlaajuisten arvoketjujen maailmassa kaupan rajoitukset osuvat kuitenkin suoraan myös omaan nilkkaan. Yhdysvaltalaisten yritysten käyttämät tuontiosat ja raaka-aineet tulevat kalliimmiksi. Samoin myös kuluttajien käyttämät tuontituotteet.
Mahdolliset kaupan rajoitukset eivät jää myöskään ilman kauppakumppaneiden vastatoimia. Maailmantalous ei todellakaan kaipaisi kauppasotaa, jossa kaikki häviävät ja kasvun nopeutuminen jää haaveeksi.
Huolestuttavinta on kuitenkin Trumpin suhtautuminen sääntöihin ja markkinatalouteen. Trump on osoittanut välinpitämättömyyttä sääntöjä kohtaan ja taipumusta tehdä toimia yksittäistapausten pohjalta.
Presidentin puuttuminen yksittäisten yritysten päätöksiin ja toimintaan eivät toki ole ennen kuulumattomia Yhdysvalloissakaan. Ne eivät kuitenkaan kuulu markkinatalouteen ja johtavat pidemmällä aikavälillä koko talouden toiminnan heikkenemiseen.
Julkaistu myös Maaseudun Tulevaisuuden PTT:n taloustutka -palstalla 19.12.2016