Taloustutka: Maatalouden kannattavuus kuntoon – taas

Suomalaisen maatalouden kannattavuudessa on kaksi perusongelmaa, mutta niihin on olemassa myös kaksi ratkaisua, kirjoittaa tutkimusjohtaja Kyösti Arovuori. Taikatemppuja ei kuitenkaan ole olemassa. Lue lisää...

Kirjoittaja on PTT:n tutkimusjohtaja. Twitter: @karovuori

Maatalouden kannattavuus aiotaan laittaa kuntoon. Taas. Valtioneuvoston 3. heinäkuuta päivätyn tiedotteen mukaan pääministeri ja maatalousministeri ovat kutsuneet vuorineuvos Reijo Karhisen selvityshenkilöksi pohtimaan keinoja maatalouden kannattavuuden parantamiseksi.

Selvityshenkilölle asetettu tavoite on laatia lista toimenpiteistä, joilla maatalouden yrittäjätuloa parannetaan 500 miljoonalla eurolla.

Tavoite on hyvä, mutta taikatemppuja sen toteuttamiseen ei ole olemassa. Maatalouden kannattavuudessa on kaksi perusongelmaa. Ensinnäkin, sektorilla käytetään liikaa tuotannontekijöitä suhteessa kokonaistuotannon arvoon. Toisekseen, kokonaistuotannon arvoa ei ole onnistuttu kasvattamaan tuotannon lisäarvoa kasvattamalla.

Ratkaisuja on kaksi. Tuottavuuskasvun seurauksena sama määrä tuotetaan aikaisempaa pienemmällä määrällä panoksia. Käytännössä tämä tarkoittaa tuotannon keskittymistä ja uusia tapoja tehdä työtä. Lopputuloksena nykyistä selvästi pienempi maatilojen lukumäärä, maatalouden työllisten määrän lasku ja pienempi viljelyala.

Samanaikaisesti pitää kasvattaa maataloustuotannon lisäarvoa siten, että kuluttajat ovat valmiita siitä maksamaan. Lisäarvoa on haettavissa sekä kotimarkkinoilta että viennistä.

Kotimarkkinoilla uudet kuluttajatuotteet ja tuotekehitys ovat toimineet ainakin maitosektorilla. Viljasektorilla on viime aikoina otettu hyviä askeleita samaan suuntaan. Jo pelkästään elintarvikekäyttöön hyödynnettävän kauran määrän tuplaaminen nykyisestä uusien kuluttajatuotteiden avulla kasvattaisi koko ketjun rahavirtaa.

Vientimarkkinoiden merkityksestä saadaan konkreettinen esimerkki kuminasta. Jokainen vientiin viljeltävä kuminahehtaari tuottaa sektorille enemmän arvoa verrattuna kotimaassa myytäväksi viljeltyyn rehuviljaan. Vastaavaa lisäarvoa pitäisi pystyä tuottamaan muillakin viljelykasveilla.

Kannattava maataloussektori on tavoittelemisen arvoinen asia. Nykyisillä keinoilla sitä ei ratkaista. Markkinoiden ohjauksen pitää kannustaa lisäarvon tuottamiseen. Politiikan ohjauksessa pitää siirtyä rakenteita säilyttävistä toimenpiteistä sektoria kehittäviin.

PTT:n kevään ennusteen mukaan maatalouden yrittäjätulo on tänä vuonna 403 miljoonaa euroa. Piruiluun sortuva maatalousekonomisti voisi todeta, että viimeksi kun maatalouden yrittäjätulo oli tätä 500 miljoonaa euroa suurempi, eli vuonna 2014, maatalouden ei varsinaisesti hehkutettu olevan kannattavaa. Itse en tietenkään tällaiseen irvailuun sortuisi.

Kirjoitus on julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 16.7.