- Blogit
- Kansantalous
Nostimme ennustettamme Suomen talouden kasvusta viime viikolla. Uuden ennusteen mukaan Suomen bruttokansantuote kasvaisi tänä vuonna 1,2 ja ensi vuonna 1,4 prosenttia. Tämä ei olisi vielä kummoinen vauhti, mutta selvä parannus viime vuosien alamäkeen tai nollakasvuun.
Kasvu on lähtenyt käyntiin rakentamisen ja kulutuksen vetämänä. Ensi vuonna mukaan odotetaan myös vientiä. Taloudessa on selviä myönteisiä merkkejä, mutta miten varmalla pohjalla talouden kasvu nyt on?
Varmimmalla pohjalla on rakentaminen. Asuntomarkkinoiden usean vuoden hiljaiselo ja muuttoliike ovat muodostaneet patoutuneita paineita asuntorakentamiselle. Rakentaminen on vasta päässyt alkuun painottuen kasvukeskusten pieniin asuntoihin. Kun kysyntää on ja korot ovat matalat, ei rakentaminen heti pysähdy.
Alhaiset palkankorotukset ja hintojen nousu syövät ostovoimaa, mutta työllisyyden paraneminen ja veronalennukset pitävät sen kuitenkin kasvussa. Jos taloudessa ei tapahdu mitään, mikä pelästyttäisi kotitaloudet, kulutus lisääntyy ainakin ostovoiman, noin prosentin, kasvun verran. Taloustunnelmien parantuessa saattaa kasvu olla nopeampaakin.
Suurimmat kysymysmerkit liittyvät vientiin. Suomi on ollut pitkään alisuorittaja viennissä. Suomessa on tehty ratkaisuja kilpailukyvyn parantamiseksi sekä työmarkkinoilla että yrityksissä.
Avoinna kuitenkin on, alkavatko toimet kantaa hedelmää juuri nyt. Selvää merkkiä tästä ei vielä ole.
Toinen epävarmuus liittyy vientimarkkinoiden kysyntään. Jotta Suomen vienti voi kasvaa, täytyy maailmanmarkkinoidenkin kasvaa. Niin kuin aina, potentiaalisista ongelmista ei maailmalla ole pulaa ja odottamattomiakin ilmaantuu turhan usein. Mikään tiedetyistä ongelmista ei kuitenkaan akuutisti vaikuta siltä, että se estäisi täysin Suomen viennin viriämisen.
Kasvu ei siis ole kirkossa kuulutettu, mutta paremmalta nyt näyttää kuin pitkiin aikoihin. Voimme myös itse vaikuttaa siihen, miten kasvu jatkuu. Kasvun nopeutuminen ei missään nimessä saa olla syy lykätä talouden uudistuksia, päinvastoin.
Kasvun aikana uudistukset on mahdollista toteuttaa vähemmän kivuliaasti. Uudistuksia kun harvoin on mahdollista tehdä niin, ettei niissä kukaan häviäisi lyhyellä aikavälillä.
Julkaistu myös Maaseudun Tulevaisuuden PTT:n taloustutka -palstalla 28.9.2016