Taloustutka: Ilmastotuulet muuttumassa

Massa- ja paperiteollisuuden lähivuosien näkymät ovat erittäin hyvät. Vienti vetää hyvin, ja myös viennin arvo nousee selvästi tänä vuonna. Teollisuuden hyvän vireen vuoksi puun käyttö lisääntyy kovaa vauhtia ja tuottaa metsänomistajille hakkuutuloja.

 

Kirjoittaja on PTT:n metsäekonomisti @EHaltia

 

Massa- ja paperiteollisuuden lähivuosien näkymät ovat erittäin hyvät. Vienti vetää hyvin, ja myös viennin arvo nousee selvästi tänä vuonna. Teollisuuden hyvän vireen vuoksi puun käyttö lisääntyy kovaa vauhtia ja tuottaa metsänomistajille hakkuutuloja.

Maailmalla on käynnistynyt viime vuosina useita suuria sellutehtaita, mutta yllättäen kapasiteetin kasvu ei ole johtanut hintojen laskuun, vaan havusellun vientihinta on noussut tänä vuonna lähes 18 prosenttia. Lähivuosina uusia tuotantolaitoksia ei ole luvassa, koska uusia investointipäätöksiä ei ole tehty, ja päätöksestä tuotannon käynnistymiseen menee aina jokunen vuosi.

Kiina on tärkein sellun vientikohde. Jos Kiinan talouskasvu ei notkahda esimerkiksi kauppasotaan Yhdysvaltain kanssa, sellun kysynnän odotetaan siellä vain kasvavan lähivuosina. Ja koska uusia tehtaita ei ole aivan pian nousemassa, markkinat ovat entistäkin otollisemmat sellun viennille. Kemiallisen metsäteollisuuden hyvä tilanne tuo metsäfirmoille rahaa paremmin kuin pitkään aikaan, ja yhtiöillä on mahdollisuuksia investoida uusiin avauksiin.

Mihin rahat sitten kannattaisi sijoittaa? Ilmastonmuutosta hillitsevät toimet ovat Suomen metsäteollisuudelle valtava mahdollisuus, jos se onnistutaan käyttämään oikein.

Ilmastonmuutos, sen seuraukset ja hillitsemisen keinot ovat nousseet viime viikolla keskusteluun ennen näkemättömällä tavalla Kansainvälisen ilmastopaneelin uusimman raportin julkaisemisen jälkeen. Vaikka muutokset ihmisten kulutustottumuksissa ja ilmastopolitiikassa ovat tapahtuneet tähän saakka hitaasti, vaikuttaa siltä, että nyt muutoksia voi alkaa todella tapahtua.

Paperin viennin tuomat rahamäärät eivät tule palaamaan entiseen mittakaavaan, ja sellusta saatava arvonlisäys on tulevaisuutta ajatellen turhan vähäinen, joten uusia korkean jalostusasteen tuotteita tarvitaan joka tapauksessa.

Näistä esimerkiksi puupohjaiset tekstiilit voi nousta suuren mittakaavan tuotteeksi seuraavan 10–20 vuoden aikana, ja myös muovittomat kartongit ja muut muovia korvaavat pakkaustuotteet ovat mahdollisia voittajia uusien tuotteiden kisassa.

Erityisen tärkeää on varmistaa, että uusien tuotteiden ympäristöystävällisyys kestää tarkastelun monilla mittareilla. Tulevaisuudessa kasvavia vientituloja voi odottaa vain tuotteilta, jotka sopivat kiristyvän ilmastopolitiikan rajoitteisiin.

Kirjoitus on julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 15.10.2018