Taloudelliset kannustimet auttavat luontokadon torjunnassa

Luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa voitaisiin hyödyntää nykyistä laajemmin taloudellisia kannustimia, kuten luontohaitasta perittäviä maksuja, tukia ja yritysten vapaaehtoisia ratkaisuja. Uusi selvitys esittelee eri puolilta maailmaa 17 esimerkkiä luontohaittojen vähentämisestä tai luonnon vahvistamisesta.

Taloudelliset kannustimet voivat tarjota merkittävää vetoapua luonnon köyhtymisen pysäyttämisessä. Eri puolilla maailmaa on käytössä laaja valikoima luontohaittamaksuja, tukia ja yritysten vapaaehtoisia ratkaisuja, jotka kannustavat luontohaittojen vähentämiseen tai toisaalta luonnon tilan parantamiseen.

Tulevaisuustalo Sitran tiistaina 4.6. julkaisemaan selvitykseen ”Carrots and Sticks – Economic mechanisms for safeguarding and financing biodiversity and ecosystem services” on poimittu 17 käytännöllistä esimerkkiä maailmalta ja myös Suomesta. Esimerkit keskittyvät maankäyttöön, joka on merkittävä syy luontokatoon.

Selvitys tarkastelee myös yritysten vapaaehtoisia toimia, kuten ekologisia sertifikaatteja ja erilaisia kannustimia, joita yritykset voivat asettaa oman arvoketjunsa toimijoille, kuten alihankkijoilleen. Englanninkielisen selvityksen toteutti tutkijaryhmä Pellervon taloustutkimus PTT:n ja Tyrsky-Konsultointi Oy:n johdolla.

Lue koko tiedote ja selvitys Sitran sivuilta: https://www.sitra.fi/uutiset/taloudelliset-kannustimet-auttavat-luontokadon-torjunnassa-koostimme-17-tapaa-hinnoitella-luonnolle-aiheutuvia-haittoja-ja-hyotyja/