Ruuan hinnan lasku pysähtymässä

PTT-ennuste: Ruoka, syksy 2015

Vuositasolla ruuan hinta laskee tänä vuonna reilut 2 prosenttia, mikä on selvästi enemmän kuin kuluttajahintojen lasku keskimäärin. Taustalla on kustannusten lasku, heikentynyt kysyntä ja kiristynyt kilpailu, joiden seurauksina kauppa on laskenut elintarvikkeiden kuluttajahintoja. Eniten laskevat maitotuotteiden hinnat. Ensi vuonna ruuan hinta nousee vain hieman. Myös muut hinnat nousevat hitaasti.

Viennin väheneminen painaa elintarviketeollisuutta

Elintarviketeollisuuden tuotanto laskee tänä vuonna edelleen jyrkästi.  Kokonaistuotannon laskun merkittävin taustatekijä on viennin väheneminen. Myös elintarviketeollisuuden liikevaihto putoaa tuntuvasti. Liikevaihto laskee, koska kuluttajat ostavat halvempia tuotteita.
Ensi vuonna sekä elintarviketeollisuuden tuotanto että liikevaihto kääntyvät pieneen kasvuun yleisen suhdannetilanteen ja erityisesti vientikysynnän parantuessa.

Markkinoilla uusia mahdollisuuksia

Elintarviketeollisuus on onnistunut löytämään maitotuotteille uusia markkinoita Venäjän markkinoiden tilalle. Tämä ei kuitenkaan korvaa Venäjän viennin tyrehtymistä, vaan viennin arvo romahtaa tänä vuonna. Ensi vuonna vienti kasvaa kysynnän yleisesti kohentuessa.
Lisäksi sianlihan vienti erityisesti Uuteen-Seelantiin ja Etelä-Koreaan on vahvassa kasvussa.

Lisätietoja: vt. tutkimusjohtaja Kyösti Arovuori, p. 040 164 8191, ekonomisti Hanna Karikallio p. 040 164 8182
s-posti: etunimi.sukunimi@ptt.fi
Pellervon taloustutkimus PTT, Eerikinkatu 28 A, 00180 Helsinki, p. (09) 348 8844

Ohessa koko tiedote taulukon ja kuvion kanssa pdf-muodossa.