Ruuan erilaiset roolit

Ruoka on aina kuulunut ihmisen perustarpeisiin. Ihminen kun ei selviä kovin pitkään ilman ruokaa. Pitkään ruuan rooli kaikkien ihmisten elämässä olikin pitää nälkä loitolla ja tarjota energiaa, että jaksaa tehdä välttämättömiä askareita. Iso osa askareista liittyi suoraan tai epäsuorasti siihen, että piti hankkia ruokaa.

Nykyisin merkittävä osa ihmisistä saa riittävän määrän ruokaa sen kummemmin ponnistelematta. Niinpä ruuan rooli näiden ihmisten elämässä onkin nykyään kokonaan toisenlainen. Ruualta vaaditaan tavallaan myös enemmän. Sen kautta paitsi tyydytetään energiatarve ja nälkä, pyritään saavuttamaan jaloiksi koettuja päämääriä.

Ruuan kautta saatetaan viestiä esimerkiksi siitä, että ympäristönsuojelulliset arvot ovat tärkeitä. Halutaan syödä ruokaa, jonka mielletään kuormittavan ympäristöä vähemmän kuin jonkun muun tai muulla tavalla tuotetun ruuan. Ruuantuotannon ilmastovaikutukset ovat myös saaneet viime aikoina yhä enemmän painoarvoa. Ja ruokavaliolla saatetaan yrittää vaikuttaa ilmastonmuutokseen ja sen etenemisvauhtiin.

Eläinten hyvinvointi on nykyään länsimaissa itsestään selvästi asia, johon monet ihmiset pyrkivät vaikuttamaan omilla valinnoillaan. Joku syö eettisemmin tuotettua lihaa, toinen ei syö lihaa ollenkaan.

Myös vaatimukset ja mielikuvat ruuan terveellisyydestä ovat saavuttaneet aivan uusia ulottuvuuksia. Ruualta vaaditaan sellaisia terveysvaikutuksia, mitä ei muutama vuosikymmen sitten osattu vielä edes ajatella. Puhutaan superfoodeista, jotka vievät hyvinvoinnin ennennäkemättömille tasoille.

Samaan aikaan kuitenkin riittävän ruuan saaminen on edelleen monelle ihmiselle päivittäinen ongelma. Useampi kuin joka kymmenes ihminen kärsii nälästä siinä määrin, ettei pysty elämään terveellistä ja aktiivista elämää. Lähes joka toinen alle 5-vuotiaana kuoleva lapsi kuolee edelleen huonoon ravitsemukseen, joko suoraan tai epäsuorasti.

Vaikka vanha kunnon kehitysmaan lapset olisivat tyytyväisiä tähänkin kuulostaakin nykyisin jo vähän kulahtaneelta, on siinä silti edelleen vinha perä. Kaikilla kun ei vieläkään ole varaa valita, mitä syövät. Ihmiset, jotka yrittävät parantaa maailmaa ruokaan liittyvillä valinnoillaan, eivät silti ole väärässä tai tee väärin. On täysin perusteltua ja järkevää yrittää pienentää oman toimintansa aiheuttamia haittoja. Olisi kuitenkin reilua muistaa, että on onnellisessa asemassa, kun voi valita mitä syö.

Taloustutka on julkaistu myös Maaseudun Tulevaisuuden PTT:n taloustutka -palstalla 14.12.2015