PTT:n maatalousryhmään vahvistusta – ruoantuotantoon erikoistunut DI tuli taloon

PTT:n ennustepölyt alkavat pikkuhiljaa laskeutua ja nyt on viimeistään aika onnitella jokaista hienosta työstä. Syksyn ennustekausi meni kaikkia odotuksia paremmin – ennustenäkyvyys oli vertailujakson paras (vuodesta 2015 alkaen). Huippulukemat ovat ennustepäällikkö Janne Huovarin johdolla tehdyn hyvän suunnittelun ja kovan työn tulosta.

”Koronatilanteen koheneminen ja hiljalleen käynnistynyt paluu työpaikoille loi varmasti myös tilaa ja tarvetta muille uutisille”, tuumaa viestintäpäällikkö Kimmo Mäkilä. Erityisesti kevättauon jälkeen julkaistu maa- ja elintarvike-ennuste ilahdutti – ruoanhinta oli laajasti kiinnostava aihe.

Maa- ja elintarviketalouden ryhmään ennustetyön jälkeen liittyi maatalousekonomisti, DI Pekka Kinnunen. Hän työskentelee vielä osan viikosta Aalto-yliopistolla, jossa viimeistelee väitöstutkimustaan aiheesta ”resilienssinäkökulmia globaaliin ruoantuotantoon”. PTT:n tutkijakaarti sai jälleen uuden monipuolisen osaajan. Tervetuloa taloon Pekka!

KUKA OLET?
Olen Pekka Kinnunen, vesi- ja ympäristötekniikan diplomi-insinööri ja toivotta-vasti lähitulevaisuudessa myös tekniikan tohtori, aiheena globaali ruuantuotanto. Aloitin PTT:llä lokakuun puolessa välissä maa- ja elintarviketalouden tutkimusryhmässä. Väitöskirjatutkimuksen teon lisäksi olen aikaisemmin työskennellyt muun muassa ympäristötalouden tutkijana. Vapaa-ajallani pelaan innokkaasti ultimatea eli liitokiekkoa sekä nautin elokuvien katsomisesta.

MIKÄ ON ERITYISOSAAMISESI?
Olen kiinnostunut erityisesti ”big datan” ja koneoppimismenetelmien hyödyntämisestä paikkatietoanalyyseissä. Suurten datamäärien analysoinnin avulla voi kertoa paljon mielenkiintoisia tarinoita, mutta toisaalta täytyy myös löytää kaikki se tieto mitä tulee henkilöiltä, jotka ovat ns. kädet savessa.

MITÄ TOIVOT TYÖSKENTELYLTÄSI/TYÖTOVEREILTASI PTT:LLÄ?
Olen kuullut paljon hyvää PTT:llä työskentelystä ja odotankin innolla kaikkia uusia näkökulmia ja haasteita. Tarjolla on varmasti paljon oppimista esimerkiksi suomalaiseen ruuantuotantoon ja maatalouteen liittyen, mutta myös mahdollisuuksia päästä toteuttamaan omaa osaamistani, erityisesti Suomen kontekstissa.

ERITYISEN KIINNOSTAVA SEURATTAVA ILMIÖ JUURI NYT?
Tällä hetkellä yksi erityisen kiinnostava ilmiö on maatalouden panosten kuten lannoitteden nopea hintojen nousu. Nähtäväksi jää millaisia vaikutuksia tällä tulee olemaan ruuantuotantoon niin Suomessa kuin maailmallakin.

Pekka Kinnunen, maatalousekonomisti