PTT ottaa käyttöön Robonomistin talouden datapalvelut – tähtäimessä tutkimuksen toistettavuus, monistettavuus ja helppous

Pellervon taloustutkimus PTT siirtyy vuodenvaihteessa käyttämään suomalaisen Robonomist Oy:n talousdatapalveluja. Muutoksella luodaan yhä monipuolisempia ennusteita ja taloustutkimusta.

​​​​​​​

Pellervon taloustutkimus PTT siirtyy vuodenvaihteessa käyttämään suomalaisen Robonomist Oy:n talousdatapalveluja. Muutoksella luodaan yhä monipuolisempia ennusteita ja taloustutkimusta.

PTT:n tavoitteet uudistukselle ovat muun muassa talouden ennustamistyön ja tutkimuksen toistettavuuden ja monistamisen helpottaminen, kertoo ennustepäällikkö Janne Huovari.

”Nykytilanne on sellainen, että eri tilastolähteiden tiedon käsittelyä varten tarvitaan usein eri välineet, kun parempi olisi, jos olisi yksi työkalu, jota käyttää niihin kaikkiin. Robonomistin avulla voidaan standardoida dataa, nopeuttaa sen käsittelyä ja mahdollistaa datan syvempi penkominen. Tällaista palvelua ei ole aiemmin ollut markkinoilla saatavilla.”

Robonomistin perustajan Juha Itkosen mukaan juuri asiantuntijatyön helpottaminen ja automatisointi ovat heidän yrityksensä toiminnan ydintä.

”Talouden seuranta ja tilastojen käsittely vaatii yleensä paljon manuaalista työtä, kun ensin etsitään tietoa eri lähteistä, pyöritellään ja yhdistellään sitä vaikka Excelissä, koostetaan ja julkaistaan. Monia osia tästä voidaan siirtää roboteille – etenkin ne tylsät, jolloin asiantuntija vapautuu miettimään substanssia, sen tulkintaa, ja viestiä joka datasta herää.”

”Autetaan siis asiantuntijaa keskittymään asiaan, tämä on se meidän visio.”

Pakettiin kuuluvat mallinnusten ja analyysien teon perustana toimivat Robonomist Data Server ja Robonomist Client, tilastodatan hakukone Robonomist Eye ja PTT:n sisäinen julkaisualusta mm. sisältöjen automaattista päivittämistä ja muokkausta varten.

Taloustutkimuksen ystäville luvassa laajempia sisältöjä

Janne Huovarin mukaan tutkimuslaitoksen toiminnalle on hyödyksi, kun kerran tehty ennuste- ja tutkimustyö on nopeasti päivitettävissä ja monistettavissa uusiin tarkoituksiin ja datoihin. Kun käytettävissä on lisäksi koko tilastodata ja koodi pelkkien aikasarjojen sijaan, on helpompi tarkastella tiedon eri ulottuvuuksia ja käsitellä sitä massoina.

”Meidän julkaisuistamme kiinnostuneelle muutos näkyy konkreettisesti aluksi vaikka siten, että ennustekuvioista tulee interaktiivisempia ja käyttäjä voi ladata niiden dataa itselleen. Pidemmällä aikavälillä voimme laajentaa automaattisesti päivittyvää talouden seurantaa ja luoda siihen perustuvia tuotteita. Esimerkiksi maa- ja metsätalouteen voitaisiin rakentaa uudenlaisia palveluita ja ennustemalleja.”

Juha Itkosen mukaan yhteistyö PTT:n kanssa on Robonomistille tärkeä päänavaus.

”Meille tämä on tosi iso juttu ja markkinan valloitus. PTT on ihanteellinen kumppani, koska heillä on vahvaa data-analytiikan ja koodaamisen osaamista, joten voimme yhdessä kehittää palvelua eteenpäin.”

Lisätietoja:

Janne Huovari, 040 164 8141, janne.huovari@ptt.fi