PTT < 3 Bryssel – sivukonttori Euroopan ytimessä aukeaa vuodeksi!

Vuosi 2019 on EU:lle merkittävää aikaa. Brexitin kohtalo - ehkä - ratkeaa, uusi europarlamentti valitaan, ja kesällä alkaa Suomen EU-puheenjohtajuuskausi. PTT:n viestintäpäällikkö Kimmo Mäkilä työskentelee osan vuodesta Brysselissä ja bloggaa tapahtumien keskipisteestä.

Vuosi 2019 on koko EU:lle merkittävää aikaa. Brexitin kohtalo – ehkä – ratkeaa, uusi europarlamentti valitaan, ja kesällä alkaa Suomen EU-puheenjohtajuuskausi. Pellervon taloustutkimuksen viestintäpäällikkö Kimmo Mäkilä työskentelee osan vuodesta Brysselissä ja bloggaa PTT:n kotisivuilla tapahtumien keskipisteestä.

Miksi PTT:llä on nyt sivupiste Brysselissä, Kimmo?

”Idea syntyi, kun puolisoni lähti tänne vuodeksi töihin. Ajattelin että voisiko PTT hyötyä tilaisuudesta, jos siirtyisin itsekin osaksi vuotta EU:n kupeeseen. Meillä tehdään paljon taloustutkimusta EU-aiheista, kuten unionin maatalousuudistuksesta, ja käynnissä on EU-rahoitteinen Mares-tutkimushanke Itämeren ekosysteemipalveluista.

Talon johto oli samaa mieltä: Bryssel olisi mainio paikka oppia lisää unionin tutkimusrahoituksesta, tavata sidosryhmäväkeä, suomalaisia kirjeenvaihtajia sekä kansainvälistä mediaa. Pyöritän samalla etätöinä viestintärutiinejani Suomen päässä. Joten täällä ollaan!”

 

Brysselissä työskentely onnistuu jo parvekkeellakin! Tosiasiassa kuva on lavastettu viikon yhtenä aurinkoisena päivänä. Useimmiten sataa vielä vettä ja sukatkin kastuivat.

Konttori on ollut auki runsaat pari viikkoa – mitä kuuluu?

”Kotimme sijaitsee aivan EU-parlamentin kupeessa, joten viime aikoina tänne on kuulunut runsaasti ilmastomarssien ääniä. Nuoret ovat järjestäneet säännöllisesti isoja mielenosoituksia, joissa on vaadittu ripeämpiä toimia lämpenemisen hidastamiseksi. Niihin on Brysselissä osallistunut jopa yli kymmentuhatta ihmistä.

Heti saavuttuani törmäsin myös yhteen paikalliseen erikoisuuteen, eli puolivuosittaisiin alennusmyynteihin. Belgiassa on yhä voimassa säädös, että kaupat saavat järjestää ison kausialen (jotka tunnistaa soldes/solden-kylteistä) vain kahdesti vuodessa, tammikuussa ja heinäkuussa. Monissa paikoissa alet ovat tämänkin jälkeen jatkuneet, mutta nyt puhutaan esimerkiksi pyöristetyistä hinnoista.”

Näitä kylttejä nähdään seuraavan kerran keskikesällä.

”24/7-kauppoihin tottunut suomalainen on täällä aluksi ihmeissään, kun ruokakaupat sulkevat ovensa useimmiten iltaseitsemän tai -kahdeksan aikaan, ja muut putiikit jo kuuden maissa. Monet ruokakaupat ovat kokonaan kiinni ainakin yhtenä päivänä viikossa, useimmiten sunnuntaisin. Tosin lähikauppamme on päättänyt että lauantai on kiinnioloon paras.

Kadunkulmien pikkukioskit tietysti auttavat hädässä. Läheinen minimarketti myy puolilleöin vaikka varsiselleriä, jos iskee ankara tarve.”

 

Läheisen Chaussée d’Ixelles -kävelykadun varrella on suosittu tuottajaosuuskuntakauppa Färm. Valikoima on mainio, mutta umlautin kanssa voi homma karata käsistä vaikket olisikaan saksalainen hevibändi.