Pikakommentti vanhojen osakeasuntojen hinnoista: Vuodenvaihteen tapaista pudotusta ei enää nähty

Vanhojen osakehuoneistojen hintakehityksessä on nähtävissä sellainen positiivinen seikka, että hinnat olivat helmikuussa hieman nousseet edelliseen kuukauteen nähden. Vuoden takaiseen verrattuna pudotusta oli toki yhä tullut, sanoo asuntomarkkinoita seuraava PTT:n ekonomisti Veera Holappa.

”Kyseessä on toki vasta yksi kuukausi, että siitä ei voi tehdä päätelmää, ovatko hinnat jo kääntyneet nousujohteisiksi. Pohja saattaa olla saavutettu, mutta päästäänkö sieltä nyt ylös, sitä ei voi vielä sanoa. Samanlaista pudotusta, mitä koettiin vuodenvaihteen tienoilla, ei kuitenkaan hinnoissa enää nähty.”

Holappa huomauttaa, että vuosivertailussa voidaan jatkossa nähdä vielä suurempiakin miinuksia, jos hinnat pysyvät tällä tasolla. Vanhojen osakehuoneistojen hinnat nimittäin olivat kuukausittain tarkasteltuna huipussaan viime vuoden huhti-kesäkuussa. Myös kauppamäärien tarkastelussa vertailuvuoden tilanne on olennainen.

”Vanhojen kerrostalo- ja rivitalohuoneistojen kauppoja tehtiin helmikuussa 32 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Mutta silloin elettiin koronan jälkimaininkeja, kauppa kävi hyvin ja hinnat olivat edelleen nousussa. Eli normaalitasoon nähden se kauppamäärien tiputus ei ehkä kuitenkaan ole niin iso.”

Tilastokeskuksen julkistus täällä: https://www.stat.fi/julkaisu/cl8irj8li0lt40duklf8rzcsf