Pikakommentti: Työllisyys sinnittelee edelleen hyvällä tasolla – tyyntä myrskyn edellä?

Työllisyys pinnistelee Suomessa yhä hyvällä tasolla talouden heikosta suhdanteesta huolimatta, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n vanhempi ekonomisti Henna Busk tänä aamuna julkaistuja elokuun työllisyystilastoja.

”Taloudessa ei mene hyvin, ja jossain kohtaa se alkaa näkyä työllisyydessä. Mutta odotin, että selkeämpi käänne alaspäin olisi jo tullut. Työllisyys ei nyt heikkene niin kuin se tällaisessa suhdanteessa tavallisesti tekee. Hyvää on myös se, että työikäisten määrä Suomessa on edelleen noussut”, Busk sanoo.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä 15–74-vuotiaita oli vuoden 2023 elokuussa 45 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömiä oli elokuussa 5 000 enemmän kuin vuosi sitten. 15–64-vuotiaiden työllisyysasteen trendiluku oli elokuussa 74,1 %. Työttömyysasteen trendiluku oli 7,2 %.

Tyynestä myrskyn edellä kertoo kuitenkin se, että miesten ja naisten tilanne eriytyy. Miesten työllisyys on lähtenyt laskuun, naisten sen sijaan paranee edelleen.

”Miesvaltaiset alat reagoivat suhdanteen heikkenemiseen yleensäkin voimakkaammin. Voisiko sitten naisten työllisyyttä selittää sote-alan voimakas työvoimatarve?” pohtii Busk.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimus täällä: https://www.tilastokeskus.fi/julkaisu/cl89xiqz0tawg0bw0vz0tnbz9