Pikakommentti: Asuntokauppa vilkastuu, mutta hinnat jumittavat – Turku selätti vaikeudet

Asuntokauppa osoittaa jo vilkastumisen merkkejä, mutta hintojen nousua pitää vielä odottaa, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n vanhempi ekonomisti Veera Holappa aamun asuntotilastoja.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat huhtikuussa koko maassa 4,0 % edellisestä vuodesta ja 0,1 % edellisestä kuukaudesta. Pääkaupunkiseudulla hinnat laskivat 6,4 % vuoden takaisesta ja edellisestä kuukaudesta 1,0 %.

Kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin huhtikuussa 17 % enemmän vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppoja kuin vuotta aikaisemmin.

”Kauppamäärät ovat kasvussa, joten hintakehityskin kääntyy jossain vaiheessa suotuisammaksi. Työllisyyden väheneminen ja talouden yleinen heikko tila saattavat vielä jonkin aikaa hidastaa nousua. Kotitaloudet ovat yhä hyvin varovaisia, eikä asunnonostohalukkuus ole vieläkään lähtenyt kasvuun”, Holappa sanoo.

Kaikissa suurissa kaupungeissa Turkua lukuun ottamatta hinnat laskivat edellisvuodesta. Hintojen lasku oli suurinta Vantaalla (-9,1 %), Oulussa (-7,7 %) ja Helsingissä (-6,4 %).

”Turussa näyttää siltä, että pahin on kaupungin asuntomarkkinoilla jo selätetty. Turussa hinnat nousivat huhtikuussa edelliseen kuukauteen nähden 4,7 prosenttia ja edelliseen vuoteen nähden 2,5 prosenttia”, Holappa sanoo.

Tilastokeskuksen julkistus täällä: https://stat.fi/julkaisu/clmgb3if4u6jx0bw3qfaengkr