Pikakommentti: Asuntojen hintojen lasku tasoittuu jo, romahdusta ei nähty

Asuntojen hintojen lasku jatkuu Suomessa laaja-alaisesti, mutta lasku on hidastumassa, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n ekonomisti Veera Holappa.

”Hintataso laskee kautta maan, mutta koko lailla sillä vauhdilla, mitä asuntomarkkinaennusteemme alkuvuodesta arvioi. Vuositasolla Helsingin miinukset ovat vielä isoja, mutta asuntojen hintojen lasku on pääkaupungissa merkittävästi hidastunut.”

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat 5,5 % edellisestä vuodesta tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Tammi-maaliskuussa 2023 vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat suurissa kaupungeissa 5,8 % ja muualla maassa 4,8 % vuoden takaisesta.

”Tilastojen mukaan laskua oli sekä kuukausikohtaisesti helmikuusta maaliskuuhun että ensimmäisellä neljänneksellä. Eli lasku ei ole vielä loppunut, mutta se ei ole enää voimakasta”, Holappa sanoo.

Myös jatkossa asuntojen hinnoissa tullaan näkemään miinusmerkkejä viime vuoteen verratessa, mikä johtuu vertailuluvuista. Vuonna 2022 asuntojen hinnat vielä nousivat koko vuoden ensimmäisen puoliskon ajan.

Merkillepantava uutinen aamun tilastoissa oli se, että uusien osakeasuntojen kauppoja tehtiin koko maassa 71 % vähemmän kuin vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä.

”Uusia asuntoja ei osteta juuri ollenkaan, ja se tulee näkymään rakentamisaloituksissa”, sanoo Veera Holappa.

Tilastojulkistus täällä: https://stat.fi/julkaisu/cl8jwohs79b0s0cvzdug5g28l?