Maatalouden tulot nousussa

PTT-ennuste: Maa- ja elintarviketalous, 2016 kevät

Maatalouden yrittäjätulo kääntyy kolme vuotta jatkuneen reippaan laskun jälkeen nousuun. Maataloustuotteiden hintojen lasku pysähtyy. Samoin tukipolitiikan uudistusten takia tulleet madallukset tuissa on jo nähty. Samalla maatalouden kustannukset pienentyvät. Sen seurauksena yrittäjätulo kasvaa tänä vuonna selvästi. Ensi vuonna sekä tuottaja- että panoshinnat nousevat maltillisesti, ja yrittäjätulo pysyy liki muuttumattomana.

Vehnän hinta nousee tänä vuonna, ohran ja kauran ensi vuonna

Viime syksyn kehnoista olosuhteista huolimatta viljasato oli kohtuullisen suuri, eivätkä varastot pienentyneet merkittävästi.

– Myös maailmalla varastoissa on runsaasti viljaa, joten niiden hintoihin ei tule kansainvälisiltäkään markkinoilta merkittäviä nousupaineita, kertoo maatalousekonomisti Tapani Yrjölä.

Vehnäalaa siirtyy ohralle ja kauralle, jonka seurauksena vehnän hinta kääntyy hienoiseen nousuun tulevalla satokaudella. Ensi talven matala hinta hillitsee ohran ja kauran tuotantoa vuonna 2017, minkä seurauksena myös niiden hinnat nousevat.

Kansainvälinen kysyntä vetää maidon hintaa ylöspäin

Maitotuotteiden kansainvälinen kysyntä piristyy.

– Euroopassa maidontuotanto lisääntyy maitokiintiöiden poistamisen seurauksena. Kysynnän kasvu kääntää kuitenkin maidon hinnan hienoiseen nousuun viimeistään ensi vuonna, Yrjölä toteaa.

Suomessa hinnat kääntyvät nousuun jo kuluvan vuoden lopulla. Hintojen maltillinen kasvu jatkuu ensi vuonna.

Lihamarkkinoilla positiivinen vire

Euron heikentyminen elvyttää sianlihan vientiä. Niinpä sianlihan tuottajahinta kääntyy hienoiseen nousuun tänä vuonna. Myös naudanlihan hinnat kääntyvät kysynnän kasvun siivittämänä ylöspäin. Siipikarjanlihan tuotanto ja kulutus jatkavat kasvuaan ja myös sen hinta kääntyy lievään nousuun.

Lisätietoja: maatalousekonomisti Tapani Yrjölä, p. 040 164 8042, s-posti: etunimi.sukunimi@ptt.fi

Koko tiedote ohessa pdf-muodossa