Lannoitteiden hintavaihtelut hallintaan

Lannoitteet ovat nykypäivän maataloudessa lähes yhtä välttämättömiä kuin traktorit tai siemenet. Lannoitekustannukset voivat kattaa jopa puolet maatalousyrityksen tarvikekustannuksista, joten lannoitteiden hintavaihtelut voivat aiheuttaa merkittäviä haasteita yrittäjille. Voiko maatalousyrittäjä varautua hintavaihteluun ja vaikuttaako lannoitteiden ostoajankohta lannoitekustannuksiin pitkällä aikavälillä? Näitä asioita tarkastelin maatalousekonomian maisterinopintojeni lopputyössä, jonka keskeisiä havaintoja käyn läpi tässä blogissa.

Lannoitteiden hinnoissa on 2000-luvulla normaalissa markkinatilanteessa esiintynyt kausivaihtelua. Lannoitteiden hinnat ovat olleet alimmillaan aina lannoitekauden alussa ja sitten nousseet kauden jatkuessa. Oman mausteensa hintaralliin on tuonut erilaiset kriisit, kuten finanssi- ja energiakriisi, jotka ovat häirinneet tätä säännöllisyyttä. Pitkällä aikavälillä kausivaihtelun hyödyntäminen on kuitenkin ollut mahdollista. Ennalta määritellyn ja vakioidun ostoajankohdan avulla lannoitekustannuksissa on ollut mahdollista säästää – tai maksaa keskimääräistä enemmän.

Ajoittamalla lannoitteiden hankinnat vuosittain lannoitekauden ensimmäiselle neljännekselle on lannoitekustannuksista säästänyt keskimäärin 4,6 prosenttia. Kalleimmat ajat lannoitteiden hankkimiseen taas ovat olleet lannoitevuoden toinen ja viimeinen neljännes, eli heinäkuusta syyskuuhun ja huhtikuusta kesäkuuhun. Nykyään keskustelussa tuodaan yhä useammin ilmi myös hintariskin hallinta ajallisella hajauttamisella. Ostamalla puolet lannoitteista lannoitekauden alussa ja toisen puolen myöhemmin on voinut sekä säästää lannoitekustannuksissa että sijoittaa puolet lannoitteisiin käytettävästä pääomasta johonkin tuottavaan kohteeseen odotellessa strategian mukaista toista ajankohtaa. Historian valossa ajallisesta hajauttamisesta ei kuitenkaan ole ollut hyötyä, vaan keskimäärin matalimmat kustannukset on mahdollistanut kaikkien lannoitteiden ostaminen heinäkuussa.

Hintojen ennustaminen on vaikeutunut

Viime vuosina lannoitekaupassa on nähty, että lannoitteita ei riitä lannoituskauden avauksessa kaikille halukkaille ja myynti voidaan sulkea kesken kaupankäynnin ja avata taas myöhemmin korotetuilla hinnoilla. Nämä uudet toimintatavat ovatkin herättäneet paljon keskustelua. Lannoitteiden hintojen ennustaminen etenkin maatalousyrittäjän näkökulmasta on vaikeutunut ja maatalousyrittäjän on parhaansa mukaan pyrittävä toimimaan epävarmuuden kanssa. Lannoitteiden hankinta kohtuullisin kustannuksin voi olla vaikeaa, joten yrittäjän voi olla luontevaa harkita epäorgaanisten lannoitteiden käytön vähentämistä. Typpeä sitovien kasvien lisääminen viljelykiertoon ja täsmäviljelymenetelmien hyödyntäminen ovat tehokkaita keinoja lannoitekustannuksien pienentämiseksi tai niiden käytön tehostamiseksi.

Korvaavat orgaaniset lannoitteet, kuten yhdyskuntajätteistä tai elintarviketeollisuuden sivuvirroista valmistettavat valmisteet ovat myös potentiaalisia vaihtoehtoja. Ne edistävät ravinteiden kiertoa koko ruokaketjussa ja vähentävät riippuvuutta epäorgaanisista lannoitteista. Orgaanisten lannoitteiden lisääntyminen voi myös osaltaan parantaa ruoantuotannon huoltovarmuutta.