Kuusesta on moneksi

Jouluaatto on jo aivan ovella ja joulukiireet ovat kiihkeimmillään. Kinkku, laatikot ja monet muut joulun herkut valmistuvat keittiöissämme ja viimeisiä lahjoja kääritään paketteihin. Huomenna kiireet jo vähitellen helpottavat ja pääsemme nauttimaan kauan kaivatusta joulurauhasta. Joulutunnelmaa koteihimme luovat erilaiset koristeet ja kynttilät. Monessa kodissa tunnelmaa täydentää kaunis joulukuusi. Kuusi on olennainen osa jouluperinteitämme, mutta tämä puu on maassamme myös taloudellisesti hyvin tärkeä.

Kuusi on toiseksi yleisin puulajimme. Se on suorarunkoinen, hitaasti kasvava havupuu, jonka puuaines on lujaa ja sitkeää, väriltään vaaleaa. Se on myös kevyttä, pehmeää, melko kimmoisaa ja helposti halkaistavaa. Ominaisuuksiensa ansiosta kuusta on helppo työstää ja se sopii moniin tarkoituksiin sekä sisä- että ulkokäytössä.

Kuusi oli jo muinoin tärkeä rakennuspuu, mutta sitä hyödynnettiin myös moniin muihin tarkoituksiin. Esimerkiksi kaskipeltojen äestyksessä tarvittaviin karhiin saatiin ainekset kuusesta. Kuusen pihkaa käytettiin haavojen hoitoon ja pihkaa pureskelemalla hoidettiin hammastulehduksia. Kuusen neulasista tuotettuja eteerisiä öljyjä käytettiin niin ikään lääkkeenä erilaisiin vaivoihin. Kasvivärjäykseen kuusesta on hyödynnetty niin havuja, käpyjä kuin naavaakin. Kuusen kuorta käytettiin nahkojen parkitsemiseen.

Tänä päivänä kuusen metsätaloudellinen käyttö on hyvin laajaa ja kuusen merkitys kansantaloudellemme on suuri. Kotimaisen raakapuun käytöstä kuusen osuus on viime vuosina ollut yli kolmannes. Esimerkiksi vuonna 2012 metsäteollisuus käytti kotimaista kuusta Metlan tilastojen mukaan lähes 20 miljoonaa kuutiometriä, kun kotimaisen puun kokonaiskäyttö oli noin 53 miljoonaa kuutiometriä.

Kuusi on tärkeä raaka-aine saha- ja puutuoteteollisuudelle, missä kotimaista kuusta käytettiin viime vuonna runsaat kymmenen miljoonaa kuutiometriä. Kuusi on suosittu materiaali rakennusten runkorakenteissa. Sitä käytetään myös ulko- ja sisäverhouspaneeleihin, lattioihin, listoihin ja lauteisiin. Hyvälaatuisesta kuusesta valmistetaan muun muassa huonekaluja, liimalevyjä ja -palkkeja, ovia, ikkunoita ja soittimia. Kuusta käytetään myös vanereiden valmistukseen sekä muussa levyteollisuudessa.

Massa- ja paperiteollisuudessa kuusi on niin ikään merkittävä raaka-aine. Siellä kotimaista kuusta käytettiin viime vuonna lähes kahdeksan miljoonaa kuutiometriä.

Ympäristöystävällisenä ja uusiutuvana materiaalina kuusi tulee olemaan tärkeä teollisuuden raaka-aine vastaisuudessakin. Joulun aikaan voimme kuitenkin keskittyä nauttimaan kuusen kauneudesta ja sen luomasta juhlatunnelmasta. Näissä joulun odotuksen tunnelmissa toivotan kaikille oikein rauhallista joulua!

Blogi on julkaistu myös Maaseudun Tulevaisuuden PTT:n taloustutka -palstalla 23.12.2013