”Kun työtä voi tehdä aina ja kaikkialla, unohtuu joskus, ettei sitä tarvitse tehdä aina ja kaikkialla.” – Etätyöstä tuli uusi normaali myös ekonomistille

Kukapa olisi vuosi sitten osannut arvata miltä työelämä näyttäisi vuonna 2020, vaikka digivallankumouksesta ehdittiin puhua pitkään. Miten tutkija sopeutuu etätyöarkeen - ja mitä asioita hän kaipaa toimistotyöstä?

 

Kukapa olisi vajaa vuosi sitten osannut arvata miltä työelämä näyttäisi vuonna 2020, vaikka digivallankumouksesta ehdittiin jo puhua edellisellä vuosikymmenellä.

PTT:llä toimiston uudenkarhean kahviautomaatin ympäriltä ei kuulu puheensorinaa ja spekulaatioita talouden käänteistä. Spontaanit tapaamiset käytävillä ovat jääneet koronan aikana vähiin.

Digitaalinen kehitys on mahdollistanut etätyöskentelyn jo vuosia, mutta pakon sanelemana myös erilaisia haasteita on noussut esille. Parhaimmillaan etätyö antaa täydellisen rauhan työskennellä jokaiselle sopivalla tavalla ja tuottavuus kasvaa. Pahimmillaan se aiheuttaa täydellisen blackoutin, kun luovuus katoaa ei niin ergonomiseen keittiönpöydän jakkaraan.

PTT:llä on mietitty erilaisia ratkaisuja etäkohtaamisiin. Viimeisimmän innovaation eli aina avoinna olevan Olotila-kahvihuoneen innovoi ekonomisti Juho Alasalmi henkilökunnan virtuaaliviikkokahveilla. Tähän Teams-kokoukseen jokaisella työyhteisön jäsenellä on mahdollisuus hypätä sisälle aivan kuten toimiston fyysiseen kahvitilaan. 

"Olotilaan jokainen voi mennä tapaamaan työkavereita ajasta ja paikasta riippumatta", Etelä-Saksasta etätyötä tekevä Alasalmi toteaa.

Olemme ottaneet käyttöön muitakin uusia toimintatapoja – pidämme kävelykokouksia ja soitamme toisillemme säännöllisesti. Videon päällä pitämistä kannustetaan, sillä ihmisille tekee hyvää nähdä toisensa edes videon välityksellä.

Luova työ vaatii kohtaamisia

"Toimintatapoja on mietitty yhdessä, mutta jokainen meistä tietää, että luova työ vaatii oikeiden ihmisten kohtaamisia. Uudet tavat voivat toimia laastareina, mutta eivät voi korvata ihmisten fyysistä tapaamista", painottaa tuore toimitusjohtaja Markus Lahtinen. 

Lahtinen, jos kukaan, on erityisen perillä koronatilanteesta ja sen vaikutuksista, sillä hän toimi usean pääministerin ja valtiovarainministerin erityisavustajana ennen kuin hän aloitti PTT:n toimitusjohtajana 1.12. Työyhteisönä PTT on hänelle entuudestaan tuttu, sillä hän itseasiassa palasi takaisin oltuaan valtiolla lainassa vuodesta 2015. Hän toimi aiemmin tutkimusjohtajana kansantalouden tutkimusryhmässä.

Työhyvinvointi on hänelle erityisen tärkeää eikä vain siksi, että hän vastaa uudessa tehtävässään koko työyhteisön hyvinvoinnista.

"Etätyöskentelyssä mm. ergonomian merkitys on suuri ja siihen on panostettava myös kotioloissa", toteaa Lahtinen.

Etätyössä on osattava johtaa itseään

PTT:llä on erittäin toimiva HR- ja työsuojelutoimikunta, joka yhteistoiminnassa henkilökunnan ja työnantajan kanssa kehittää työoloja ja seuraa aktiivisesti koronatilannetta ja sen vaikutuksia henkilökuntaan. Henkilökunnalle on toteutettu ja toteutetaan edelleen sekä työhyvinvointi- että koronakyselyitä työhyvinvoinnin mittaamiseksi ja edistämiseksi.

Etätyö vaatii koko työyhteisöltä erityisen paljon sellaisia taitoja, joita ei välttämättä ole opiskeltu yliopiston penkillä. Vaikkakin tutkija usein hallitsee tietotyön tekemisen, vaatii etätyöskentely erityisen vahvoja itsesäätelyn ja itsensä johtamisen taitoja. Osa saattaa tarvita tähän tukea ja esimerkiksi yhteisillä toimintatavoilla ja pelisäännöillä voidaan lisätä sekä hyvinvointia että tuottavuutta (Helsingin yliopiston väitöstutkimus; Sjöblom 2020).

"Henkilökunta on ollut aktiivisesti mukana kehittämässä uusia toimintamalleja. Työn ja vapaa-ajan tasapainottaminen on erityisen tärkeää etätyössä, kun pakollinen hyötyliikuntakin jää pois. Työnteon aikatauluttamisella on suuri merkitys, sillä etätyön tehokkuudella saattaa olla kuormittava vaikutus", huomauttaa henkilöstöpäällikkö Annika Hietala.

Koronasta huolimatta PTT:n tutkimustoiminta on jatkunut keskeytyksettä koko vuoden. Vaikkakin toimistolla on hiljaista, naputtelevat ahkerat tutkijamme kodeissaan entiseen malliin. 

PTT:n toimitusjohtaja kiittää koko henkilökuntaa ja yhteistyökumppaneita kuluneesta vuodesta ja toivottaa kaikille oikein menestyksekästä tulevaa vuotta. Kuluva vuosi on ollut koronasta johtuen haasteellinen, mutta henkilökunta on tehnyt upeaa työtä.

"Tästä on hyvä jatkaa. Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta kaikille sidosryhmille", toivottaa Markus Lahtinen.

tutkija kertoo

Kuka olet ja mitä tutkit? Olen Juho Alasalmi ja olen tutkinut työmarkkinoita PTT:llä nyt jo reilun parin vuoden ajan.

Miten työskentelet? Viimeisen kahden vuoden aikana olen ollut PTT:n toimistolla yhteensä korkeintaan kuukauden verran. Jatko-opinnot ja opetustyö Etelä-Saksassa tekevät päivittäisen Helsingin toimistolle tulon epäkäytännölliseksi. Useimmiten etätyöt Helsinkiin sujuvat joko yliopiston toimistossa tai kotitoimistossa, mutta työt ovat kulkeneet mukana mielenkiintoisempiinkin paikkoihin pienien vuoristokylien majataloista suurkaupunkien konferenssihotelleihin – ja aina välillä onneksi myös mökille Kainuuseen.

Etätyön plussat? Etätyön ehdoton plussa on vapaus: tilallisesti ja ajallisesti. Joskus on kätevämpi tehdä työt siellä missä sattuu olemaan menemättä minnekään muualle. Joskus on kätevämpi tehdä työt lauantaina ja pitää maanantai vapaata.

Miinukset? Kun työtä voi tehdä aina ja kaikkialla unohtuu joskus, ettei sitä tarvitse tehdä aina ja kaikkialla. Joskus raja työ- ja vapaa-ajan välillä hämärtyykin siten, että vapaa-ajan ajatukset häiritsevät työntekoa ja työajatukset vapaa-ajan viettoa.

Onneksi saa tehdä työtä, josta tykkää ja joka siten parhaimmillaan käy myös vapaa-ajan aktiviteetista.

Juho Alasalmi