Kun kartelli menettää voimansa

Ukrainan kriisi, Isisin eteneminen Irakissa ja Syyriassa, Libyassa vallan luisuminen islamisteille. Öljyntuottajamaissa on ollut kosolti poliittisia uhkatekijöitä alkuvuodesta.

Kesäkuuhun asti öljyn hinta pysyttelikin korkealla. Sen jälkeen tapahtui käänne ja raakaöljyn hinta on laskenut jo noin 30 dollaria reiluun 80 dollariin.

Mitä tapahtui? Merkittävä tekijä on maailmantalouden hidas kasvu. Kun talous kasvaa hitaasti, myöskään öljyn kysyntä ei juuri kasva. Hidas kasvu ei kuitenkaan riitä selittämään nopeaa hinnanlaskua, talouden kasvu on ollut hidasta jo pitkään.

Öljyn hintaa on pitänyt yli sadassa dollarissa öljyntuottajamaiden Opecin kartelli. Opec on Saudi-Arabian johdolla säännellyt raakaöljyn tuotantoa niin, että hinta on pysynyt korkeana. Korkealla hinnalla on kuitenkin ollut vaikutuksia, jotka ovat nyt alkaneet horjuttaa kartellin voimaa.

Korkea hinta on sekä vähentänyt kysyntää että lisännyt tuotantoa. Heikon kasvun lisäksi öljyn kulutuksen kasvua on leikannut öljyn käytön tehostuminen. Uusien autojen polttoaineen kulutus on selvästi pienempää, ja yritykset ovat investoineet öljyä säästävään teknologiaan.

Dramaattinen muutos on tapahtunut myös öljyn tuotannossa Opec-maiden ulkopuolella. Erityisesti Yhdysvalloissa uusi teknologia ja öljyn korkea hinta ovat mahdollistaneet uusien öljylähteiden hyödyntämisen. Yhdysvaltojen öljyntuotanto on kasvanut rajusti ja samalla sen tuonti on pienentynyt huomattavasti.

Kasvava tuotanto muualla ja hidas öljyn kysynnän kasvu ovat heikentäneet Opec-maiden kykyä säädellä hintaa. Nopea hinnan lasku onkin seurausta siitä, että markkinoiden silmissä Opecin kartelli on menettänyt voimaansa.

Kuinka alas öljyn hinta voi sitten jatkaa laskuaan? Yhdysvaltojen uusilla öljyntuottajilla kustannukset tulevat ensimmäisenä vastaan. Ne vaihtelevat suuresti, mutta arviolta 50 dollarin jälkeen tuotanto ei enää Yhdysvalloissa kasvaisi.

Lyhyellä aikavälillä tuotanto ei luultavasti vähene tälläkään hinnalla. Kalliiden investointien maksaminen vaatii kassavirtaa, vaikka sitten tappiolla.

Perinteisillä öljyntuottajamailla tuotanto on paljon halvempaa. Saudi-Arabiassa riittää alle kymmenen dollaria tuotantoon. Valtion budjetin tasapainoon tarvitaan toki paljon enemmän. Suuri osa öljymaista on budjetin kanssa ongelmissa jo nykyisellä hinnalla.

Se voikin olla yksi lisätekijä alentamaan hintaa edelleen. Alemmalla hinnalla täytyy tuottaa enemmän, jotta tulot eivät laske. Mikä taas laskee hintaa entisestään.

Öljyn hinta on kuitenkin monesti arvaamaton, eikä kartelli vielä täysin voimaton. Lähiajat saamme silti nauttia alhaisemmasta öljyn ja bensan hinnasta. Jos ja kun talous kääntyy kasvuun, on öljyn hinnankin suunta taas ylöspäin.

Taloustutka on julkaistu myös Maaseudun Tulevaisuuden PTT:n taloustutka -palstalla 27.10.2014.