Kuinka moni metsänomistaja on puukaupassa aktiivinen, moniko hiljainen? Uusi tutkimus julki 8.2.!

PTT:n tutkimus kertoo mm. kuinka suuri osa metsänomistajista on aktiivisia ja hiljaisia, ja miten näiden ryhmien tavoitteet metsänomistuksessa eroavat. Hiljaisilla tarkoitetaan omistajia, jotka eivät viimeiseen 10 vuoteen ole tehneet puukauppaa tai hakeneet tukea metsänhoitotöihin.

PTT:n tutkimuksen Miksi metsien taloudellisia mahdollisuuksia jätetään käyttämättä? – Metsänomistajien aktiivisuus ja siihen vaikuttaminen tulokset julkaistaan keskiviikkona 8.2.2017. Julkistusseminaari järjestetään Helsingissä Finlandia-talolla, tilaisuudesta lisätietoja on tutkimuksen rahoittaneen Suomen Metsäsäätiön sivuilla.

Tutkimuksessa on selvitetty metsätaloudellisesti aktiivisten ja hiljaisten metsänomistajien taustapiirteitä, näkemyksiä ja metsätilojen ominaisuuksia. Hiljaisilla metsänomistajilla tarkoitetaan metsänomistajia, jotka eivät ole tehneet puukauppaa tai hakeneet tukea metsänhoitotöihin viimeiseen kymmeneen vuoteen. Lisäksi hankkeessa on selvitetty metsäammattilaisten näkemyksiä passiivisista metsänomistajista.

Seminaarissa käsitellään muun muassa seuraavia aiheita:

– Kuinka suuri osa metsänomistajista on aktiivisia ja kuinka suuri osa hiljaisia? 
– Eroavatko aktiiviset ja hiljaiset metsänomistajat toisistaan tavoitteissaan, suhtautumisessaan metsän käsittelytapoihin ja ammattilaisilta saatavaan apuun?

Seminaarin avaa MTK metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola, ja tutkimuksen esittelee PTT:n metsäekonomisti Emmi Haltia. Tutkimustuloksia kommentoi maa- ja metsätalousministeri Kimmo Tiilikainen. Lisäksi kommenttipuheenvuoroja pitävät metsänomistajien, puuta ostavien yritysten sekä Metsäkeskuksen edustajat. Seminaarin puheenjohtaja on metsäjohtaja Tomi Salo Metsäteollisuus ry:stä.

Koko tutkimusraportti sekä hankkeeseen liittyvät muut työpaperit tulevat luettavaksi PTT:n kotisivuille 8.2. aamupäivällä. Lue lisää tutkimushankkeesta täältä.