”Kovaa maata jalkojen alla”, Matleena Kniivilä

                                   12.4.2010 Maaseudun Tulevaisuus / PTT:n taloustutka

Synkän talven ja karmaisevan vuoden jälkeen elämä voittaa taas. Pellervon taloustutkimuksen juuri julkaiseman suhdanne-ennusteen mukaan suomalainen paperi- ja selluteollisuus pinnistää tänä vuonna pinnalle viime vuoden sukelluksen jälkeen.

Vuonna 2009 paperin tuotanto väheni Suomessa yli 20 prosenttia edellisvuodesta ja oli pienempää kuin koskaan 2000-luvulla. Tuskaa ei juuri vähentänyt se, että paremmin ei mennyt muuallakaan Euroopassa.

Selluteollisuudelle vuosi oli eriskummallinen niin Suomessa kuin muualla. Hinnat jatkoivat alkuvuonna romahdustaan, kun tuotanto oli ylisuurta hupenevaan kysyntään nähden. Myöhemmin hinnat lähtivät yhtä jyrkkään nousuun, kun tuotantoa rajoitettiin voimakkaasti.

Kevään aikana sellun hinnan nousua ovat vielä lisänneet Chilessä tapahtuneet maanjäristykset. Chilessä tuotetaan liki 10 prosenttia maailman markkinasellusta, ja monet maan laitoksista vaurioituivat järistyksissä.

Tänä vuonna suomalaisten paperikoneiden kierrokset kiihtyvät vähitellen mutta kiihtyvät kuitenkin. Kysyntä ei vieläkään päätä huimaa, mutta se elpyy.

Paperin ongelma on edelleen heikko hinta. Hienopaperin tuottajat yrittävät sellun kohoavaan hintaan vedoten saada paperinkin hintoja nousemaan, mutta tähän mennessä on tapahtunut vasta vähän. Kaikkiaan Suomen keskimääräinen paperin vientihinta näyttää väistämättä jäävän viime vuotta alhaisemmaksi.

Euroopassa ongelmana on se, että paperikoneita ja tuotantoa on yksinkertaisesti liikaa. Niin kauan kuin tuotanto on liian suurta kysyntään nähden, hinnankorotusten toteutuminen tuntuu vaikealta. Tuotantolaitoksia lakkautetaan varmuudella myös tänä vuonna Euroopassa.

Selluteollisuudessa ja kartongin tuotannossa on tänä vuonna paperia valoisampaa. Sellukattilat käyvät edelleen kuumina ja tuskin pääsevät kovin pian viilenemäänkään. Kartonkien hinnat jatkavat nousuaan, ja tuotanto on lähes yhtä suurta kuin ennen lamaa.

Sanotaan, että mikä ei tapa, se vahvistaa. Elämä jatkuu myös suomalaisessa metsäteollisuudessa.
matleena

matleena.kniivila (at) ptt.fi