Kesä toi uusia hankkeita ja kasvoja PTT:lle

Syksyn ennustekausi starttaa kansantalouden ennusteella 12.9. Pääpaino syyskuussa onkin ennusteiden tekemisessä. Sen sijaan kesän aikana tusinallinen projekteja harppoi eteenpäin ja yksi niistä saatettiin maaliinkin, eikä vähiten kesän tutkimusharjoittelijoidemme ansiosta. Monien muiden PTT:läisten lomaillessa alkukesästä aloittaneet harjoittelijat syventyivät soveltavan taloustutkimuksen maailmaan, itselle tuttuihin tai aiemmin tuntemattomiin aiheisiin.
 

Syksyn ennustekausi starttaa kansantalouden ennusteella 12.9. Pääpaino syyskuussa onkin ennusteiden tekemisessä.  Sen sijaan kesän aikana tusinallinen projekteja harppoi eteenpäin ja yksi niistä saatettiin maaliinkin, eikä vähiten kesän tutkimusharjoittelijoidemme ansiosta. Monien muiden PTT:läisten lomaillessa alkukesästä aloittaneet harjoittelijat syventyivät soveltavan taloustutkimuksen maailmaan, itselle tuttuihin tai aiemmin tuntemattomiin aiheisiin.

Kaiken kaikkiaan talossa oli tänä kesänä neljä harjoittelijaa kolmessa eri tutkimusryhmässä. Osa kesän aikana edenneistä hankkeista paini kirjallisuuskatsauksen parissa, toisten jo viimeistellessä raporttia julkaisukuntoon.

Viimeisin talon valmistuneista tutkimuksista on laajasti uutisoitu Asumismenot 2019-selvitys. Hankkeessa tutkimusharjoittelija Johanna Reijosen toimenkuvaan kuului erityisesti mahdollisen energiaverouudistuksen vaikutuksien tutkiminen asumismenoihin.

Tällä hetkellä Johanna selvittää syitä, miksi pieniä asuntoja on tuotettu Suomessa niin runsaasti viime vuosikymmeninä. ”Tarkoitus on peilata kansainvälisiä megatrendejä kehitykseen Suomessa” -Johanna toteaa.

 

Soveltavaa taloustutkimusta yhteiskunnallisten ilmiöiden parissa

 

Kansantalouden aluetaloudellinen näkökulma on yksi PTT:n toiminnan kulmakivistä. Tällä hetkellä talossa tehdään ennennäkemättömän laajaa arviointia dieselin verotuen vaikutuksista. Hankkeessa avustaneen Juuso Villasen mukaan hankkeessa tarkastellaan verotuen vaikutuksia ympäristöön, aluetalouteen ja yrityksiin. Toinen kesän aikana edennyt hanke selvittää lyhyen aikavälin kilpailukykyä. ”Hankkeessa vertaillaan kustannus- ja hintakilpailukyvyn mittareita. Tavoitteena on yhteistyössä Palkansaajien tutkimuslaitoksen kanssa luoda malli, joka ennustaa kilpailukyvyn kehittymistä” -Juuso selventää.

Maa- ja elintarviketalouden ryhmän Rita Lahti on työskennellyt PTT:n uudempien hankkeiden parissa. Turvemaiden käyttöä selvittävä TURVA-hanke on vasta alkamassa, joten maatalousekonomistiksi tähtäävä Rita Lahti on ollut avuksi erityisesti kirjallisuuskatsauksen parissa. Hankkeeseen liittyvä maa- ja metsänomistajille suunnattu kysely on myös parhaillaan työn alla.

Harjoittelijoiden mukaan tutkimuslaitoksen kesään on kuulunut käytännönläheiset tehtävät eri sidosryhmien parissa. Eritysesti maa- ja elintarviketalouden tutkimusryhmä on tullut tunnetuksi erinomaisten työpajojen järjestäjinä. Myös Rita oli mukana Nurmimarkkinoiden työpajassa kesäkuussa ja suunnitteilla on vielä seuraava työpaja syksylle. ”Kesäkuun työpajan jälkeen olen ollut mukana aineiston analysoinnissa ja yhteenvedossa. Työpajasta jäi käteen konsensus siitä, että nurmen asemaa on pyrittävä parantamaan. Katsotaan, millaisia ajatuksia syyskuun työpajasta herää”.

Kaikki tutkimusharjoittelijamme palaavat syksyn mittaa opintoihinsa. Hyviä vinkkejä ja soveltavaa osaamista on kuulemma kertynyt gradun tekoa ajatellen.