Kaipaatko kesälukemista? – Katso taloudelliset lukuvinkkimme täältä!

Tuoreet tutkimuksemme tarjoavat kiinnostavaa luettavaa laiturillekin. Talous vaikuttaa niin kyläkaupassasi, grillillä kuin koko maalaismaisemassa!

Kuva: Tommaso Fomoni / Unsplash

Kesällä moni suomalainen haluaa irrottautua arjen melskeestä ja karata mökin rauhaan. Mökkejähän meillä piisaa – Tilastokeskuksen viimeisimpien tietojen mukaan lähes 510 000 kappaletta! Mutta talous ei karkaa edes laiturilla kovin kauas. Maalaismaisemassa mylläävät maa- ja elintarviketalouden kuviot, kuten myös grillillä kasvisten ja makkaran kupeessa. Metsän huminassa viriävät ekosysteemipalvelut, ja kyläkaupan jäätelötiskillä odottavat kysynnän ja tarjonnan lait.

Lähde siis mukaan tarkastelemaan PTT:n tuoreiden julkaisujen parissa, miten talous ja taloustiede muovaavat sinunkin kesämaisemaasi!

"Mihin noista lehmistä saatava maito menee?" – Suomalainen maitosektori on kokenut paljon EU-aikana, mutta se pärjää edelleen hyvin, kertoo selvityksemme. Maitotietoutta voit tankata myös kätevästä infografiikasta ja lopuksi testata tietosi haastavassa maitovisassa!

"Betoniseinien jälkeen vehreys tekee kyllä hyvää." – Useimmat kaupunkilaiset kaipaavat myös tavalliselta asumiseltaan edes hieman vehreyttä. Tämä selvisi tutkimuksesta, jossa tarkastelimme suomalaisten asumismieltymyksiä ensi kertaa valintakokeen avulla. Kaikkea ei voinut saada yhtäaikaa, joten vastaaja joutui painottamaan, mitä haluaa eniten ja mistä tahtoo myös maksaa. Katso koko tietopaketti täältä!

"Mennäänpä ostamaan jätskit!" – Kyläkauppa kuuluu mökkimaiseman perusvarustukseen, mutta niiden määrä hupenee, vuosina 2002-2015 noin 60 prosenttia kyläkaupoista lopetti toimintansa. Lue, millaisia konsteja tutkijamme kehittivät kauppojen pärjäämiseksi, ja miten mökkiläiset voisivat käyttää laajemmin muitakin kesäkuntansa palveluita.

"Ja sitten uimaan!" – Oletko ajatellut, että uimalla meressä tai järvessä oikeastaan hyödynnät sen tarjoamia ekosysteemipalveluita? Samoin käy, kun vaikka veneilet tai kalastat. Monet ekosysteemit ovat kuitenkin kovan paineen alla muun muassa ilmastonmuutoksen takia. Kansainvälinen Mares-projektimme tutkii Itämeren ekosysteemipalveluita ja etsii keinoja niiden suojaamiseksi. Mukana on niin ekonomisteja kuin meribiologejakin. Lue projektin tuore uutiskirje täältä!

Jos mieluummin kuuntelet kuin luet, ratkaisu on PTT:n Pettu-podcast. Jaksoissa pohdimme muun muassa Suomen metsien käyttöä ja ruuantuotantoa – koko sarja mm. Spotfiyssä täällä: https://open.spotify.com/show/0DvPi3tdAyvHcX969hd6GQ

Uusia tutkimuksia on tulossa kesän kuluessa! Esimerkiksi elokuussa vuorossa on tuttuun tapaan asumismenoselvityksemme, jossa tarkastellaan asumisen hintalappuja suomalaiskaupungeissa eri asumistyypeittäin. 

Kaikki julkaisumme löydät osoitteesta http://www.ptt.fi/julkaisut-ja-hankkeet/kaikki-julkaisut.html

Talousennusteemme löydät sivulta http://www.ptt.fi/ennusteet.html