”Kaikki tulot verolle”, Petri Mäki-Fränti, 5.10.2009

                                             MAASEUDUN TULEVAISUUS / PTT:N TALOUSTUTKA

Valtiovarainministeriön vetämä verotyöryhmä esitteli joitakin viikkoja sitten kehittelemiään ajatuksia verotuksen uudistamisesta. Ehdotuksissa ei tyydytty pelkästään hienosäätämään perinteisiä ansiotulo-, arvonlisä- ja pääomaveroja, vaan esiteltiin radikaali ajatus asumistulon saattamisesta veronalaiseksi tuloksi.

Asumistulolla tarkoitetaan sitä taloudellista hyötyä, joka omassa asunnossa asumisesta koituu vuokralla asumiseen verrattuna, kun omistusasujan ei tarvitse maksaa asunnostaan vuokraa.

Ajatus omaan asuntoon sidotun pääoman rinnastamisesta verotuksellisesti muuhun pääomaan, kuten osakkeisiin ja pankkitileihin, on sinänsä kansantaloustieteen perusoppikirjamallien mukainen. Lisäksi valtiovalta voi tällä tavalla tehokkaasti jarruttaa vuosikymmeniä jatkunutta kerrostalokaksioiden, omakotitalojen ja mummonmökkien kasautumista keskivertoveronmaksajan käsiin kiinteistösijoittajien ja muiden vuokraisäntien sijaan.

Valtion rahantarve on taantuman myötä kuitenkin kasvanut ennalta arvaamattomiin mittoihin, joten ehdotus on jäänyt selvästi puolitiehen. Asuntotuloveron ideaa on syytä jalostaa edelleen ja panna verolle muitakin vastaavia tulolajeja, jotka toistaiseksi nauttivat perusteettomasta verovapaudesta. Seuraavassa pari esimerkinomaista ehdotusta uusiksi veroiksi.

Monet suomalaiset ajelevat mieluummin omalla autolla kuin turvautuvat linja-autoon, taksiin tai vuokraamon autoon. Henkilöautossa monella on hyvinkin kiinni pienen yksiön hinta. Auton omistajalle kertyvälle autotulolle tulisikin määrätä suoraan auton merkkiin, vuosimalliin ja sillä ajettuihin kilometrimääriin suhteutettu autotulovero. Parempi olisi määrätä autotulovero entisten autoverojen ja käyttömaksujen päälle kuin niiden tilalle.

Veropohjaan voisi myös etsiä laajennusta rakennustyömailta. Aina löytyy innokkaita rakentajia ja remonttimiehiä, jotka sortuvat ylenpalttiseen tuhlailuun ja ostavat omat työkalut ja -koneet sen sijaan että vuokraisivat ne ramirentiltä. Näin muodostuvalle säännöllinen työkalutulo on määrättävä työkalutuloveron alaiseksi.

Televisiolupamaksun korvaavan uuden YLE-maksun valitetaan kohtelevan kansalaisia epätasa-arvoisesti. Näin onkin, sillä saahan osa kansasta seurata ohjelmansa tuhansien eurojen kotiteatterijärjestelmistä, kun esimerkiksi allekirjoittaneella on vielä käytössä vanhanaikainen kuvaputkitelevisio. Kansalaisten nauttimasta televisiotulosta määrättäköön siis kannettavaksi televisiotulovero, jonka suuruus voisi verotuksen yksinkertaistamiseksi riippua suoraan televisioruudun läpimitasta.

Petri Mäki-Fränti