13. Esseitä osuuskunnan tuotanto-, hinnoittelu- ja investointikäyttäytymisestä

Raija Volk. 1993. ESSEITÄ OSUUSKUNNAN TUOTANTO-, HINNOITTELU- JA INVESTOINTIKÄYTTÄYTYMISESTÄ. Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen julkaisuja N:o 13. Espoo 1993. ISBN 951-8950-26-1, ISSN 0357-5055.

TIIVISTELMÄ: Yrityksen perustyyppinä on totuttu pitämään organisaatiota, jossa omistajuutta luonnehtivat residuaalioikeudet ts. oikeudet yrityksen tuottoon ja hallinnointiin tai kontrollointiin ovat yritykselle omaa pääomaa luovuttaneiden henkilöiden tai yhteisöjen hallussa. Omistaja voi olla joko yrittäjä-omistaja, joka itse johtaa yritystään, tai omistajien joukko voi olla hyvinkin laaja, jolloin yrityksellä on palkattu johto ja omistusoikeudet antavat osakkeet ovat yleensä vapaasti myytävissä. Kummassakaan tapauksessa enempää työn kuin raaka-aineiden tarjoajilla ei ole mitään erityisroolia, vaan panokset vuokrataan tai ostetaan markkinoilta. Tässä työssä tarkastellaan osuuskuntia ts. yrityksiä, joissa omistajan oikeudet ovat jollakin muulla yrityksen sidosryhmällä kuin pääomanomistajilla. Osuuskunnassa omistuksen luonteen määrittelevät residuaalioikeudet ovat joko työntekijöillä (työosuuskunnat) tai osuuskunnan asiakkailla, jotka voivat olla esimerkiksi osuuskunnan raaka-aineen toimittajia tai osuuskunnan välittämien tuotteiden ostajia (ns. asiakkaiden osuuskunnat). Yleensä asiakas-omistajat luovuttavat jossain muodossa myös pääomaa osuuskunnan käyttöön.

Raija Volk. ESSAYS ON PRODUCTION, PRICING AND INVESTMENT OF COOPERATIVES. Pellervo Economic Research Institute Publications No. 13. Helsinki 1993. ISBN 951-8950-26-1, ISSN 0357-5055.

Saatavilla myös: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-86-1063-2

Yleiskatsaus

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta voisimme tarjota kävijöille mahdollisimman hyvän käyttökokemuksen. Verkkoselaimeen tallentuvat evästeet tunnistavat palaavat kävijät ja heidän kielensä. Lisäksi evästeet antavat meille tärkeää tietoa mm. siitä, mitkä sivut kiinnostavat kävijöitä.

Välttämättömät evästeet

Välttämättömien evästeiden tulisi aina olla käytössä, jotta voimme tallentaa toiveesi kielestä ja evästeiden asetuksista.

Kolmansien osapuolien evästeet

Tämä sivusto käyttää Google Analyticsia kerätäkseen tietoa sivuston käytöstä, kuten kävijöiden määrästä ja suosituimmista sivuista. Pitämällä tämän evästeen käytössä autat meitä parantamaan sivustoa.