Joulupukin asioilla

Joulun aikaan perheenjäseniä ja ystäviä muistetaan lahjoilla, kukilla ja korteilla. Ainakin lasten mielestä lahjat ovat jännittävintä joulussa. Monille joulupukin asioiden hoitaminen – erityisesti viimetipassa – on joulussa stressaavinta.

Kuluttaminen ja kuluttamisen päivitteleminen kuuluvat jouluun. Viime vuonna joulukauppa kävi heikosti. Tämän vuoden tietoja vielä odotellaan, mutta ennusteen mukaan joulukauppaan ei odoteta kasvua. Taloudellinen epävarmuus hillitsee kulutusintoa, ja kuluttajat ovat tällä hetkellä tarkkoja euroistaan.

Kuluttaminen herättää myös periaatteellisempaa kritiikkiä. Yhdet korostavat, ettei kulutuksen kasvu voi jatkua loputtomiin. Toiset nostavat esille ympäristönäkökulman, jonka mukaan joululahjat kuluttavat luonnonvaroja ja saavat aikaan jätettä. Kolmannet ovat lähtökohtaisesti säästäväisiä ja kammoavat ylimääräistä tavaraa.

Valistunut kuluttaja joutuu miettimään ympäristöä ja kukkaroa säästäviä vaihtoehtoja. Läheisilleen voi antaa lahjaksi aikaa ja erilaisia palveluksia. Myös itse tehdyt herkut ja käsityöt saattavat toimia. Tiukassa tilanteessa pakettiin voi laittaa jopa kirjaston kirjan. Se tuo iloa joulunpyhinä, mutta ei rasita kukkaroa eikä täytä kirjahyllyä, koska se pitää aikanaan palauttaa.

Hyväntekeväisyyslahjat ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina. Lahjaksi voi antaa vaikkapa vuohen, lehmän tai huussin, joka toimitetaan kehitysmaahan apua tarvitsevalla. Lahjan antaja ja saaja saavat hyvän mielen. Kun nurkat ovat täynnä tavaraa, hyväntekeväisyyslahjat ovat juuri sopivia.

Taloudellisesti alavireisinä aikoina kulutuksen vältteleminen ei ole välttämättä järkevin ratkaisu. Toiveissa on lahja, joka pitää kansantalouden pyörät pyörimässä, mutta ei lisää kodin tavaramäärää. Lahjakortti mukavaan palveluun toimii hyvin tässä tapauksessa. Esimerkiksi kasvohoito tai ravintolaillallinen ilahduttaa varmasti ja työllistää samalla paikkakunnan yrityksiä.

Kestävät ja tarpeelliset lahjat on parhaita, kun kuluttaja haluaa hoitaa joulupukin asiat perinteisellä tyylillä. Monet joulun hittilahjat saattavat jäädä kokonaan käyttämättä. Pieni tonttumainen urkinta etukäteen voi auttaa löytämään tavaran, joka on tarpeellinen lahjan saajalle.

Taloustutka on julkaistu myös Maaseudun Tulevaisuuden PTT:n taloustutka -palstalla 22.12.2014